Flypassasjeravgiften: Rødt Moss med alternativt forslag

Fly forurensing«Forurenser må betale – menneskets væremåte må endres» er tittelen på Rødts alternative høringssvar fra Moss kommune i saken om flyassasjeravgift. Rødt skriver blant annet «at en CO2 avgift (til fordeling) ville vært en mer treffsikker ordning, men vil støtte regjeringens tiltak med en flyseteavgift, for å begrense veksten i miljøforurensingen dagens luftfart påfører miljøet».Rødt krever også statlige tiltak for omstilling for dem som mister jobbene, både i form av arbeids- og studieplasser.

Videre heter det at «Luftfartsselskap som dumper billettprisen uten å ta hensyn til de kostnader luftfarten påfører miljøet, må endre sin forretningsmodell. Det er et paradoks at det er vesentlig billigere å ta flyet til London eller ulike destinasjoner i Polen, enn det koster å ta toget fra Oslo til Rygge!»

Saken kommer opp i Moss formannskap mandag 8. februar. Rødts forslag er et alternativ til rådmannens (pdf-fil). Les hele uttalelsen:
Rødts forslag til uttalelse:

Forurenser må betale – menneskets væremåte må endres.

Miljøendringen var tema da verdens land i Paris rett før jul, ble enige om at det måtte settes inn mange ulike tiltak for å redusere utslippet av CO2 i atmosfæren. Det ble slått fast at det neppe finnes EN løsning, men en sum av mange enkelttiltak må til for å snu utviklingen og for å unngå en klimakatastrofe.

Klimaet er på vei mot en øking på i gjennomsnitt 1.5 grader, med de katastrofale endringer i miljøet og været som dette ville føre til for menneskeheten. Det er åpenbart at luftfarten forurenser og målsetting må være å komme fram til en klimanøytral luftfart.

Vi mener at en CO2 avgift (til fordeling) ville vært en mer treffsikker ordning, men vil støtte regjeringens tiltak med en flyseteavgift, for å begrense veksten i miljøforurensingen dagens luftfart påfører miljøet. Luftfarten står i dag alene for en betydelig andel av Norges samlede CO2-forurensing!

Luftfartsselskap som dumper billettprisen uten å ta hensyn til de kostnader luftfarten påfører miljøet, må endre sin forretningsmodell. Det er et paradoks at det er vesentlig billigere å ta flyet til London eller ulike destinasjoner i Polen, enn det koster å ta toget fra Oslo til Rygge!

Formannskapet i Moss er svært bekymret og opptatt av at innføringen av en flyseteavgift kan ramme dem som er sysselsatt i dagens luftfartsnæring. For å skåne disse arbeidstagere og virksomhetene må regjeringen på flere områder og på en proaktiv måte, bidra til omstilling til mer klimanøytrale arbeidsplasser i fylket. Østfold er også på grunn av nedbygging og outsourcing av tidligere industriplasser, ekstra sårbare for en økende arbeidsledighet.

Arbeidstakere og virksomheter som eventuelt blir rammet av denne nødvendige omstillingen mot mer klimanøytrale virksomheter, må få økonomisk og faglig hjelp til en omstilling til andre yrker og næringer. Og, vi krever at regjeringen ved oppretting av nye statlige arbeids- og studieplasser prioriterer at noen disse blir lokalisert til mossedistriktet. Helt konkret slik lokalpolitikere og stortingsrepresentanter fra Østfold/Moss tidlig krevde, at det nye Jernbanedirektoratet må lokaliseres til Moss.

Formannskapet forutsetter at oppslutningen om disse kompenserende tiltakene vil få den samme tverrpolitiske og tverrfaglige oppslutning i fylket, som den første reaksjonen mot innføringen av selve flyseteavgiften.

Forslagstiller: Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: