Vil HØYSPENTMOTSTANDERNE på Kambo stemme RØDT?

Formastelig på Kambo

Utålmodighet med disse mastene på Kambo

Et leserinnlegg i dagens Moss Avis (10.9.) har tittelen «Tidenes løft for Rødt?» Forfatterne kaller seg «Kambobeboere for fjerning av høyspent og realisering av svømmehall», men står ikke fram med navn. MA trykker aldri et innlegg uten å kjenne avsenderne og forsikrer i en parentes at de «kjenner navnene på de 11 underskriverne av innlegget» (det er vel grunn til å tro at de 11 er å finne blant de 336 som signerte dette oppropet for to år siden).

I innlegget gjennomgår de 11 kort prosessen fram til bystyreflertallets valg av traséalternativ 1 og uttrykker bekymring for at prosessen rundt dette alternativet vil ta flere år ekstra, da grunneieren ikke ønsker denne traseen og da det trengs en dispensasjon – og ekspropriasjon – for å komme videre (høyspenten var opprinnelig lovt fjerna innen skolestart i 2011!).

Les videre:

Men de 11 fastslår at i alle fall at «Eirik Tveiten i Rødt har tatt oss på ordet og vil ta opp kampen på våre vegne». Dette må vel bety at de vil stemme Rødt hvis ikke andre partier svarer imøtekommende på følgende spørsmål:

  • Hva vil dere konkret gjøre for å få fortgang i vedtakene om fjerning/gå over til alternativ 2?
  • Hvordan vil dere samarbeide med grunneier for å få til en løsning alle kan leve godt med?
  • Hvem har både evne og vilje til å gjennomføre en slik politisk beslutning?

Uten tvil har Rødt og Eirik Tveiten stilt opp for folket i Nordre bydel. Se alle nyhetene om Høyspenten på Kambo her på Rødts hjemmeside.

Og les Eirik Tveitens appell fra arrangementet under Kambodagene 4. september:

Hei Jeg heter Eirik Tveiten, sitter i bystyret i dag og er nominert på første plass på partiet Rødts liste ved dette kommunevalget.

Først til en sak som angår oss alle enten vi bor i Nordre bydel eller i en hvilken som helst bydel i Moss: De fleste av oss skal bli gamle! Og jeg antar at de fleste har fått med seg hva som har skjedd med eldreomsorgen, og særlig med omsorgen for demente, etter at de borgerlig valgte å privatisere Orkerød for ett år siden.

Rødt er ikke MOT privat virksomhet, men visse ting egner seg ikke for privatisering! Norlandia og for så vidt også Organge Helse er kommersielle selskaper. De er derfor bundet til aksjeloven som setter klare krav til utbytte til eierne, for investert kapital.

Når altså kommunen etter en anbudsrunde har tildelt disse selskapene å drifte eldreomsorgen og tilbudt «fritt brukervalg» MÅ disse selskapene se på muligheten for innsparinger. Derfor ryker den demensomsorgen som dr. Nitter og andre høyt kvalifiserte ansatte har bygd opp over år. Jeg har ikke grunnlag for å slå fast at Norlandia bryter loven, men det er åpenbart at innsparing på kostbar omsorg med kvalifiserte ansatte, kan erstattes med økt medisinbruk.

Rødt slår vi fast at «Eldreomsorg egner seg ikke for privatisering, og tjenesten må føres tilbake til kommunen. Pillebruken må ned og pleiefaktoren opp. Kvalifiserte ansatte må tilbys faste og fulle stillinger. Kommunen må oppta nye forhandlinger med legene og sykepleierne som har sluttet på Orkerød, og bygge opp igjen det de borgerlige partiene har revet ned.»

Rødt vil også ha kortreise arbeidsplasser til byen. Vi har reist forslaget om at det nye Jernbanedirektoratet som regjeringen har vedtatt å opprette, bør lokaliseres til Moss, for eksempel på Verket. Og, her har vi fått oppslutning fra så vel storingsrepresentant Irene Johansen (AP), som vil reise forslaget overfor statsråden, og Høyre har også sagt at de vil kunne støtte en slik løsning.

Jeg er bekymra over den økende arbeidsledigheten og særlig blant unge, og at stadig flere mossingen må pendel ut av kommunen for å få jobb.

Den siste saken jeg vil ta opp er høyspentkabelen, som ligger som en klam fot over Kambo; den er farlig og til hinder for en utvikling av hele Nordre bydel:

Alle partiene i Moss er FOR å fjerne Høyspentkabelen over STORE DELER av Kambo, men flertallet med Høyre og dessverre også Arbeiderpartiet, har valgt en løsning som både beboerne og grunneierne er imot, og da må man gå til ekspropriasjon!

Nå ligger saken i NVE som først skal vurdere om det er grunnlag for ekspropriasjon, siden det allerede ER strømkabler på Kambo. Og, dersom det er grunnlag, må vi gå inni i en lang og for kommunen svært kostbar og forsinkende rettsak. Som igjen kan ankes –  og utfallet vil selvsagt ikke være gitt.

Isteden har vi i Rødt gått i spissen for (og her må jeg skyte inn sammen med SV og FrP) at kommunen må velge det lange strekket. En løsning som er i tråd med det beboeraksjonen har kjempet for – og som ikke minst grunneieren vil akseptere!

For Hafslund vil det være ett fett, de har allerede begrenset sin deltakelse til 9,5 millioner, uavhengig av hvilken løsning som velges. Og selv om det lange strekket er beregnet til ca. 20 mill. i merkostnader, vil dette være en løsning som kan påbegynnes umiddelbart. Og satt opp mot hva en kostbar ekspropriasjon i rettssystemet vil koste, er det neimen ikke sikkert at det blir vesentlig dyrere, men det vil altså hindre ytterligere forsinkelser!

Jeg lover at jeg i det nye bystyret vil reise dette forslaget på nytt. Men det er ofte slik at «kjøttvekta teller», så jeg vil oppfordre dere til å gi mer muskler til partiet Rødt, i form av å stemme på oss. Slik at vi kommer inn med flere representanter. Og, kommer vi i flertall sammen med SV og AP, vil det være et krav at vi gjenopptar dialogen med beboerne og grunneier, slik at vi raskest mulig kan oppfylle vårt løfte om å bli kvitt høyspentkabelen over Kambo – en gang for alle.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: