Fortsatt Norge i krig i Afghanistan, Brende?

Rødt-leder Lars Tveiten holdt tale 1. mai i år

Rødt-leder Lars Tveiten

«Krigen i Afghanistan er inne i sitt 14. år, og det er tydelig for alle som vil se, at den har vært en katastrofe for folk i Afghanistan». Dette skriver Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn, i et leserinnlegg i Moss Avis 25. juni. Han  kritiserer forsvarsminister Børge Brende (H) for å konkludere at det var «naturlig» å gå inn i Afghanistan, faktisk før hans eget evalueringsutvalg har kommet fram til mandatet for sitt arbeid.

Les hele innlegget:

Fortsatt Norge i krig i Afghanistan, Brende?

Leserinnlegg i Moss Avis 25. juni av Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn.

Kort tid etter det ulovlige angrepet på Afghanistan i 2001 bestemte Norge seg for å bli med i ISAF-styrken under USAs ledelse. I juni i år bestemte Stortinget seg for at det var på tide med en gransking av Norges rolle. Dette er ikke et øyeblikk for tidlig. Spørsmålet er snarere hvorfor denne granskinga ikke har kommet for lenge siden. Mandatet for granskinga er fortsatt ikke klart, men utenriksminister Børge Brende kan i sin redegjørelse for Stortinget 5. juni fortelle at:

-Det er regjeringens mål at evalueringsutvalgets mandat skal være bredt.[..] Det var naturlig og riktig at Norge, NATO og en bred koalisjon av land gikk sammen om å hindre at Afghanistan igjen skulle bli brukt som en plattform for et nytt terrorangrep.

Granskinga det her legges opp til skal altså styre unna det mest grunnleggende spørsmålet av alle – Var det riktig av Norge å delta i USA og NATOs krig i Afghanistan?

Invasjonen av Afghanistan var et brudd på internasjonal lov, folkeretten. Den norske regjeringen argumenterte med retten til selvforsvar, men som en rekke folkerettsjurister har påpekt handler selvforsvar om å slå tilbake en fiende som har invadert landet ditt, ikke å bombe et land på andre siden av jorda.

Krigen i Afghanistan er inne i sitt 14. år, og det er tydelig for alle som vil se, at den har vært en katastrofe for folk i Afghanistan. Men allerede før mandatet til granskingskommisjonen er klart, slår altså Brende fast at det var «naturlig» å gå inn i landet». Granskingen av krigen ser altså ut til å skulle dreie seg om hvordan det norske militæret kunne gjort en bedre jobb i å bistå USAs okkupasjon av Afghanistan, og hvilke lærdommer vi kan ta med oss til neste gang.

Samtidig peker alle tegn mot at regjeringa vil forlenge Norges tilstedeværelse i Afghanistan i to år til, i tråd med USAs ønsker for sin Resolute Support Mission. Granskinga skal ikke være ferdig før slutten av 2015, og får derfor ingen konsekvenser for engasjementet vårt i Afghanistan. Heller enn et spill for galleriet, trenger Norge en kritisk gransking som stiller det viktige spørsmålet: Var det riktig å delta i krigen i Afghanistan? Etter 2014 går mandatet til ISAF ut. Å forplikte seg til nye oppdrag i Afghanistan under amerikansk ledelse, før resultatet av granskinga er klart, vil være en stor tabbe.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: