– Kan vi stole på Høyre?

sluppet opp fullstendig dessverreDette spør Eirik Tveiten (Rødt) i et leserinnlegg i Moss Dagblad i dag (bare i papirutgaven, men gjengitt nedenfor her). Det handler igjen om byråd eller byparlamentarisme i Moss. Sist dette var et tema, for snart fire år siden, dukket forslaget opp som troll i eske etter at det nyvalgte flertallet hadde begynt samarbeidet.

Tveiten tar i dag utgangspunkt i et nylig avgitt løfte fra Høyre om at at «dette forslaget ikke vil bli tatt opp igjen i kommende periode». Men, minner Tveiten om, heller ikke den gangen sto det i Moss Høyres valgprogram. «Likevel lot altså Moss Høyre seg overtale av FrP og Venstre til å gå inn for en parlamentarisk styreform i Moss». Noe de to samarbeidspartiene foreslår igjen.

Bare etter omfattende og brei debatt blant mossingene, som skapte intern splid i Høyre, gikk de sistnevnte imot, og forslaget ble trukket. Les vår omfattende dekning av debatten i 2011-12 – og hele leserinnlegget til Tveiten fra dagens avis:

Kan vi stole på Høyre?

Leserinnlegg i Moss Dagblad 3. februar 2015

I et stort oppslag i Moss Dagblad 30. januar, slår Moss Høyre ved Simen Nord fast at forslaget om å innføre “byparlamentarisme” i Moss ikke vil bli tatt opp av Høyre.

For ordens skyld vil jeg vise til at det gjorde ikke Høyre det ved forrige kommunevalg heller! Det var heller ikke da ”tatt opp” i Moss Høyres lokale valgprogram! Likevel lot altså Moss Høyre seg overtale av FrP og Venstre til å gå inn for en parlamentarisk styreform i Moss.

Det var godt kjent at Rødt sammen med Arbeiderpartiet og SV hadde fremmet en lovlighetskontroll til fylkesmannen. Vi viste blant annet til at i henhold kommunelovens formelle krav og intensjoner var det heftet formelle feil til selve prosessen. Både til hvordan forslaget var fremmet i bystyret i den foregående bystyreperioden (pakket inn i et budsjettvedtak), og ved at saken ikke var tema i den lokale valgkampen. Høyre trakk heldigvis forslaget før fylkesmannen rakk å behandle denne klagen.

Nå har både FrP og Venstre i Moss slik loven krever, fremmet forslag om ”byparlamentarisme” i bystyret. Og, de vil nok sørge for at spørsmålet blir belyst i den kommende valgkampen. Moss Høyre kan derfor igjen (som sist) si at dette er en av de sakene samarbeidspartiene krevde.

I denne saken er Høyre absolutt ingen garantist mot at de borgerlige partiene igjen, dersom de igjen skulle oppnå et flertall, vil forhandle seg fram til en parlamentarisk styreform for Moss. Dersom folk i Moss ikke ønsker en parlamentarisk styreform i Moss, gjør de nok tryggest i å stemme på et av partiene på venstresida!

Jeg kan i det minste love på vegne av Rødt, at vi ikke under noen omstendighet vil gå inn i en flertallskonstellasjon dersom kravet er at vi skal akseptere en slik fordyrende innsnevring av lokaldemokratiet!

Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: