Nei til søndagsåpne butikker i Moss!

Foto: Oslonatt/Flickr CC 2.0

Foto: Oslonatt/Flickr CC 2.0

«Moss kommune ønsker ikke at det skal åpnes for økt søndagshandel i Moss. Moss kommune vil si nei til økt tilgang til søndagsåpne butikker dersom regjeringen åpner for at kommunene kan vedta dette». Dette kommer Rødts Eirik Tveiten til å foreslå i form av en interpellasjon på bystyremøtet 4. mai.

Bakgrunnen er regjeringas forslag om endring av helligdagsloven. Mange høringssvar er alt kommet inn og legges løpende ut på departementets hjemmeside. Pr i dag (28. april) er det bare én kommune som har svart – og avvist lovendringa. Mange butikkansatte og -sjefer har protestert.

Tveitens interpellasjon og ordførerens svar vil kunne sees og høres på bystyre-tv mandag 4. mai fra kl 14 (OBS: Interpellasjoner pleier å være siste sak). Kommunen ble invitert til å gi høringssvar i brev av 1. april, og svarfristen er 30. juni. (Les også om Rødts andre interpellasjon til dette møtet).

Les hele interpellasjonen: 

Interpellasjon til bystyrets møte 4. mai 2015

Ja til søndagsfri

I dag kan butikkene holde åpent døgnet rundt fra mandag til og med lørdag. På røde dager skal det være stengt, med noen unntak. Dette har gjort at de aller fleste av varehandelens ansatte har fri på søndager, men nå er denne friheten truet.

Før påske sendte regjeringen et forslag om endring av helligdagsloven ut på høring. Regjeringen vil at alle butikker og kjøpesentre skal kunne holde åpent døgnet rundt, hele året med unntak av tolv hellig- og høytidsdager. Da skal dagens «Brustadbu-regler» gjelde. Det er også lagt inn en alternativ løsning der spørsmålet om søndagsåpent skal avgjøres lokalt.

Regjeringen fremmer dette forslaget uten å gå i dialog med partene i arbeidslivet om gjeldende lovverk og uten kunnskap om konsekvensene av forslaget.

Mange er bekymret og det med rette. Varehandelen er Norges nest største næring og sysselsetter 370 000 ansatte. Dersom regjeringen vil gjøre søndag til den nye arbeidsdagen vil det også få betydelige konsekvenser for de bransjene som er tilknyttet varehandelen. Renhold, lager, transport, vektere, produsenter, leverandører for å nevne noen. Søndagsåpne kjøpesentre betyr at også frisører og ansatte på kafeteria blir pålagt søndag som arbeidsdag.

Åpningstider er arbeidstider og arbeidstider påvirker fritiden. I FAFO-rapporten som ble lagt frem i slutten av februar kom det frem at omtrent 200 000 ansatte i varehandelen og 47 000 i tilstøtende næringer må belage seg på en ny arbeidsdag dersom regjeringens forslag går igjennom. Dette er et forsiktig anslag og kommer i tillegg til de 46 000 i varehandelen som allerede jobber søndag i dag.

Spørsmål til bystyret

Ønsker Moss bystyre å åpne for mer søndagshandel eller bør søndagen beholdes som en generell fridag?

Forslag til vedtak

Moss kommune ønsker ikke at det skal åpnes for økt søndagshandel i Moss.

Moss kommune vil si nei til økt tilgang til søndagsåpne butikker dersom regjeringen åpner for at kommunene kan vedta dette.

Eirik Tveiten, Rødt

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: