Stolt av Alberte – ikke av ordføreren

alberte

Alberte Bekkhus holdt også en glimrende politisk appell for RU på 1. mai i fjor

Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn, har et leserinnlegg i Moss Dagblad i dag, med støtte til Alberte Tennøe Bekkhus og lenkegjengen i Sogn og Fjordane. Han går inn på hvorfor blant annet Rød Ungdom, organisasjonen Alberte leder i Moss, engasjerer seg for dette lokale miljøet og hvorfor sivil ulydighet her er både nødvendig og forsvarlig. Aksjonsmetoden har en lang tradisjon og har vært en forutsetning for mange viktige framskritt som vi i dag ser på som sjølsagte.

Da kan ikke Lars Tveiten unngå å gi et spark til Moss’ ordfører, Tage Pettersen, som på Twitter fikk seg til å skrive om Alberte at «Dette blir vel for blondt når du har sterke meninger, men ikke skjønner konsekvensene av egen handling?».  Tveiten repliserer: «Det skulle være unødvendig å trekke fram mer enn helt stikkordsmessige eksempler som Gandhi, Arne Næss, Altaaksjonen, og som Bekkhus selv nevner: Kampen for kvinnelig stemmerett. Og som ordføreren allerede er blitt gjort oppmerksom på på sin Twitter-konto: Rosa Parks var ikke blond!»

Les hele innlegget (ligger ikke på MDs nett):

Politisk mobbing og sivil ulydighet

Helga 5.-7.februar tilbragte den 16 år gamle lederen av Moss Rød Ungdom, Alberte Tennøe Bekkhus, i den lille bygda Vevring ved Førdefjorden. Der var hun med på å lenke seg fast i anleggsmaskiner i et forsøk på å hindre gruveselskapet Nordic Mining i å starte sitt arbeid som vil medføre dumping av enorme mengder miljøskadelig gruveavfall i Førdefjorden, noe store deler av miljøbevegelsen betegner som grov miljøkriminalitet og mulig grunnlovsstridig.

Hva Mosseordfører Tage Pettersen gjorde den samme helga vites ikke, men halvannen uke senere twitret han en entusiastisk hyllest til statssekretær Astrid Nøklebye Heibergs påstand om at innvandringsminister Sylvi Listhaug ble mobbet av politiske motstandere. Når det nylig ble kjent at de unge aktivistene ved Førdefjorden i tillegg til å bli ilagt bøter på kroner 10 000,- hver også trues med sivile søksmål i millionklassen, benyttet samme ordfører anledninga til å omtale det som «for blondt når du har sterke meninger, men ikke forstår konsekvensene av egen handling». Etter å ha blitt konfrontert med utsagnet har han rett nok beklaget ordbruken, men ser ut til å stå for meningsinnholdet. Han har ikke villet kommentere utsagnet utover å sende ut en ny tweet, og har tidligere sagt at «han trives med å være sin egen journalist og redaktør». Det er jo for så vidt en holdning som ser ut til å bre om seg i den rikspolitikken han er på vei inn i.

Men det kan være nyttig å minne om at bruk av sivil ulydighet som politisk virkemiddel av og til kan være både rett og nødvendig, og det har lange tradisjoner både her til lands og ute i den store verden. Det skulle være unødvendig å trekke fram mer enn helt stikkordsmessige eksempler som Gandhi, Arne Næss, Altaaksjonen, og som Bekkhus selv nevner: Kampen for kvinnelig stemmerett. Og som ordføreren allerede er blitt gjort oppmerksom på på sin Twitter-konto: Rosa Parks var ikke blond!

Alberte og resten av aktivistene står med andre ord på ryggen av kjemper når de står opp for noe de virkelig tror på, og tar konsekvensene av det. Og de visste at det kan medføre straff, normalen i slike saker er bøter som skrives ut av og innbetales til det offentlige. Å true aktivister med sivile millionsøksmål slik Nordic Mining gjør er altså det som virkelig er det udemokratiske her.

Når det gjelder ordførerens opptreden den siste tiden, taler den for seg: Velfødde, mektige og (godt) voksne heltidspolitikere i statsapparatet synes han altså det er viktig å hegne om, mens unge, ubemidlede skoleelever og aktivister er det OK å kneble og true til taushet, og endatil mobbe. Det er derfor på sin plass med et par hilsener helt avslutningsvis:
Alberte, vi er stolte av deg!

Ordfører, vi kan dessverre ikke si det samme til deg.

Lars Tveiten, Rødt Moss og omegn

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: