900 fattige barn i Moss: Rødt foreslår konkret tiltak

tveiten ghettoI dagens Moss Dagblad, byens nygamle avis, blir Rødts Eirik Tveiten intervjua om et innspill han kommer med til bystyremøtet mandag. Innspillet er blant annet et svar på gårsdagens oppslag i samme avis om at rundt 900 barn i Moss må defineres som fattige.

Tveiten foreslår «at vi går inn i dialog med utbyggeren av boligområdet Sjøhagen for å sikre at vi får kommunal tildelingsrett på 10 prosent av boligmassen til vanskeligstilte».

Rødt har også tidligere i flere saker hvor bystyret har detaljregulert nye boligområder, foreslått at Moss kommune kan stille strengere krav til boligbyggeren og konkret krevd at «kommunen må kreve tildelingsrett på 10% av boligmassen for tildeling til vanskeligstilte i boligmarkedet».

Les hele forslaget til Rødt:

Rødts forslag til bystyrets behandling av : Sak 097/14 Detaljregulering for del av Kulpeåsen (Boligområde Sjøhagen B7)

Vi viser til ulik dokumentasjon som bekrefter at mange familier i Moss lever i fattigdom, og at mange barn blir henvist til å vokse opp under svært dårlige boforhold. Nå sist i Dagsavisen Moss Dagblad 17.10. 2014

Som en del av Mossereginons rammeavtale med konsulentfirmaet Rambøll ble det utarbeidet en innledende rapport datert januar 2014. Her vises det til at selv om boligsosialt arbeid har høy oppmerksomhet fra både politisk og administrativt hold i kommunen, er et hovedinntrykk bekymringen mangelen på kommunale boliger.

Rødt har ved flere saker hvor bystyret har detaljregulert nye boligområder, foreslått at Moss kommune kan stille strengere krav til boligbyggeren. Konkret er dette formulert som et krav om at «kommunen må kreve tildelingsrett på 10% av boligmassen for tildeling til vanskeligstilte i boligmarkedet.»

Dette «10 %-kravet» er omtalt av Rambøll i nevnte rapport, og det er vist til at denne utpekingsretten er brukt aktivt i Danmark og i enkelte kommuner i Norge. Sandnes kommune er eksplisitt nevnt i rapporten.

Under punktet om Rambølls anbefalinger er det anbefalt at kommunene bør innta en mer aktiv rolle i boligutviklingen. Det blir slått fast at kommune ved en mer aktiv og strategisk bruk av reguleringsplaner og utbyggingsavtaler i dialog med private utbyggere, kan «tildelingsregler benyttes for å ha bedre styring på hvem som får kjøpe boliger», men at «dette vil kreve en aktiv bruk av leiekontrakter, god oppfølging av beboerne i de kommunale boligene, samt aktivt bruk at Husbankenes økonomiske virkemidler.»

Forslag: tillegg til MTS-utvalgets innstilling:

d) Moss kommune går i aktiv dialog med utbygger av boligområdet Sjøhagen B7, for å sikre kommunal tildelingsrett for opp til 10 % av boligmassen, for tildeling til vanskeligstilte i boligmarkedet.

Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: