Grav ned høyspenten – NÅ!

Dette RØDE skiltet på Hesteberget gjelder kabel til Gullholmen

Dette RØDE skiltet på Hesteberget gjelder kabel til Gullholmen

Rødts Eirik Tveiten hadde 2. juni et leserinnlegg i Moss Avis, der han ikke bare gjentar argumentene sine fra bystyrebehandlinga i fjor for «det lange alternativet» når det gjelder høyspentkabelen til Kambo, men i tillegg nå har snakka med grunneieren. Hun vil ikke akseptere «det korte» alternativet. Da må kommunen eventuelt ekspropriere, noe som vil bety stor usikkerhet. Det «lange» alternativet vil bli noe dyrere, men differansen vil kunne betales ved å øke eiendomsskatten med 0,5 promille.

Les hele innlegget:

Grav ned høyspenten – NÅ!

Leserinnlegg i Moss Avis 2.6.2014 av Eirik Tveiten, Rødt.

I motsetning til flertallet av byens partier, mente og mener Rødt at den beste løsningen for å fjerne høyspentledningene i HELE nordre bydel, er det lange alternativ 2. Dette alternativet betyr at kabelen skal graves ned fra trafostasjonen på Kambo til den andre siden av E6. Ved avstemmingen i bystyret den 28. oktober i fjor, fikk Rødts forslag kun støtte av SV.  Rødt advarte mot at både grunneieren og beboerne var mot det korte alternativet og at kommunen i så fall risikerte å måtte gå til ekspropriasjon med en sannsynlig etterfølgende rettsbehandling, noe som både ville fordyre og forsinke nedgraving. Men bystyret vedtok dessverre med stort flertall å gå inn for dette alternativet.

Med den usikkerheten som ligger i en ekspropriasjon med sannsynlige anker og langvarig rettsbehandling, bør bystyrets flertall behandle nedgraving av høyspentkabelen i nordre bydel på nytt. Rødt og SV er klare, og også Moss Arbeiderparti bør kjenne et særskilt ansvar for å fjerne høyspentkabelen. Det var vi tre partier som i forrige bystyreperiode, med knepent flertall, vedtok å bygge den nye ungdomskolen på Nøkkeland, og hadde som forutsetning at høyspentledningen skulle fjernes for HELE nordre bydel. Dersom FrP virkelig mener at hensynet til folkehelsa til befolkningen i nordre bydel er viktigere enn å tviholde på sitt krav om redusert eiendomsskatt, kan det være flertall i bystyret for en løsning som er i tråd med ønskene til både grunneieren og befolkningen i nordre bydel. (Se Moss Avis 19. mai i år). Men da må FrP tørre å fremme et slikt forslag!

I samtale jeg har hatt med grunneieren på Kambo bekrefter hun at de ikke vil akseptere det korte alternativet. Samtidig er det knyttet usikkerhet til hvorvidt Hafslund som eier av høyspentledningen i det hele tatt vil anbefale ekspropriasjon.  Det er mange steder i Norge hvor høyspentledningen går gjennom tettbygde strøk, og en ekspropriasjon i Moss kan skape presedens, og bli svært dyrt for Hafslund.  De kan bli pålagt å fjerne høyspentledningen også på disse stedene.

Muligheten for i det hele tatt å få gravd ned høyspentkabelen i nordre bydel ved det korte strekket, lever derfor en svært usikker tilværelse. En eventuell ekspropriasjon kan etterfølges av rettsaker. Dette vil forsinke ferdigstillelsen, og kostnadene ved en eventuell rettstvist gjør at de to alternativene nærmer seg i hverandre prismessig. Det er mye tyder på at flere av partiene har forstått dette.
Nedgraving av høyspentkabelen må lånefinansieres. For kommunen vil merkostnaden ved å dekke prisforskjellen mellom det korte og lange alternativet, sannsynligvis holde ved å øke dagens eiendomsskatt fra 3,95 promille til 4,0 promille.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: