Rødt – partiet som ser lenger enn til bygrensa

eirik og rune MD

Dagens Moss Dagblad

I dagens papirutgave av Moss Dagblad legger Rødt beslag på en vesentlig del av de 5-6 sidene, når både Eirik Tveiten og Rune Pedersen stiller med hvert sitt leserinnlegg. Eirik beveger seg i innlegget sitt til Kambo, der han besøker høyspentmastene. Innlegget hans er identisk med teksten på løpeseddelen vi presenterte i går og der vi inviterte til DAGENS ÅPNE MØTE om HØYSPENTEN kl. 19 på Nøkkeland skole.

Men Rødt i Moss ser ut over bygrensa: Rune Pedersens leserinnlegg i Moss Dagblad handler om dramatiske ting som skjer internasjonalt, men som nesten ikke er i nyhetene (med unntak av Klassekampen). Det handler om de praktisk talt hemmelige avtalene som det jobbes med mellom de store statene i Nord og Vest, men der politikerne gir fra seg utrolig mye makt til finanssektoren og multinasjonale konserner. Stikkord: TISA og TTIP. Les Runes innlegg nedenfor.

Også på videofronten ser Rødt Moss på omverda. Nå er det Tina Wikstrøms tur. Hun legger vekt på at Rødt er et parti som er mot krig, mot rasisme og diskriminering. Hun avslutter sånn: – Boykott Israel, anerkjenn Palestina og stem Rødt! Tina er nestleder i Rødt Moss og omegn.

Dette var det lokale Rødts fjerde video, de tre første presenterte vi i helga. Og her er partiets sentrale videoer på Youtube.

Les Runes leserinnlegg:

Nei til Frp og Høyres knefall

Av Rune Pedersen, listekandidat for Rødt i Moss. På trykk i Moss Dagblad 11. august 2015.

EU og Nord-Amerika er i ferd med å inngå frihandelsavtaler. Avtalene gir fordeler til finanssektoren, store investorer og multinasjonale selskap. Arbeidstakere, forbrukere og vanlige borgere skal betale. Avtalenes forkortelser er TISA og TTIP.

Det har sammenheng med disse forhandlingene når Regjeringa foreslår ny norsk modell for bilaterale investeringsavtaler. Forslaget vil gjøre det mulig for multinasjonale selskap å saksøke Norge i internasjonale domstoler, uten å gå veien om norsk rett. Klassekampen 30. juli beskriver med et eksempel fra Romania hva som står på spill:

Det kanadiske gruveselskapet Gabriel Resources ltd. saksøker den rumenske staten i en tvistedomstol i Verdensbanken. Grunn: Landets folkevalgte nektet selskapet å drive gullgruve i et sårbart natur- og jordbruksområde i Romania.

Det er nettopp denne typen investor-stat-tvisteløsning høringsdokumentet foreslår å legge til grunn for framtidige handelsavtaler mellom Norge og andre land. Næringsminister Meland har gitt folk og organisasjoner anledning til å uttale seg i sommerferien, med høringsfrist 13. august. Norge må si NEI til sånne bilaterale handelsavtaler av tre grunner:

Vi vil ikke at en internasjonal domstol skal dømme Norge til å betale erstatning til gigantiske internasjonale selskap fordi de mener de blir hindra i å høste profitt fra våre naturressurser og våre velferdsbudsjetter.

Vi vil ikke at norske selskap som for eksempel Statoil og Telenor skal få erstatning fra fattige statsbudsjett øst og sør i verden som kompensasjon for profitt de mener de har «rett» til.

Vi vil ikke at Norge skal bidra til nye avtaler som skal sikre at en prosent styrtrike kan fortsette å ta verdier fra de 99 prosent som ikke er styrtrike. Vi vil ikke at Norge skal være en pådriver for å øke forskjellene mellom fattige og rike i verden.

Organisasjoner og enkeltpersoner kan uttale seg om forslaget på Regjeringas nettsider. Gjør det før 13. august. Hva mener de lokale partiene?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: