Venstresida styrker seg i Europa

engelstad helle 11mai

Ellen Engelstad fra Manifest og Idar Helle fra deFacto innleda på Rødts onsdagsmøte i mai.

Gårsdagens åpne onsdagsmøte i Rødt-regi hadde tittelen «Ny vår for europeisk venstre», men det kunne gjerne stått et spørsmålstegn etter. For trass i de friske, og tildels svært suksessrike nye venstrepartiene eller -bevegelsene i Sør-Europa og Storbritannia, måtte begge innlederne ta forbehold om levedyktigheten deres på litt lengre sikt. De har svakheter av forskjellig slag; fra Syriza i Hellas sin kapitulasjon for «Troikaens» krav om rasering av velferden (men fortsatt svært god oppslutning), via ambivalens overfor EU, avhengighet av sterke lederskikkelser og til tendenser til elitisme (dominans av akademikere).

Likevel oppsummerte innleder Idar Helle at han «ser mye lysere på situasjonen nå enn for få år siden», da disse landa var prega av sterk økonomisk krise for vanlig folk, og apati på venstresida. De ulike bevegelsene har til felles at de er mot de steinrike, mot EUs og «Troikaens» innstrammingspolitikk, og for utvida demokrati. Trass i problemer i perioder, vil disse partiene kunne bli forløpere til noe enda bedre og sterkere.

Det som skjer flere steder, og som kan bli et mønster, er det Helle kalte «klasseomdanning»; at middelklassegrupper ganske brått oppfatter at de har felles interesser med arbeiderklassen og de arbeidsløse, og derfor allierer seg med dem og slutter seg til venstrebevegelsene. Alliansebygging med sånne grupper og klasser er også noe de nye venstrepartiene og -bevegelsene er svært opptatt av.

Møtet hadde også en underoverskrift: «Framveksten av Lexit og solidariske alternativ til EU».  Lexit står for «left exit» og dreier seg om et venstreorientert nettverk for utmelding av EU (det fins ennå ingen Wikipediaartikkel (!), men blant annet en ganske aktiv hashtag på twitter). Det er likevel ulike syn på EU; noen vil ut, andre ønsker omdanning til føderasjon, andre igjen vil redusere EU til en handelsunion.

Det ble en veldig god spørsmålsrunde og debatt etter innledningene, der flere av de nærmere tjue tilhørerne deltok.

Rødt Moss og omegns neste onsdagsmøte er 15. juni og handler om «Byutvikling for trivsel, verdiskaping og miljømuligheter i Moss».

hof rødt 11mai

Trass i konkurranse fra det viktige møtet om utvidelsen av Havna, var det rundt tjue aktive tilhørere på Rødts møte.

 

Reklamer
Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: