«Demensforedraget» i Møllebyen: Folkeopplysning av tredje grad!

nitter HoF 9915Moss Avis’ utsendte oppsummerer i kveld at demens-lege Lorentz Nitters foredrag «på mange måter [ble] en lun standup-opplevelse om et svært alvorlig tema». Hver og én av de førtitalls frammøtte lærte uten tvil ett eller annet nytt, og mange, vil vi tro, lærte veldig mye. Både om demens generelt og demensomsorgen på Orkerød og i Moss, både før og etter fjorårets overgang til privat drift. En prosess Nitter har vært med på, hele veien. Inntil han nå begynner i Fredrikstad.

Og vi lærte om privatisering og konkurranseutsetting generelt, for ikke å si knytta til Norlandia-selskapet spesielt. Med Linn Herning, forfatter av boka «Velferdsprofitørene, på videolink fra Tromsø, ble det også innledning og en god dialog med salen.

Ledende politikere fra flere partier var tilstede og deltok i spørrerunden, likevel «ingen fra den borgerlige siden av Helse- og sosialutvalget», som MA meget riktig presiserer.

Les mer >>

Det er umulig å gjengi på langt nær alt det vesentlige som ble sagt, men Nitter var spesielt opptatt av hvor viktig det er å forstå at demens ikke er demens. Han mente det er umulig å operere med gjennomsnittlig «pleiefaktor» (tidsforbruk per pasient) på demensområdet, noe de kommersielle driverne gjerne gjør. For du har de pasientene som fredelig går inn i en fjern tilstand i årevis (gjennomsnittlig ti år), men så har du de 15-20 prosentene som er mye mer urolige, som krever 24 timers oppfølging og som dermed vil eller bør koste opptil 1,2 millioner i året. Hvis de da ikke blir låst inne eller også dopa ned. Men da må politikerne innrømme at de ikke har råd til annet, og ikke påstå at de yter tjenester på toppnivå, sa Nitter.

Forfatter Linn Herning deltok med innledning og spørsmålrunde fra Tromsø. Hun er også nestleder i For Velferdsstaen

Forfatter Linn Herning deltok med innledning og spørsmålrunde fra Tromsø. Hun er også nestleder i For Velferdsstaten

Alle demente (som utgjør over 50 prosent av de pleietrengende gamle) skulle hatt skikkelig diagnostisering og tett oppfølging. Og de skulle hatt miljøterapi, ikke medisinering bare for å bli oppbevart. Dette var Nitter & co. godt i gang med på Orkerød, men, som han forlengst har sagt, er dette som de bygde opp over 13 år, revet ned i løpet av det ene året med Norlandia.

Problemet er særlig at Norlandia, for å spare/tjene penger, gjerne ansetter pleiere rett fra utdanninga, til lav lønn og dårlige pensjonsvilkår. Og som får svært begrensa opplæring i det spesielle demensfaget. Linn Herning kunne fortelle at det er nettopp denne måten disse firmaene tjener seg rike på. En av eierne deres er god for 6 milliarder, bare tjent på eldreomsorg, og en annen av dem kjøpte nylig Nord-Norges dyreste leilighet til 25 millioner.

Både Nitter og Herning bekrefta at de fortsatt vil kunne støtte alle som i framtida oppriktig ønsker å forbedre eldreomsorgen i Moss. Nitter gjentok at han gjerne «snakker for alle som vil høre», men måtte konstatere at den sittende politiske ledelsen i Moss hittil har vært fullstendig uinteressert.

Rødts Eirik Tveiten leda møtet, men holdt løftet om at denne kvelden ikke skulle bli valgkamp, men en seanse på foredragsholdernes uavhengige premisser. Men uansett har Rødt en stor del av æren for at mange mossinger de siste par ukene er blitt veldig mye klokere om både demens og privatisering.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: