1. mai er og skal være FAGBEVEGELSENS dag!

Flagging på Ørejordet 1. mai 2015

Flagging på Ørejordet 1. mai 2015

I dagens Moss Avis svarer både AP, SV og Rødt på angrepa fra diverse innsendere til avisa de siste dagene som har ment at 1. mai i Moss 2015 var et mer eller mindre AP-arrangement, der partipolitikken dominerte. Til dette repliserer blant annet Eirik Tveiten fra Rødt at «Flere av de kritiske innleggene bærer preg av at debattanten ikke selv deltok i arrangementet, men forholder seg til det slik det litt tendensiøst ble beskrevet i særlig Moss Avis». Og han konkluderer med at «1. mai først og fremst er og skal være fagbevegelsens dag. Her kan fagbevegelsen fremme sine rettferdige krav og det kan utvikle nye tanker og strategier for veien framover. 1. mai er for alle som vil delta i arbeidet for en mer rettferdig by og et bedre samfunn». Les hele innlegget hans nedenfor.

(Her på Rødt Moss og omegns hjemmeside oppsummerte vi samme ettermiddag at demonstrasjonstoget var klart prega av fagbevegelsen og parolene deres, og vi lenker nå til alle bildene våre som dekker hele toget).

Om misbruk av 1. mai og frustrerte fruer.

Leserinnlegg av Eirik Tveiten i Moss Avis 15. mai 2015.

I etterkant av årets 1. maifeiring har det, særlig i Moss Avis og i sosiale medier, oppstått en debatt om hensikten med selve feiringen. Debatten er skjemmet av at den gjentar påstandene om at 1. mai er partidagen til Arbeiderpartiet og en nokså flåsete uttalelse om at appellene i etterkant av demonstrasjonen var dominert av «frustrerte fruer».

Debatten om 1. mai var omfattende i Moss Avis. Her to av svarinnlegga fra henholdsvis SV og Rødt.

Debatten om 1. mai var omfattende i Moss Avis. Her to av svarinnlegga fra henholdsvis SV og Rødt.

Flere av de kritiske innleggene bærer preg av at debattanten ikke selv deltok i arrangementet, men forholder seg til det slik det litt tendensiøst ble beskrevet i særlig Moss Avis.

Siden jeg verken er medlem av Arbeiderpartiet, faller inn i kategorien «frustrert frue», men likevel deltok i selve arrangementet, vil jeg forsøke å bidra med noen oppklarende opplysninger slik jeg opplevde dagen, sett fra mitt ståsted.

LO i Moss er arrangøren av 1. maidemonstrasjonen og har et slags overordnet ansvar for de ulike arrangementene på selve dagen. Årets hovedparole var «Trygge jobber for framtida – styrk arbeidsmiljøloven!», og ALLE var invitert til å delta.

Rødt Moss slutta seg til denne hovedparolen, og bar i tillegg fire egne paroler:

• Kull er tull – sats fornybart!

• Moss – prøveby for 6-timersdag!

• Flytt ferjeleiet til Klevberget!

• For et fritt Palestina.

Sammen med SV arrangerte Rødt en åpen 1. maifrokost på kafeen Trappané. Og Rødt arrangerte også en åpen kveldskonsert på Tivolikjelleren, med gitaristen Harald Hougaard.

I tillegg ble Rødt og vår ungdomsorganisasjon Rød Ungdom bedt av LO, om å holde appeller etter demonstrasjonstoget.

Hele min 6 minutter lange appell kan leses på Rødts hjemmeside på internett eller på Facebook, men hovedhensikten min var å forsøke å framføre en klar visjon over hva slags samfunn Rødt vil ha. Dersom ikke Moss skal bli en mellomting mellom en soveby og landets største vegkryss, trenger vi en plan for en sosialistisk byutvikling av byen vår.

Kommunen skal ved gode fellesskapsløsninger gi innbyggerne tilgang til offentlige goder innen helse, utdanning, kultur, kommunikasjon, renovasjon, fritid og idrett. Arbeidsmiljøloven og stillingsvernet må derfor styrkes og retten til heltidsarbeid må bli reell. En byutviklingen i Moss må sette byens befolkning i sentrum og jeg kritiserte dagens flertall i bystyret for å ha satt de to statlige gigantene Jernbaneverket og Staten vegvesen i førersetet.

Moss kommun må ha som sin høyt prioriterte oppgave å jobbe for å skaffe «kortreiste miljøvennlige arbeidsplasser» til byen. Utviklingen de senere årene har ført til at stadig flere mossinger i dag starter sin arbeidsdag med å pendle ut av kommunen. Dagens politiske flertall har overlatt jobbutvikling til «markedet». Et marked med ensidige fokus på økt forbruk vil etablere stadig flere kjøpesentre på Høyda/Varnaveien områdt. Jeg kritiserte dagens politiske flertall for at deres viktigste bidrag til flere arbeidsplasser, synes å være det svært kortsiktige tiltaket å åpne for varehandel også på søndager.

For å involvere innbygger må dagens «representative demokrati» (med valg til bystyrer o.l.) utvides med et mer «direkte demokrati»/folkeavstemninger. I for eks. de i store byutviklingssakene: Kommunesammenslåing, Plassering av høyspentkabelen i nordre bydel, Utredning av ny jernbanestasjon, Plassering av fergeleiet, Fergefri Oslofjordforbindelse, o.l.

Dersom Moss skal få et levende, bilfritt sentrum må kommunen prioritere utvikling på Verket/Peterson-tomta. Her må det satses på kortreiste arbeidsplasser for alle. Et næringsliv, privat og offentlig, som gir levelig inntekt for alle og skatteinntekter til kommunen. Det må være arbeidsplasser innen service og offentlig tjenesteyting, basert på ny teknologi med fornybar energi.

Her må kommuen prioritere arbeides med å etablere utdanningsinstitusjoner og et Kulturens Hus for frivillige organisasjoner, frivillige og profesjonelle kunst- og kulturarbeidere.

Kommunen må ha en aktiv sosial boligpolitikk og vise vei for hvordan nye bygge- og utviklingsprosjekter må integrere hagebruk og fornybar energi i den levende byen. Moss kan danne et foregangseksempel.

Jeg avsluttet min appell med å viser til at denne form for deltakende byutvikling betinget et annet flertall i Moss bystyre, og ønsket alle et godt valg.

I håp om at dette kan bidra til å synliggjøre at 1. mai først og fremst er og skal være fagbevegelsens dag. Her kan fagbevegelsen fremme sine rettferdige krav og det kan utvikle nye tanker og strategier for veien framover.

I. mai er for alle som vil delta i arbeidet for en mer rettferdig by og et bedre samfunn.

Eirik Tveiten – bystyrerepresentant Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: