– FpUs argument mot 1. mai som offentlig høytidsdag er NONSENS!

For mange er FORTSATT 1. mai viktigere enn 17. mai (her en illustrasjon fra Wikipedias artikkel om 1. mai)

For mange er FORTSATT 1. mai viktigere enn 17. mai (her en illustrasjon fra Wikipedias artikkel om 1. mai)

Rødt-medlem Rune Pedersen, tidligere bystyrerepresentant for RV, partiet Rødts forgjenger, hadde 14. mai et leserinnlegg i Moss Avis der han tilbakeviser Niklas Eriksen i Fremskittspartiets Ungdom (FpU) sine argumenter for å avskaffe 1. mai som offentlig høytidsdag. Pedersen oppsummerer: «Eriksen har tre argumenter mot 1. mai. Det første handler om at han ikke vet så mye om bakgrunnen for 1. mai, de to andre om at han er uenig i den politikken som markeres 1. mai. De vil imidlertid møte motbør hvis de vil redusere arbeiderbevegelsens ytringsfrihet ved å ta bort 1. mai-tradisjonen».

Les hele innlegget:

FpU vil fjerne 1. maifeiringen.

Leserinnlegg i MA, 14.5.2014

Fredag 9. mai fikk Niklas Eriksen mer spalteplass i Moss Avis enn dekninga av 1. mai fikk ei uke før. Hvorfor? Han er formann, som det heter i de kretsene, i Østfold FpU, og de vil at 8. mai skal erstatte 1. mai som helligdag. Nesten hvert år kommer sånne ønsker fra den borgerlige sida i norsk politikk. Det er tre grunner til at Eriksen og hans organisasjon vil ha det sånn.

  1. «Første mai har i stor grad blitt Arbeiderpartiets dag.» Første mai har blitt markert som den internasjonale arbeiderbevegelsens kampdag siden 1889. Den blir brukt til å markere arbeiderklassens krav og internasjonal solidaritet over hele verden – også i Norge. Formann Eriksen og hans organisasjon avslører at de mangler oversikt når de hevder at dagen i stor grad er blitt Arbeiderpartiets dag. DNA deltar i feiringa i Norge fordi de har en viss tilhørighet til arbeiderbevegelsen, som en rekke andre organisasjoner. Her i Moss er det LO, altså fagbevegelsen som organiserer 1. maimarkeringa. Så argument nr. 1 fra Eriksen er nonsens.
  2. «Dagen har i allhovedsak dreid seg om Fritt Palestina, arbeidernes rettigheter kommer i bakgrunnen, AP bruker dagen til å hetse de borgerlige og juge om FrP og H sin politikk.» Vi syns også det er trist at vi må demonstrere for Palestina år etter år, men det er altså fordi okkupasjonen fortsetter, og Israel gjør livsvilkåra for det palestinske folket verre og verre. Så lenge situasjonen er sånn, er Palestina et innlysende område for internasjonal solidaritet. At solidaritet med Palestina setter arbeidernes rettigheter i bakgrunnen, er ikke sant, og det med hetsing og løgn om de borgerlige handler om at formannen er uenig i det politiske innholdet i 1. mai. Så argument nr. 2 kommer ned til at FpU ikke er enig i politikken på 1. mai. Det er ingen sensasjon. Men når Eriksen av denne grunn vil fjerne 1. mai som helligdag, smaker det av sensur og innskrenkning av ytringsfriheten, og det overrasker meg litt.
  3. «8. mai egner seg bedre som helligdag.» Det syns Formann Eriksen fordi de politiske symbolene knytta til 8. mai passer det politiske synet til FpU bedre enn dem som er knytta til 1. mai.

Eriksen har tre argumenter mot 1. mai. Det første handler om at han ikke vet så mye om bakgrunnen for 1. mai, de to andre om at han er uenig i den politikken som markeres 1. mai. FpU må gjerne jobbe for å gjøre 8. mai til fridag eller demonstrasjonsdag. De vil imidlertid møte motbør hvis de vil redusere arbeiderbevegelsens ytringsfrihet ved å ta bort 1. mai-tradisjonen.

Til slutt i samme artikkel prøver Tomas Colin Archer å forsvare seg mot angrepet fra Eriksen med at han ikke tror det var en eneste fane med temaet Israel/Palestina i årets 1. maitog i Moss. Det er heldigvis feil. Palestinavennenes parole var: For et fritt Palestina.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: