Flyplassnedlegginga: Rødt krever offentlige arbeidplasser

rygge norwegian 2008

I 2008 var Norwegian lavprisselskap på Rygge: «Til Athen fra Rygge 255,-«

Både i Klassekampen 27. og Moss Avis 30. mai har Rødts Eirik Tveiten et leserinnlegg om flyplassen på Rygge. Han berører både Ryanairs kyniske arbeidsgiverpolitikk, miljøspørsmålet og politikernes tafatthet når det gjelder å sikre andre flyselskaper på Rygge. Og han gjentar krevet om statlige arbeidsplasser i distriktet, til erstatning for de som nå går tapt.

Les hele innlegget:

Flere arbeidsplasser hit!

Av Eirik Tveiten, gruppeleder for Rødt i Moss bystyre

Helt siden dagen Ryanair etablerte seg, har Rødt stått sammen med fagbevegelsen om at de ansatte må sikres retten til å inngå kollektive lønns- og arbeidstidsavtaler. Ryanair var en av spydspissene for sosial dumping i Norge, og har på mange måter vært selve symbolet på en kynisk arbeidsgiverpolitikk. Samtidig er det et ubestridelig faktum at flytrafikken er en av de største kilder til forurensing, og at flytrafikken MÅ ned dersom Norge og verden skal oppnå målsettingen om å begrense den globale oppvarmingen.

Når regjeringen vedtok å innføre en flyseteavgift, sa vi klart ifra at en mer treffsikker avgift ville vært en karbonavgift, men i påvente av en slik avgift støttet vi intensjonene om å redusere antall flyavganger. Vi var overrasket over at fagbevegelsen fra å være blant de skarpeste kritikerne av Ryanair, ble en av selskapets varmeste forsvarere, da Ryanair sa at dersom flyseteavgiften ble innført ville de avvikle sine basefly på MLR. Vi har hele tiden sagt at det ikke kan være Ryanair som skal bestemme norsk miljøpolitikk, og oppfordret eierne av flyplassen til å finne andre aktører som vil akseptere en slik avgift. Samtidig har vi oppfordret de ulike partiene i Østfold om at vi må jobbe aktivt for at det må etableres alternative offentlige arbeidsplasser i fylket.

Vi ser nå at eierne har vedtatt å legge ned flyplassen dersom Ryanair gjør alvor av sin trussel. Vi synes styret med denne beslutningen har inntatt en svært passiv holdning for å forsøke å skaffe andre aktører, og forsøker i et ensidig «pokerspill» å få enten Ryanair eller regjeringen til å snu. Vi synes også at særlig de borgerlige partiene og Ap i Østfold har sviktet i sin kamp for å skaffe alternative arbeidsplasser og må samlet ta sin del av skylda for at svært mange kan miste arbeidsplassen sin på og i tilknytning til MLR.

Reklamer
Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: