Valget i Moss: Tveiten krevde KVALITETSSIKRING, utført av uthvilte ansatte

tveiten kvalitetssikringMens Moss Avis dagen etter valget i en overskrift skriver at «Rødt nektet å godkjenne valget», har de (ennå) ikke lagt ut på nettet Eirik Tveitens korreksjon i dagens papiravis. Han presiserer her at det han ba om var kvalitetssikring på opptellinga av stemmene, med den begrunnelsen at tellekorpset må ha vært utslitt etter allerede én fintelling.

Tveiten skriver at «Antall avkryssinger i manntallet stemte ikke overens med antall avgitte stemmer, stemmesedler var brettet feil, osv.» Det samme mannskapet som hadde ansvar for disse feilene hadde alt gjennomført én fintelling og må ha vært utslitte. Tveiten krevde kvalitetssikring «av ansatte som var utvilte».

Han gjør det klart at hans eget parti, Rødt, ikke lå an til avansement, men at AP var nær et mandat, som hadde gått til Høyre, og at kvalitetssikring ville kunne gi «blokken» AP, SV og Rødt til sammen 20 av bystyrets mandater, og dermed flertall.

PS: Eirik Tveiten har peiling på stemmetelling. Etter fylkestingsvalget i 1987 fikk han mistanke om at noe var feil i Askim. RVs stemmer var for lavt i forhold til ellers i fylket, og etter en grundig gjennomgang viste det seg at Tveiten hadde rett. Stemmetallet for kommunevalget var overført på fylkestingsvalget, og dermed «fant» man 97 ekstra stemmer til Jon Michelet, som dermed ble RVs første fylkestingspolitiker i Østfold. Se oppslag i Dagbladet om denne «Jon M-thrilleren».

Les hele innlegget:

Nei Moss Avis, jeg nektet ikke å godkjenne valgresultatet, men ba om kvalitetssikring på opptellingen av stemmene.

Av Eirik Tveiten, Rødt. Leserinnlegg i Moss Avis 17.9. 2015.

Valgresultatet i Moss var blant de siste (det siste? ) som ble offentliggjort i Norge, og først ved 4 tiden tirsdag morgen, forelå dette for Moss. På valgstyrets (formannskapets) møte tirsdag morgen kl. 10, fikk valgstyret en kort muntlig orientering om årsakene til dette: Antall avkryssinger i manntallet stemte ikke overens med antall avgitt stemmer, stemmesedler var brettet feil, osv. osv: «Vi ble ferdig med den siste fintellingen kl. 08.05 tirsdag morgen» sa ordføreren. Og, dette betyr at denne fintelling ble utført av de samme valgmedarbeiderne som var ansvarlig for feilene, og som til da hadde jobbet sammenhengende i over et døgn! FOR MEG er valg en svært alvorlig sak, og valget i Moss er avgjort med svært små marginer. Det er bare noen få stemmer som avgjør at det siste (39. ) mandatet som nå har gått til partiet Høyre, isteden kunne vært tildelt Arbeiderpartiet. Og, i så fall ville selve utfallet av valget vært annerledes. I det nyvalgte bystyret har «blokken» AP, SV og Rødt til sammen 19 av bystyrets mandater, og mangler 1 (ett) mandat på å ha flertall! Jeg ba derfor om at det ble foretatt en NY opptelling, og av ansatte som var utvilte, og at valgstyret fikk en grundigere redegjørelse for hvilke feil som hadde ført til disse voldsomme forsinkelsene.

Dessverre ønsket ikke de andre partiene en slik kvalitetssikring av opptelling, og den 40 siders store protokollen (som ble utdelt på møtet) ble derfor vedtatt og underskrevet, mens altså jeg ikke ønsket å skrive under.

Og merk at det ikke er mye dramatikk i dette. En slik ny fintelling av stemmene ble sist foretatt i Moss, mens tidligere ordfører Paul Erik Krogsvold fra Arbeiderpartiets var ordfører i Moss.

For øvrig er jeg og Rødt veldig fornøyd med selve valgresultatet. Rødt økte sin oppslutning til over 6 rosent, ble det 4. største partiet i byen og for første gang økt sin representasjonen til to bystyrerepresentanter.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: