Mossinger i Klassekampen

klassekampen mai15

Klassekampen har vært lest jevnlig i Moss siden starten i 1969. Her datidas utgaver, og lesere.

I dag dreier det seg om mossinger i venstresidas hurtigvoksende dagsavis,  Klassekampen. Enda nærmere bestemt de par siste utgavene, der tre mossinger har utfolda seg. Og denne gangen er ikke Eirik Tveiten bland dem.

Først og fremst er det Ola Innset, også kjent som medlem av valgkomiteen i Rødt Moss og omegn, med sin kronikk på side 2 lørdag, der han oppfordrer til å holde Tunga rett i munnen når det gjelder flyktningkatastrofen.

Prøv Klassekampen 3 uker GRATIS!

Det er viktig å skille «innvandringsskepsis» knytta til lønnsdumping, som følge av stor tilgang på billig, utenlandsk arbeidskraft, fra fremmedfrykt og kulturell skepsis: «Hvis økt innvandring fører til lavere lønninger er ikke det innvandrerne som har skylda, men de som betaler ut de lave lønningene samtidig som de selv tar ut overskudd». 

Og han avslutter: «Når vi skal møte migrasjonens utfordringer er det derfor avgjørende at den norske venstresida klarer å skille mellom vårt konkrete sosiale system, som skal forsvares, og vage abstraksjoner om «norsk kultur», som har lite med saken å gjøre. Den norske modellen er politisk, ikke etnisk eller kulturell».

Apropos dette: Rødt har gitt ut et diskusjonshefte med saker de ønsker tatt opp på neste landsmøte. I dette heftet, der for øvrig lokalpartiet i Moss og omegn har bidratt sterkt, fins det et avsnitt med tittlen «Arbeidsinnvandringen må begrenses under flykningskrisa». Lokalpartiet vurderer å kjøre debatter på temaene fra heftet i tida som kommer.

Prøv Klassekampen 3 uker GRATIS!

I samme utgave ønsker vi Tor Schmedling velkommen som ny bidragsyter til avisas petit-spalte på siste side. Friluftsmannen Tor, blant annet kjent for den fortsatt svært anvendbare boka 40 trivelige turer i Moss og omegn (for øvrig med tegninger av hedersmannen Helge Pettersen), trekker her tråder fra Ole Einar Bjørndalen til en isbjørn på Svalbard.

Til slutt tar vi for oss mandagens avis, der Frans-Arne Stylegar, arkeolog, forfatter og nå museumsdirektør i Vadsø, som gjengir den utrolige historia om «Venusnatta i Vardø», som fant sted mellom 3. og 4. juni 1769, og som var så viktig for den astronomiske vitenskapen at opptil flere ekspedisjoner reiste i månedsvis fra kontinentet til Finnmark for å observere en på forhånd beregna passasje av planeten Venus forbi solskiva. Slik at de for første gang kunne finne ut hvor langt det er mellom oss og Sola.

Vi vil tippe at artikkelen vil finnes på den spennende bloggen til Frans-Arne med det første.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: