– En unødvendig innsparing å melde Moss ut av Opplæringskontoret

unødvendig innsparing MAI formannskapet 1. desember møtte Rødts Eirik Tveiten som vara for May Hansen (SV) under behandlinga av saken om avvikling av Moss kommunes medlemskap i Opplæringskontoret, der May er styremedlem og derfor inhabil. Eirik frarådet sterkt avvikling og ba om at saken måtte utsettes til kommunen har foretatt en egen evaluering og hatt en dialog med Opplæringskontoret i Østfold. Dette forslaget fikk fire stemmer (AP pluss Rødt) mot fem, og ble forkastet.

Tveiten skreiv så et leserinnlegg, trykt i Moss Avis torsdag 4. desember (men ikke på nett), der han utdyper argumentasjonen og oppfordrer foreldre med barn som velger yrkesfaglig utdanning, Ungdommens bystyre (som i fjor krevde økt fokus på lærlinger), de videregående skolene i Moss og de ulike ungdomspartiene til å presse posisjonen til å GJØRE OM VEDTAKET!

Se også: Viktige ressurser om verdien av Opplæringskontor

Les hele leserinnlegget: – Et unødvendig innsparingstiltak

Leserinnlegg fra Eirik Tveiten, Rødt, i Moss Avis 4.12.2014.

Gjør om vedtaket om å si opp avtalen med Opplæringskontoret! Kommunen må i dialog med Opplæringskontoret foreta en gjennomgang med økt fokus på tettere oppfølging for å redusere frafallet i den videregående yrkesfaglige opplæring.

De borgerlige partienes store trumfkort ved kommunevalget 2011, var at de skulle styre Moss kommune UTEN bruk av eiendomsskatt! Det var ikke måte på hvilket overgrep mot enkeltmennesket denne skatten utgjorde. Dette helt urealistiske løftet har fått mange underlige utslag. En ting er at de underkommuniserer at de i perioden selv har brukt/vil bruke ca 320 millioner i eiendomsskatt, men ved å unnlate å prisjustere skattegrunnlaget har dette også ført til mange helt unødvendige innsparingstiltak i Moss kommune.

På møtet i formannskapet 1.12. var det tilbudet til byens ungdommer som skulle til pers. På den nylig avholdte skolekonferansen ble det dokumentert at frafall/avbrutt opplæring i den yrkesfaglige videregående opplæringen var opp mot 50 % for ungdommen i Østfold/Moss, og VERBALT var det stor enighet om at denne utviklingen måtte snus. Men samtidig har det borgerlige flertallet funnet ut at de kan spare opp mot kr 198 000 per år ved å si opp kommunens avtale med Opplæringskontoret i fylket!

Og, dette UTEN forutgående forhandlinger med Opplæringskontoret, (som synes å være etablert som en metode når flertallet skal forholde seg til ulike interkommunale samarbeidsprosjekt, jfr. avtalen om Brannsamarbeid), og uten at det er foretatt egen evaluering av hvilken nytte lærlingene har av denne ordningen! Det eneste tilnærma faglige argumentet som ble brukt, var at av Østfolds til sammen 18 kommuner var fire av disse ikke medlem av opplæringskontoret!

Opplæringskontorenes rolle er omtalt i Stortingsmelding 20 (2012-2013) På rett vei, hvor de får et svært positivt skussmål. Regjeringen slår blant annet fast at evalueringen viser at «mange opplæringskontor spiller en aktiv rolle som bindeledd mellom skoler og lærebedrifter også for opplæring i prosjekt til fordyping i arbeidslivet. En gjennomgang bør derfor se på mulige roller opplæringskontorene kan ha for gjennomføringen av dette faget i arbeidslivet.»

Når de borgerlige partiene slutter seg til rådmannens budsjettforslag, hvor det bedyres at kommunen skal satse på lærlinger og «Øke antall lærlinger vesentlig», er dette også kun staffasje. I virkeligheten betyr dette at Moss kommunen bare skal forholde seg til et pålagt mål om å ta inn en lærling per 1000 innbyggere, mens de altså skal kutte i de tjenestene som kan bidra til å hindre frafall/utsatt gjennomføring i den yrkesfaglige utdanningen. Det er altså forskjell på «festtaler» og virkelig politikk.

Min oppfordring går til kommunens innbyggere og særlig de med barn som velger yrkesfaglig utdanning, til Ungdommens bystyre (som i fjor krevde økt fokus på lærlinger), de videregående skolene i Moss, og de ulike ungdomspartiene: Gjør om vedtaket!

Det er lov å gjøre feil, men det er svært dumt å ikke kunne snu i tide, dersom målsettingen blant annet er utvikle ordninger som gjøre kan gjøre livet bedre og lettere for byens innbyggere.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: