Eirik Tveiten med breiside mot privatisering og Norlandia

Ille fin bok! Klikk og kjøp. Og stem RØDT!

Ille fin bok! Klikk og kjøp. Og stem RØDT!

11. august brakte Moss Avis et fullstendig ukritisk næringslivsintervju med direktør Hilde-Britt Mellbye i Norlandia, konsernet som driver Skoggata bo- og omsorgssenter og Orkerød sykehjem i Moss. Flere har reagert på dette allerede, bl.a. APs ordførerkandidat og byens fagbevegelse. I dagens kronikk i Moss Avis tar Rødts førstekandidat, Eirik Tveiten, for seg virkeligheten bak Norlandia og firmaets virksomhet, blant annet med støtte i den viktige boka «Velferdsprofitørene» av en annen mossing, Linn Herning. Som for lengst har fått kjeft av direktør Mellbye, men der sistnevnte måtte bite i seg at det ikke fantes faktafeil i noe av det Herning har skrevet.

I oppslaget i MA 11. august er budskapet at privatisering skal være mest effektivt. Men Tveiten karakteriserer Mellbyes utsagn i MA 11. august som «runde formuleringer om «kostnadskontroll», «lite feilinvesteringer», «stordrift» og «gjennomgående plattform»» og sier at det her «skjuler seg en enkel økonomisk realitet: Personalkostnader utgjør 80-90 prosent av økonomien i et sykehjem». – «Derfor svarte ikke direktøren på spørsmålet om hun fikk mer ut av hver ansatt», konkluderer Tveiten.

Se også: Lorentz Nitter og andre leger som har jobba og jobber med demens på Orkerød kritiserer Norlandia og privatiseringa sønder og sammen i Moss Avis samme dag.

Vi gjengir hele kronikken til Eirik Tveiten nedenfor:

Privatisering er både dumt og unødvendig

Kronikk i Moss Avis 28.08.2015

Av Eirik Tveiten, Moss Rødt

Moss avis videreformidlet 11. august et ukritisk næringslivsintervju med Hilde-Britt Mellbye, direktør i velferdskonsernet Norlandia, som driver Skoggata bo- og omsorgssenter og Orkerød sykehjem i Moss.

I intervjuet skrytes det av at Mellbye trolig er den kvinnelige direktøren med flest ansatte. Det er sikkert riktig, men når kommersielle selskap overtar drift av offentlige oppgaver, skapes det ingen nye arbeidsplasser. Det som skjer er at beboere, ansatte og skattepenger overføres til eiere med privat profitt som drivkraft, noe Mellbye bekrefter i intervjuet.

Ettersom Norlandia er helt avhengig av politiske vedtak om privatisering av velferdstjenester for å utvide sin drift, fremstiller direktøren naturlig nok sin virksomhet som en glansa reklameplakat. Dette er særlig viktig nå som det er valgkamp og Norlandias fremtid i Moss skal avgjøres. Blant annet sier direktøren at «Du får mer kvalitet for kronene hos en privat leverandør som oss. Det er dokumentert». Den eneste dokumentasjonen på dette er selskapenes egne utsagn, samt en rapport som deres interesseorganisasjon NHO Service har kjøpt av konsulentfirmaet Oslo Economics. Fire nordiske forskningsprosjekter sier noe annet, nemlig at det ikke finnes vitenskapelig belegg for det politiske reklameslagordet «bedre kvalitet til lavere pris».

Mellbye sier den økonomiske effektiviteten til en privat aktør er annerledes enn i kommunal virksomhet. Ja, den er annerledes, men driften er uansett skattefinansiert. Bak Mellbyes runde formuleringer om «kostnadskontroll», «lite feilinvesteringer», «stordrift» og «gjennomgående plattform», skjuler det seg en enkel økonomisk realitet: Personalkostnader utgjør 80-90 prosent av økonomien i et sykehjem. Derfor svarte hun ikke på spørsmålet om hun fikk mer ut av hver ansatt.

«Effektivisering» i velferdstjenester handler i stor grad om å kutte personalkostnader. Det gjøres ved å kutte i bemanning (enten antall ansatte eller bruk av ansatte med lavere kompetanse), samt at de ansatte på kommersielle sykehjem får lavere lønn og dårligere pensjon enn ansatte ved kommunale sykehjem. I Moss vil det bety litt fattigere innbyggere og litt færre penger i sirkulasjon, mens overskuddet havner i Norlandia. Bemanning er avgjørende for kvaliteten og pasientsikkerheten ved sykehjem. For å skjule bemanningskutt utarbeider gjerne kommersielle selskap kreative turnusplaner der administrativt personell inngår i pleien eller at pleiepersonell pålegges andre oppgaver som matlaging og renhold. I tillegg til bemanningskutt fører privatisering av velferdstjenester til økt økonomisk ulikhet ettersom lønn og pensjon for allerede lavtlønnede helsearbeidere kuttes til fordel for flere millioner til rike velferdsprofitører.

Jeg har nylig lest boka «Velferdsprofitørene» av Linn Herning, som handler om de som tjener seg rike på å drive velferdstjenester på vegne av det offentlige, og hvilke konsekvenser den kommersielle driften får for samfunnet. Norlandia er helt sentralt i boka ettersom selskapet er et av Norges viktigste kommersielle velferdskonsern. Boka åpner også med den gangen forfatteren fikk kjeft av Hilde Britt Mellbye for å spre usannheter om Norlandia.

Norlandia var tidligere eid av det skatteparadisregisterte finansfondet FSN Capital, men eies i dag av fire norske menn: Benn Harald Eidissen, Even Carlsen, Roger Adolfsen og Kristian Adolfsen. Førstnevnte har vært helt sentral i å brøyte vei for kommersiell barnehagedrift i Norge og kjøpte i 2013 Nord-Norges dyreste leilighet for penger han hadde tjent på å eie kommersielle barnehager. De to sistnevnte er opprinnelig hotelleiere som på slutten av 1990-tallet slo seg inn på kommersiell sykehjemsdrift. I dag eier de sykehjem, barnehager, sykehushotell, barnevern, rusinstitusjoner og asylmottak, men også hoteller og turistguideselskaper. I følge Dagens Næringsliv er brødrenes samlede eierskap verdt over seks milliarder.

Historien om Norlandia, og alle de velferdsprofitørene som i dag driver sykehjem, barnehage og skole til norske kommuner, er godt dokumentert i boka. Men jeg kan avsløre at enden på visa den gangen forfatteren fikk kjeft av Hilde Britt Mellbye, var at hun ikke kunne påvise en eneste faktafeil i det som var sagt eller skrevet. Men direktøren ville naturlig nok selge sin reklameversjon av Norlandias virksomhet uten plagsomme spørsmål om bemanning, lønn, pensjon eller privat profitt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: