Hvem har grunn til å juble over de høye boligprisene?

innholdsmarkedsføring vgLederen av Rødt Moss og omegn, Lars Tveiten, har lenge irritert seg over en del av næringslivsjournalistikken i Moss Avis. Fredag sprakk det, og han sendte et leserinnlegg til avisa, som kom på trykk i går (men ikke i nettutgaven). Han reagerer på hvordan næringslivsredaksjonen, usignert og ukritisk, formidler en lokal eiendomsmeglers lovprising av at boliprisene går til himmels, og han spør: «Hvorfor kalles de optimister, de som forventer at absolutte nødvendigheter vil øke i pris? Vil Moss Avis også kalle folk som forventer økte matpriser, for optimister?»

I lys av både debatten om fattiges muligheter på boligmarkedet i Moss og debatten som nå går om enkelte avisers og nettavisers åpenlyse satsing innholdsmarkedsføring, er dette noe også mossinger bør følge kritisk med på. Rødts leder har «åpna ballet».

Les hele innlegget:

«Optimister» i boligmarkedet?

Leserinnlegg av Lars Tveiten, leder i Rødt Moss og omegn, i Moss Avis 4.11.2014.

Under overskriften «FLERE OPTIMISTER», intervjuer (?) Moss Avis 31. oktober «boligekspert» Odd Nymark i Eiendomsmegler1. Han hevder at «vi nordmenn er superoptimister når det kommer til boligpriser». Grunnlaget for dette skal være at en større andel folk i år oppgir at de forventer økte priser, enn i fjor.

Dette fremstår som oppsiktsvekkende journalistikk, og jeg har noen spørsmål om dette:

    • Det oppgis ingen journalist eller intervjuer for dette oppslaget. Er artikkelen kjøpt og betalt av Eiendomsmegler 1?
    • Dette er ikke første gang Moss Avis bruker eiendomskremmere – som kan putte ekstra penger rett i lomma hvis de klarer å snakke opp prisene – som objektive ”eksperter” til å kommentere boligmarkedet. Dette er snarere en gjenganger i spaltene. Kan samme avis tenke seg å legge om til mer sannferdige og objektive kilder og journalistikk, der de stadig høyere boligprisenes negative følger også analyseres?
    • Det er i det store bildet bare de som har mer bolig enn de trenger, som tjener på økte priser. Bolig er en nødvendighet for folk, og de høye prisene er med på å befeste utviklingen med et stadig mer velberget flertall, og med et økende fattigdomsproblem i den andre enden. Gir det grunn til å være optimist? Det burde være unødvendig å si det, men det er ganske mange av ”oss nordmenn” som ikke har noe å tjene på at stadig større del av lønna går til bolig.
    • Å spille på at ”du blir rik” fordi din bolig øker i verdi, er jo et narrespill, ettersom de fleste er i den situasjon at de også må gi tilsvarende mer for en ny bolig, hvis de selger den de har. Det er bare meglerne som tjener på dette, og de er selv med å dra opp prisene.
    • Hvorfor kalles de optimister, de som forventer at en absolutt nødvendighet – som bolig jo er – vil øke i pris? Vil Moss Avis også kalle folk som forventer økte matpriser, for optimister?

Moss Avis har lenge reklamert kraftig for at redaksjonen «bryr seg», men denne type ukritisk mikrofonstativjournalistikk, gir inntrykk av det motsatte – dette inngir liten tillit.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: