Hvorfor Moss går mot dundrende underskudd

I et leserinnlegg i Moss Avis i dag supplerer Rødts Eirik Tveiten avisa på viktige punkter når de refererer fra mandagens bystyremøte. I møtet argumenterte han for konkrete og realistiske innsparinger, men denne gangen uten konsekvenser for tjenestenivået. Det dreide seg om å gjennopprette balanse mellom de samarbeidende kommunene når det gjelder brann- og feiervesen. Det dreide seg om mindreinntekter fra staten ved å ta imot færre flyktninger, og det dreide seg om størrelse på varaordførerstillinga. I alt minst 13 millioner.

Men bystyreflertallet gikk imot.

Les hele innlegget her:

 

Hvorfor Moss går mot dundrende underskudd

Leserinnlegg i Moss Avis 26. september 2013 av Eirik Tveiten, bystyremedlem for Rødt

I dagens «Mosseregionens Interkommunale Brann- og Feiervesen (MIB)» er gjennomsnittskostnaden pr innbygger kr. 587.- Men, mellom de ulike kommunene i regionen varierer kostnadene mye. Mens Våler kommune betaler kr 379 pr innbygger, betaler Moss kommune kr 828.- Forskjellen mellom det Moss betaler og gjennomsnittet er altså (kr 828 minus 587=) kr 241.! Ganger en denne «enhetskostnaden» med antall innbyggere i Moss får en regnestykket: (kr 241 x 31 000 innbyggere =) kr 7, 41 millioner! Som altså er det som Moss kommune i dag betaler for mye, dersom alle innbyggerne i regionen skulle telle like mye.

For å rette opp denne skjevheten hadde formannskapet enstemmig satt som betingelse for å inngå i et nytt og større samarbeid med Follokommunene om Brann og Feievesenet: «pkt 3: Kostnadsfordelingen mellom kommunene i nytt BRV må være i samsvar med innbyggertallet.»

I bystyret på mandag ved åpningen av denne saken opplyste varaordfører Erling Wiborg at «ordføreren ønsker at dette pkt. 3 blir strøket, slik at alle kommunene i regionen gjør det samme vedtaket.»

I debatten viste jeg til at dette ville svekke muligheten til å få en mer lik kostnadsfordeling, og føre til at Moss kommune ville fortsatte å subsidiere kommunene i regionen med kr 7.5 millioner! Bystyrets flertall (Høyre/FrP/V/KrF) vedtok likevel å fjerne pkt. 3!

Tidligere i samme bystyremøte hadde flertallet bestemt at Moss i 2014 kun skal bosette 20 flyktninger som har fått innvilget asyl i Norge. Selv om rådmannen hadde opplyst at forskjellen mellom å bosette 40 (slik regjeringen foreslo) og 20 ville gi Moss kommunen mindreinntekter på kr 5.7 millioner! Høyre og FrP vedtok likevel at det bare skulle bosettes 20.

Til sammen «koster» altså disse to vedtakene Moss kommune (7.5 mill + 5.7 mill) kr 13.2 mill! Senere i samme bystyremøte vedtok bystyret å ansette ny varaordfører som inkludert tillegget som gruppeleder, vil få en godtgjøring på kr 836.000.- i året (selv om de borgerlige lovte at de ville «se på» godtgjøringsreglementet).

Dersom noen lurer på hvorfor Moss kommune går mot et dundrende underskudd i driftsbudsjettet, vil en se at viktige deler av forklaringen ligger i det borgerlige flertallets litt spesielle forvaltning av befolkningens penger! Da hjelper det lite at tidligere gruppeleder i Moss Høyre Kjell Kåsin i en kronikk i Moss Avis sist lørdag, kommer trekkende med et gammelt Rødt/SV forslag om å øke eiendomsskatten.

Reklamer

One Trackback to “Hvorfor Moss går mot dundrende underskudd”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: