Kommunereformen er ingen demokratireform

Makta ser gjerne på demokratiet som hår i suppa. Dette blir ikke bedre med storkommuner

Makta ser gjerne på demokratiet som hår i suppa. Dette blir ikke bedre med storkommuner

«Vi er ikke imot en kommunereform, men en slik reform må handle om hvordan kommunene skal løse sine mange oppgaver, organisere kompetansen og ivareta folkestyret bedre enn i dag». Slik begynner Grete Rosengren og Øyvind E. Hansen leserinnlegget sitt i Moss Dagblad 31. mars og Moss Avis 15. april (bare på papir). Grete er andrekandidat på Rødts liste i Moss til høsten. Øyvind står på sjuende plass.

De mener at det ikke finnes belegg for at større kommuner gir bedre skoler/skoleresultater, eller bedre helse- og omsorgstjenester. Det er heller ikke dokumenterte økonomiske besparelser, knyttet til å slå sammen kommuner. Den statlige engangsstøtten som gis ved sammenslåing utgjør mellom to og fire prosent av ett års kommunebudsjett. Det skapes et feilaktig inntrykk av at sammenslåing lønner seg økonomisk».

Les hele innlegget:

Ja til folkeavstemning

Leserinnlegg i Moss Dagblad 31.03. og Moss Avis 15. april av Øyvind E. Hansen og Grete Rosengren, Rødt Moss og omegn

Vi er ikke imot en kommunereform, men en slik reform må handle om hvordan kommunene skal løse sine mange oppgaver, organisere kompetansen og ivareta folkestyret bedre enn i dag. Regjeringens foreslåtte kommunereform er en reform der hovedfokus er på sentralisering og fjerning av kommunegrenser. Rødt sier ja til endringer ut ifra behov og nei til tvang fra regjeringen. Vi vil ha en folkeavstemning blant kommunens innbyggere før vedtak fattes.

Regjeringens kommunereform er en sentraliseringsreform, og større kommuner får ikke nødvendigvis større fagmiljøer, men samlokaliserte fagmiljøer. Hva er viktigst? Nærhet mellom de som jobber med noen av de samme tingene, eller nærhet til innbyggerne og de som berøres? Det finnes ikke belegg for at større kommuner gir bedre skoler/skoleresultater, eller bedre helse- og omsorgstjenester. Bedre pleie av demente, psykiatriske pasienter, eller bedre tjenester for de psykisk utviklingshemmede. Eller tryggere arbeidsplasser for de ansatte.

Det er heller ikke dokumenterte økonomiske besparelser, knyttet til å slå sammen kommuner. Den statlige engangsstøtten som gis ved sammenslåing utgjør mellom to og fire prosent av ett års kommunebudsjett. Det skapes et feilaktig inntrykk av at sammenslåing lønner seg økonomisk. Større kommuner gjør det mer lukrativt for private tjenesteleverandører å tilby tjenester til det offentlige. Derfor er regjeringens kommunereform også en privatiseringsreform. Rødt legger merke til at angrepet på det interkommunale samarbeidet og de interkommunale selskapene kommer fra dem som ivrer for mer konkurranseutsetting. Uten dokumentasjon på at private tilbydere gir bedre eller billigere tjenester til kommunens innbyggere. En utvikling mot at private tilbydere kan tilby graderte tjenester, er en tilpasning mot at de beste tjenestene tilbys de med den tykkeste lommeboka.

En reform bør handle om økt kommunalt selvstyre, styrket lokaldemokrati og mindre regelstyre. Makt og beslutninger må flyttes nedover – ikke oppover, slik det vil bli i regjeringens visjon om større kommuner. Det er viktig for grunnverdiene i vårt demokrati at folk ikke opplever avmakt og at nærmeste offentlige nivå ikke blir fjernt og vanskelig tilgjengelig. Når regjeringen påstår at deres kommunereform er en demokrati-/ folkestyrereform, bør de ikke være redde for folkets mening. Innbyggerne må få si sin mening, helst i lokalvalget 2015, men i alle fall før kommunen fatter forpliktende vedtak.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: