– Lokaldemokratiet blir svekket når kommunestørrelsen øker

struts1

Større kommuner betyr færre lokalpolitikere og større andel «yrkespolitikere» uten kontakt med virkeligheten.

Rune Pedersen, vararepresentant til Moss bystyre for Rødt, forsøker i et innlegg i Moss Dagblad i dag (bare på papir, men også gjengitt nedenfor) å tale lokaldemokratiets sak i spørsmålet om kommune- sammenslåing Moss + Rygge. Han mener «ledelsen i de to kommunene driver en prosess for å smelte sammen Rygge og Moss preget av maktarroganse».

Rune viser til forsking som bekrefter at folks engasjement i lokale saker blir svekket når kommunestørrelsen øker. Han støtter derfor forslaget om folkeavstemming: «Sammenslåing eller ikke er et så stort spørsmål at folk må få uttale seg. … Politikerne må kvitte seg med maktarrogansen og være ydmyke nok til å spørre om innbyggernes syn». 

Vi må ha folkeavstemming

Leserinnlegg av Rune Pedersen i MD 31. mars 2016

Jeg merker meg, med forbauselse, at ordfører Tage Pettersen, når han snakker om nytt reglement for godtgjøring til politikere, avslutter sånn: «Jeg foreslår at vi venter med å lage det til den nye storkommunen til Rygge og Moss blir klar» (Moss Avis 29/03/16).

Ledelsen i de to kommunene driver en prosess for å smelte sammen Rygge og Moss preget av maktarroganse. Det ligner på forsøket på å innføre kommuneparlamentarisme i Moss for noen år siden. Da ble arrogansen til de borgerlige partiene feid til side av en folkelig flodbølge. Mange håper at en tilsvarende bølge skal stanse strevet mot en storkommune.

For ifølge relevant forskning er det sånn at folk som bor i mindre kommuner er mer tilfredse med lokaldemokratiets virkemåte enn dem som bor i større. Valgdeltakelsen er større i små kommuner enn i store. Tendensen til å gjøre endringer på kommunelistene er imponerende stor i de minste kommunene og forsvinnende liten i de største. Disse funna, pluss en del flere, tyder på at lokaldemokratiet blir svekket når kommunestørrelsen øker. På samme vis forholder det seg med kommunale tjenester. Både når det gjelder pleie/ omsorg og oppvekst/skole, er innbyggerne mer tilfredse med kommunale tjenester i mindre kommuner.

Regjeringas ekspertutvalg vil redusere antallet kommuner i Norge fra 428 til 100. På et møte i Konvensjonsgården i forbindelse med Christian Frederik-dagene i august 2015, sa Professor Johan Galtung at det er passe med 5.000 kommuner i Norge. Mitt syn er et sted midt imellom: kommunestrukturen er ganske bra som den er. Og har vi behov for større enheter, fungerer det godt med interkommunale ordninger.

Kravet om folkeavstemning er rimelig. Sammenslåing eller ikke er et så stort spørsmål at folk må få uttale seg. I motsetning til i parlamentarismesaken, må politikerne kvitte seg med maktarrogansen og være ydmyke nok til å spørre om innbyggernes syn.

Rune Pedersen, vararepresentant til Moss bystyre for Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: