Rødt-veteran i Moss skriver om den nære historia

grønna MA liteBjørn Aslaksen Grønna er blitt bok! Alle som kjenner ham i Moss, og det er ikke få, synes ikke det er så rart. Den opprinnelige hallingdølen har på mange felt vært en frontfigur i byen. For de politiske motstanderne var han en plagsomt aktiv og grundig bystyrerepresentant for Rød Valgallianse (partiet Rødts forgjenger) fra 1995 til 2003, deretter var han en pågående leder av den lokale Naturvernforeninga i flere år, og han har vært idrettsleder både på Kambo og i forhold til Zambia. Noe han fikk Moss kommunes kulturpris for i 2006. I perioder har han vært like mye i lokalavisene som Rødt-representant Eirik Tveiten i dag.

Og nå har han altså skrevet en slags sjølbiografi: Et arbeidsliv på Cellulosen. Denne inngår i ei bokserie og i prosjektet Arbeidsarven, som ifølge dem sjøl har som mål å «informere om, og hjelpe fram, minne- og historieprosjekter som handler om arbeid». Bokserien representerer nærmest en ny litteratursjanger i Norge; sjølbiografier av vanlige arbeidsfolk. Og med vekt på nettopp arbeidslivet. Bjørn har jobba på Peterson & Søn i nesten 37 år, inntil den store og tradisjonsrike fabrikken skammelig nok ble nedlagt i 2012. Og, som mange av oss veit, har Bjørn god hukommelse. Her kan vi lese både stort og smått fra Cellullosen, inklusive skarpe politiske analyser. Ikke minst spark til den norske staten, der ikke engang AP-regjeringer har valgt å ha noen politikk for oppkjøp av strategisk viktige industrier.

Dette kom også fram i innslaget med Bjørn på Dagsrevyen 21 tirsdag 26. august (det starter 17.20 minutter ut i sendinga). Og i Moss Avis etter boklanseringa.

Denne boka er altså interessant for mange andre enn mossinger. Husk, det er snart jul, folkens (grøss!).

Boka koster 150 kr og kan kjøpes i museumsbutikken ved Moss by- og industrimuseum eller bestilles ved å sende en epost til bjohol@ostfoldmuseene.no.

Reklamer

One Trackback to “Rødt-veteran i Moss skriver om den nære historia”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: