Tveiten interpellerer: – Mange undrer seg over oppsigelsen av brannsamarbeidet

Brannvern etter brudd i forhandlingene

Brannvern etter brudd i forhandlingene

Rødts Eirik Tveiten har ifølge Moss Avis 16.2. levert en interpellasjon til førstkommende bystyremøte der han spør om hvorfor ordføreren avbryter forhandlingene om den interkommunale avtalen om brannsamarbeid og samtidig slutter å flagge at Moss betaler urimelig mye mer per innbygger enn de andre kommunene.

Dette avviser ordfører Tage Pettersen som «ren polemikk».

I en nettkommentar til dette sier Tveiten blant annet: «Min interpellasjon kan ikke avfeies som “polemikk”. Den er uttrykk for en forundring og usikkerhet som mange har gitt uttrykk for».

Les hele interpellasjonen:Interpellasjon til bystyrets møte 24.02.2014 fra Eirik Tveiten, Rødt

Angående oppsigelse av det interkommunale brannsamarbeidet

Bystyrets representanter ble 04.02.2014 informert gjennom Moss Avis at byens ordfører vil si opp brannsamarbeidet som Moss kommune i dag har med kommunene Rygge, Råde, Våler og Vestby. Begrunnelsen synes å være den frustrasjon ordføreren opplever i forsøket på å reforhandle den økonomiske fordelingsnøkkelen MIB (Mosseregionens interkommunale brannvesen).

Moss bystyre behandlet den 23.09.13
Sak 076/13: Organisering av brann- og redningstjenesten i Follo- og Mosseregionen
Fra formannskapet forelå følgende innstilling til bystyret:

1. Brann og redningstjenesten i Follo og Mosseregionen samles i et interkommunalt selskap. Det legges til grunn alternativ 1 i prosjektet
2. Det etablerte prosjektet viderefører arbeidet i etablering av selskapet. Styringsgruppen kompletteres med en rådmann fra Follokommunene og en fra Mosseregionen.
3. Kostnadsfordelingen mellom kommunene i et nytt BRV, må være i samsvar med innbyggertallet.

På vegne av ordføreren foreslo fungerende ordfører Erlend Wiborg å fjerne pkt. 3 i innstillingen.

Dette forslaget ble vedtatt mot 15 stemmer (AP, SV og Rødt).

I debatten i bystyret, som ble videreført i Moss Avis, viste jeg til hvor lite profesjonelt det var å fjerne punkt 3 og ikke flagge at mens for eksempel Våler kommune betaler kr 379 per innbygger, betaler Moss kommune kr 828. Forskjellen mellom det Moss betaler og gjennomsnittet er (kr 828 minus 587=) kr 241! Ganger vi denne «enhetskostnaden» med antall innbyggere i Moss får vi dette regnestykket: (kr 241 x 31 000 innbyggere kr 7,41 millioner.

Nå ser det ut som om ordføreren har kommet fram til samme regnestykket. Bortsett fra at han regner et for høyt tall på hva Moss kan spare dersom prinsippet om lik betaling per innbygger legges til grunn.

Jeg stiller meg undrende til at ordføreren på vegne av bystyret bryter forhandlingene etter ca. 4 måneder, på en forutsetning som han selv har bidratt til å fjerne; og sier opp Moss kommunes brannavtale.

Avtalen med MiB har en oppsigelsestid på 2 år, det betyr at kommunen har 2 år på seg til å planlegge en egen branntjeneste. Dette er svært kort tid.

• Hvilken fullmakt har ordføreren til å bryte forhandlingene om et brannsamarbeid? (Jfr. vedtaket fra bystyret 23. september 2013).
• Hvordan har det borgerlige flertallet tenkt at Moss kommune skal sikre at det om 2 år foreligger tilfredsstillende brannsikkerhet når avtalen avsluttes?
• Når vil kommunestyret få en kostnadsbeskrivelse og framdriftsplan for at Moss kommune om 2 år kan tilbys sine innbyggere tilfredsstillende brannverntjenester?

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: