RU-erne fronta miljøet 1. mai

alberte og larsI hver sine appeller ved to ulike arrangementer tok to Rød Ungdommere opp miljøspørmåla 1. mai i Moss 2016. De gjorde det veldig bra og ikke minst kort – sånn appeller skal være (mange gamlisser har noe å lære der).

Først var det Lars Mikkel Langkaas som holdt appell på frokosten på Tivoli. Han gikk rett på sak og slo fast at «Vi lever innenfor et økonomisk system, kapitalisme, som er basert på og krever vekst. En kapitalist gjør ALT for profitt. Profitten må jo da alltid øke, og den fortjenesten blir satt inn i ny produksjon for mer profitt».

Han oppsummerte at «Om vi sorterer melkekartonger eller ikke er en dråpe i havet sammenlignet med et overordnet politisk krafttak med lover og styringsverktøy som setter miljøet først. Ikke småpusling fra politisk ledelse om at «vi må bli flinkere». Det er jo ikke vi som brenner kull og annen dritt for elektrisitet når det finnes vindkraft, bølgekraft, solkraft, og så videre».

Etter demonstrasjonstoget, i Paviljongen i Kirkeparken, holdt RU-leder i Moss, Alberte Bekkhus, en av appellene. Alberte er blitt rikskjendis gjennom å ha kjempa for miljøet bokstavelig talt i felten. Det var i regi av Natur og Ungdom i Førdefjorden, der de satt i lenker for å stoppe dumping av store mengder miljøskadelig gruveavfall i sjøen. For dette har hun og NU-erne fått mye skryt, men også trussel om rettssak (som firmaet nå har frafalt), bøter og flåsete kommentarer fra ordføreren i Moss.

Alberte tok sjølsagt opp denne kampen i appellen, men hun så lenger opp og fram. Hun avslutta sånn: «Fremtiden kan se veldig mørk ut. Det er vanskelig å se lyst på fremtiden, når vi hele tiden får høre om elendigheter. Det blir varmere og varmere, TISA/TTIP ser nesten uunngåelig ut, Trump vil bygge mur på grensa til Mexico.
Men framtiden trenger ikke å se sånn ut! En grønn, rettferdig, og gjerne bittelitt rød verden er mulig, men den hviler på skuldrene våre. Vi kan nemlig ikke ta morgendagen for en selvfølge! Vi er samla her i dag, ikke for å gifte oss, men fordi vi vet at noe må gjøres. Vi må stå side om side, være observante og våkne, og så lenge vi ikke gir opp, så lenge vi fortsetter å kjempe, har jeg troa på at vi kan vinne!»

Her kommer hele appellene, først Lars Mikkels og deretter Albertes:

Lars Mikkel Langkaas’ appell under førstemaifrokosten i Moss 2016:

Første mai startet faktisk i Chicago, og har tradisjonelt vært arbeidernes kampdag. Det skal den fortsatt være, men jeg mener det blir viktig for venstresiden også å markere kampen for miljøet også på 1.mai. Siden miljøet går ut over alle, da spesielt inkludert arbeidere.

Vi lever innenfor et økonomisk system, kapitalisme, som er basert på og krever vekst. En kapitalist gjør ALT for profitt. Profitten må jo da alltid øke, og den fortjenesten blir satt inn i ny produksjon for mer profitt.

De største miljøproblemene vi nå står overfor, består av et overforbruk av ikke-fornybare ressurser kombinert med utslipp av skadelige stoffer som fører til en generell overbelastning av naturen. Årsaken til disse problemene er nettopp en produksjon som ikke er bærekraftig, og når denne produksjonen øker, øker også problemene.

Det er en grunnleggende motsetning mellom prinsippene i den kapitalistiske økonomien, og det å bevare miljøet. Dersom det ikke er vekst, får vi økonomisk krise med alle de konsekvensene det får for vanlige folk, og dersom kapitalismens vekst fortsetter med stadig akselererende forbruk og produksjon, vil også miljøet raseres i et stadig økende tempo, noe som selvsagt også vil gå kraftig ut over vanlige mennesker på denne planeten, og (som vanlig) verst utover de fattigste, og dette bringer oss fram til mitt hovedbudskap: Under kapitalismen er det valget mellom økt fattigdom eller miljøødeleggelser.
Tilhengere av økonomien i dag aksepterer selvsagt ikke dette. For å unngå å snakke om problemene retter de fokus mot andre ting. Blant annet å snu ansvaret. Et populært utsagn er; «Den enkelte forbruker må selv ta ansvar for å tilpasse forbruket sitt til en bærekraftig utvikling». Man tenker da ikke over konsekvensene hvis alle gjør dette: overproduksjonskrise og krakk.

Jeg mener derfor at det må være et politisk mot til å sette krav til kapitalismen for å få ordnet opp i problemene. Om vi sorterer melkekartonger eller ikke er en dråpe i havet sammenlignet med et overordnet politisk krafttak med lover og styringsverktøy som setter miljøet først. Ikke småpusling fra politisk ledelse om at «vi må bli flinkere». Det er jo ikke vi som brenner kull og annen dritt for elektrisitet når det finnes vindkraft, bølgekraft, solkraft, og så videre.

Jeg har ingen tro på at det kapitalistiske system ønsker stramme lover om miljø, høyresiden tror jo på vekst og profitt. Jeg har ingen tro om at kapitalismen bryr seg om fremtiden. Man kan da spørre seg selv om det er tilfeldig at høyresiden mener klimaendringer ikke er et problem. Den sosialistiske siden må vinne fram om vi virkelig skal skape endring, vi skal tenke folk og fremtid, ikke 1 % og profitt.

Alberte Bekkhus’ appell 1. mai 2016 i Moss:

Jeg heter Alberte Bekkhus og er leder av Moss RU. Jeg vil starte denne appellen med å si: Gratulerer med dagen!

I dette øyeblikk er det rundt 5% arbeidsledighet i Norge. Nedtona handelsavtaler diskuteres bak lukka dører. Arbeidsplasser går tapt, de blir flytta til utlandet, eller «nedbemanna» som det heter på fint. Planeten vi bor på, selve livsgrunnlaget vårt, ødelegges i en forrykende fart.

Det er en grunn til dette, en enkel grunn også: kapitalismen.

Det er ganske lettfattelig – når målet er profitt, når systemet skviser ut de som ikke profitterer på hva de gjør, blir spillet skittent. Verdens eldste lyspære er fra 1883, og den lyser fortsatt. Hvorfor må vi da skifte lyspærer med jevne mellomrom? Fordi det ikke er lønnsomt å produsere ting som varer!

Nordic Mining planlegger for tiden å dumpe 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden, legge øde deler av den og ødelegge et lokalsamfunn. Hvorfor? Fordi det er den billigste løsningen! Så skittent er systemet.

Det er også dette systemet som gjør at masser av lokale arbeidsplasser går tapt, mengden deltidsansettelser øker, og det er derfor det er så viktig at man organiserer seg. Jeg har fått spørsmålet «Trenger vi egentlig første mai, da?», og svaret er et rungende ja! Riktignok er det bedre i Norge enn mange andre steder i verden, men det betyr ikke at vi må ta rettighetene våre for gitt, for de er ikke selvfølgelige. De blir stadig kødda med, forsøkt innskrenket, og av og til har det lykkes, ofte ikke, takket være felles motstand. Vi tør å stikke hodet opp av sanden og si fra når ting ikke er greit, og det må vi fortsette å gjøre!
Som ung i dag, er dette spesielt viktig. Vi står nemlig foran et veiskille: Enten endrer vi vanene våre fortere enn svint, eller så fortsetter vi som vi gjør nå, og går rake veien til helvete. Vi står ovenfor en klimakrise av uante dimensjoner, i vesten lever vi som om vi har 3 jordkloder, og med kapitalismens krav om konstant konsumering, er det klart at den ikke er forenlig med en grønn framtid, eller for å si det på en annen måte, kapitalismen er ikke forenlig med NOEN framtid!

Alle kampene vi kjemper i dag henger sammen. I dag er det tross alt arbeidernes internasjonale kampdag, og det betyr at vi står sammen om arbeidersaken, på tvers av partier og politisk tilhørighet, mot urettferdighet, mot utnytting. Det er nemlig dagens system som er årsaken til at Idun flytter til Sverige, og at framtida vår blir fratatt oss.
Fremtiden kan se veldig mørk ut. Det er vanskelig å se lyst på fremtiden, når vi hele tiden får høre om elendigheter. Det blir varmere og varmere, TISA/TTIP ser nesten uunngåelig ut, Trump vil bygge mur på grensa til Mexico.

Men framtiden trenger ikke å se sånn ut! En grønn, rettferdig, og gjerne bittelitt rød verden er mulig, men den hviler på skuldrene våre. Vi kan nemlig ikke ta morgendagen for en selvfølge! Vi er samla her i dag, ikke for å gifte oss, men fordi vi vet at noe må gjøres. Vi må stå side om side, være observante og våkne, og så lenge vi ikke gir opp, så lenge vi fortsetter å kjempe, har jeg troa på at vi kan vinne!

Takk for meg.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: