Valget 2015: Til kamp for Skiensmodellen og et seriøst arbeidsliv!

Lars Tveiten er leder av Rødt Moss og omegn og listekandat til kommunevalget i Moss

Lars Tveiten er leder av Rødt Moss og omegn og listekandat til kommunevalget i Moss

I dagens Moss Avis har Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn, et leserinnlegg om en sak som bør bli sentral i valgkampen. Han og Rødt foreslår at den såkalte Skiensmodellen innføres i Moss, slik den ble vedtatt i Skien bystyre 4. september i fjor (pdf-fil). I 14 punkter skal modellen føre til et mer serøst arbeidsliv. Det begynte med behovet for å forhindre sosial dumping i byggebransjen, men den skal også  gjelde varer og tjenester. Lars Tveiten viser til at blant annet lederen av Fagforbundet går sterkt inn for saken. Modellen er vedtatt eller er til behandling i en rekke andre kommuner, og flere fylkeskommuner har også saken på bordet.

Saken ble enstemmig vedtatt i Skien, men samtidig kan man lure på hvor høyresida ender opp etter hvert. Blant annet kan vi lese i Klassekampen 14. juli at de svenske Moderaterna (søsterpartiet til Høyre) går inn for at staten skal bidra økonomisk til bedrifter som nekter å inngå kollektive avtaler.

Les hele Lars sitt innlegg:

Til kamp for Skiensmodellen og et seriøst arbeidsliv!

Leserinnlegg av Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn, i Moss Avis 20. juli 2015

Rødt Moss tar kampen mot sosial dumping og for den nordiske modellen! Vi vil jobbe for at Moss kommune adopterer den såkalte Skiensmodellen, for å sikre gode arbeidsvilkår i anbudsbedrifter, sile ut useriøse aktører og sikre flere læreplasser. Skien bystyre vedtok i september i fjor å innføre ekstra kontraktsbestemmelser i tillegg til de som allerede er gjeldende for offentlige anskaffelser. Bestemmelsene er konkretisert i 14 punkter som kommunen stiller som krav når offentlige prosjekter og tjenester blir lagt ut på anbud. Dette inkluderer at kommunen kan stille krav om at de godkjente lærebedriftene skal være aktive og ha et visst antall lærlinger på prosjektene. I tillegg innebærer det at anbudsbedriftene som hovedregel bare skal kunne ha ett underledd i leverandørkjeden. Opprinnelig ble modellen utviklet for byggebransjen, men den legger også opp til å inkludere varer og tjenester i andre bransjer. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, påpeker i et intervju i Klassekampen 16.7. at offentlig sektor kjøper varer, tjenester og nybygg for godt over 400 milliarder årlig, og at det derfor er viktig at vi har god kontroll over hele kontraktskjeden.

Som tillitsvalgt i NTL er jeg stolt over at også mitt eget forbund står sentralt i denne kampen. Modellen er allerede vedtatt innført i en rekke kommuner, og to fylkeskommuner ønsker også å innføre den. I en global økonomi med stadig økende press på arbeidsvilkår handler dette ikke minst om å hegne om den nordiske modellen.

Rødt vil jobbe for å innføre Skiensmodellen i Moss kommune, og utfordrer SV og Arbeiderpartiet til å støtte oss på dette.

Lars Tveiten, listekandidat for Rødt Moss og leder av Rødt Moss og omegn

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: