Privatisering av Orkerød – en forsmak på den blå-blå omsorgspolitikken

I USA demonstrerer motstandere mot privatisering med ironi

I USA demonstrerer motstandere mot privatisering med ironi (klikk på bildet for detaljer)

På medlemsmøte i går vedtok Rødt Moss og omegn en uttalelse til støtte for de ansatte og deres organisasjoner i kampen mot konkurranseutsetting av Orkerød sykehjem. I uttalelsen mener Rødt at bakgrunnen for konkurranseutsettinga er at «en privat virksomhet kan klare seg med mindre bemanning, og fordi private kan tilby dårligere lønns- og pensjonsvilkår til dem som jobber der». Og videre at de borgerlige har som mål «at omsorgtjenesten skal bli en del av markedet, slik at det kan utvikles alternative tjenestetilbud, og at de beste tjenestene skal tilbys dem med den tjukkeste lommeboka».

Les hele uttalelsen:

Uttalelse fra Rødt og omegn Moss om privatisering av Orkerød sykehjem

Medlemsmøtet i Rødt Moss og omegn 25.03.2014 vil uttrykke sin fulle støtte til den kampen de ansatte gjennom sine fagforeninger (Fagforbundet, Delta og Sykepleierforbundet) fører mot konkurranseutsetting av Orkerød sykehjem.

I løpet av de litt over to åra dagens borgerlige har hatt flertall i Moss bystyre har de klart å snu et kommunalt driftsoverskudd til et betydelig underskudd. Dersom Moss kommune også i 2014 går med underskudd vil Moss kommune havne i ROBEK-registeret, det vil si satt under administrasjon av fylkesmannen.

I sin jakt etter å spare penger, kombinert med et ideologisk ønske om å privatisere, har de borgerlig funnet ut at Moss kommune bruker mer penger (det vil si tilbyr bedre omsorgstjenester) enn ”kommuner de ønsker å sammenligne seg med”. Derfor har de lansert parolen om at tjenestene innen omsorgen skal reduseres fra GODT til GODT NOK.

En effektiv måte å kombinere disse ønskene på mener de vil være å konkurranseutsette/privatisere disse tjenestene: Både fordi en privat virksomhet kan klare seg med mindre bemanning, og fordi private kan tilby dårligere lønns- og pensjonsvilkår til dem som jobber der.

For å slippe kritikken om at en kommunalt drevet virksomhet også kan drives mer rasjonelt (stort sett ved å skjære ned på bemanningen), har de formelt opprettet et slags kommunalt foretak på Orkerød sykehjem, som liksom skal delta i anbudskonkurransen om å gjøre samme jobben de ansatte gjør i dag. Men dette er bare et spill for galleriet.

Rødt advarte mot denne utvikling før forrige kommunevalg, og har alltid ment at omsorgssektoren i Norge og Moss bør være et offentlig anliggende, og ikke en mulighet for private til å tjene penger. Den omsorgstjenesten som tilbys i Norge kan aldri bli ”god nok”, det skal brukes penger på stadig bedre helse- og omsorgstilbud.

Det som skjer rundt konkurranseutsetting på Orkerød sykehjem er bare en forsmak på hva en kan forvente etter hvert som den blå/blå regjeringen og det borgerlige flertallet får ”satt seg”. Målsettingen for disse vil være at omsorgtjenesten skal bli en del av markedet, slik at det kan utvikles alternative tjenestetilbud, og at de beste tjenestene skal tilbys dem med den tjukkeste lommeboka.

Rødt Moss og omegn, 25.3. 2014

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: