Grete Rosengren tok innersvingen på kommuneledelsen

grete r MA 1jul16«Utslitt mor føler hun har møtt veggen ● Pleier handikappet, syk sønn med Downs ● Politiker tar saken» – Sånn oppsummerer Moss Avis dagens førstesideoppslag.

Vi føyer til: «Kommune kryper til korset og gir mor 100% omsorgslønn dagen etter!».

Og at politikeren er Grete Rosengren fra Rødt og at hun ikke bare «tok saken», men altså skulle vise seg å ta innersvingen på kommunetoppen, både administrasjon og politisk ledelse, da hun under siste sak i siste bystyremøte før sommeren fremma en interpellasjon der hun mente at kommunen sto for brudd på ikke mindre enn tre paragrafer i to norske lover.

Det dreier seg, fortsatt kort fortalt, om omsorgslønn og at Moss kommune har trenert en omsorgsgivende mors søknad gjennom flere år og i tillegg ignorert fylkesmannens påtale om å innfri moras krav. 

Ordføreren våga ikke avvise saken blankt, men påsto fra talerstolen at interpellasjonen var ureglementert, da reglementet sier at «interpellasjoner skal ta opp prinsipielle saker». Den er altså «en enkeltsak som er underlagt taushetsplikt og som ikke kan kommenteres», hevdet han. Til det er å si at Grete hadde moras tillatelse til at saken ble såpass offentlig.

I tillegg brukte ordføreren reglementet som begrunnelse for å bare legge fram to sider av interpellasjonen. Verken bystyrets medlemmer eller offentligheten skulle få se hele dokumentet. Han utelot blant annet ei, for kommunen, svært pinlig liste over den tre års korrespondansen mellom mora og kommunen, samt fylkesmannen og sivilombudsmannen. Men Grete oppdaga dette og sendte egenhendig hele dokumentet til hver av representantene. Det kom likevel så seint at mange ikke hadde fått sett det innen saken kom opp.

Her på Rødts hjemmeside legger vi den også ut i sin helhet.

Det hører til historia at to av bystyrets medlemmer, begge fra «flertallspartiene», støtta Grete og interpellasjonen hennes varmt fra talerstolen. De to, Arild Svenson fra Frp og Jonas Sjolte fra MDG, er også intervjua i dagens Moss Avis.

Ordføreren måtte i svaret sitt strekke seg til å «be Helse- og sosialutvalget om å sette opp en sak på sakskartet til høsten der de diskuterer omsorgslønn og rutinger knyttet til tildeling av helse- og omsorgshjelp, og kriterier for tildeling av dette». Og dagen etter fikk altså mora langt på vei den omsorgslønna hun har krav på.

Disse innrømmelsene bør huskes neste gang det skjer overgrep og modige mennesker tar skrittet og henvender seg til politikere med sakene sine.

Grete Rosengren sto altså fast på sitt og fikk støtte, og nå også omfattende presse, på at verken byråkratisk maktmisbruk eller ordføreres prinsipprytteri er akseptabelt i Moss kommune.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: