Tvangssammenslåing gir mindre robuste kommuner

Rødt-leder Lars Tveiten holdt tale 1. mai i år

Rødt-leder Lars Tveiten holdt tale 1. mai i år

Lars Tveiten, leder av Rødt Moss og omegn, hadde 1. november et innlegg i Moss Avis der han avviser ideene i den nye blåblå regjeringa om kommunereform i form av tvangssammenslåing av kommuner. Rødt mener det er kommunene som må avgjøre om og eventuelt hvilke kommuner som skal slås sammen. Dette er et krav som har et overveldende flertall av folket bak seg. Vi vil advare mot at kommunene og KS føyer seg etter regjeringens bebudede tvang og pålegger seg selv en slags frivillig tvang. – Snarere må demokratiet videreutvikles, sier Tveiten.

Les hele innlegget:

Tvangssammenslåing gir mindre robuste kommuner

Leserinnlegg i Moss Avis 1. 11. 2013

Rødt frykter at regjeringens bebudede tvangsammenslåing av kommuner vil føre til; – mer byråkrati, – svekket demokrati, – dyrere drift og – uønsket sentralisering.Vi frykter at det vil skape et mindre robust kommune-Norge. Tvang er det verst tenkelige utgangspunktet for å slå kommuner sammen. I tillegg vil dette tilrettelegge for privatisering.

Kommunene og velgerne må avgjøre

Nå oppfordrer partiet kommunene og kommunenes organisasjon KS til å kreve at det er kommunene som må avgjøre om og eventuelt hvilke kommuner som skal slås sammen. Dette er et krav som har et overveldende flertall av folket bak seg. Vi vil advare mot at kommunene og KS føyer seg etter regjeringens bebudede tvang og pålegger seg selv en slags frivillig tvang. Rødt er imot tvang og sentralt diktat. Vi mener det er en dårlig ide å tro at toppbyråkrater og sentrale politikere vet bedre om kommunenes grenser enn innbyggerne. Regjeringens tvang uttrykker en mistillit til folks sunne fornuft.

Folkeavstemning er fornuftig

Rødt foreslår en alternativ, demokratisk veg; at kommuners eventuelle ønske om kommunesammenslåinger avgjøres etter folkeavstemning. Dette praktiseres i dag og fungerer bra. Vi er imot å reversere demokratiske beslutningsprosesser. Snarere må demokratiet videreutvikles.

Forut for folkeavstemninger bør alle sider ved konsekvensene utredes. I tillegg bør mulighetsrommet for samarbeid mellom kommuner og uutnyttet potensial for kommunalt nettverksamarbeid og grenseløst samarbeid kommuner imellom utredes. Særlig den digitale revolusjonen med kommunikasjon og kunnskapsdeling har åpnet for å tenke og handle mer grenseløst både administrativt og politisk, kommuner imellom.

De reelle utfordringene for kommune-Norge

Ved å gjøre sammenslåing til regjeringens fremste merkesak innen kommunalpolitikken, avleder den oppmerksomheten bort fra de store utfordringene for kommune-Norge: Kommunenes svekkede økonomiske posisjon, privatisering som truer med å løfte beslutningsprosesser ut av demokratisk kontroll, og det potensialet som ligger i å videreutvikle samarbeidet kommunene mellom, på tvers av grenser.

Rødt mener at dagens kommunestruktur er et god utgangspunkt for en effektiv forvaltning. Omfattende sammenslåinger er det ikke behov for. Norge har kanskje verdens mest effektive kommunale forvaltning. Vi vil advare mot at regjeringen ødelegger det ved å bruke tvang.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: