Blir alt bedre med Høyre?

hyreI et leserinnlegg i Moss Avis i dag, 8. august, skriver Eirik Tveiten, førstekandat for Rødt i Østfold, om kontrasten mellom Høyres valgkamp og den sannsynlige politikken, hvis partiet får regjeringsmakt. For Tveiten har erfaring fra siste valgkamp, kommunevalget for to år siden, da den lokale Høyrepolitikken gikk ut på å  være «Glad i Moss». Han skriver: «Vi fikk derfor en underlig kommunevalgkamp hvor politikk ble redusert til hvem som kunne lire av seg de mest positive fortellingene».

Les hele innlegget her:

Blir alt bedre med Høyre?

Leserinnlegg i Moss Avis, 8. august 2013, av Eirik Tveiten – Stortingskandidat for Rødt Østfold

Som lokalpolitiker og medlem av bystyret i Moss opplevde jeg Høyres valgkamp og senere deres valgseier ved siste kommunevalg. Under parolen «Glad i Moss» fokuserte Høyre ensidig på alle muligheter byen hadde. Byen ligger geografisk flott til ved Oslofjorden, med kort reiseavstand til Oslo, og med mange kreative beboere: «Her skal det virkelig bli bra, bare Høyre slipper til, hurra!»

Debattinnlegg fra blant andre undertegnede som viste til at Høyre er et markedsliberalistisk parti som i tråd med sin egen ideologi vil redusere offentlige inntekter og overføringer og isteden gjøre disse tjenestene selvfinansierte, ble krast tilbakevist med at Rødt burde konsentrere seg om å fortelle om sitt program og ikke kritisere andre. Vi fikk derfor en underlig kommunevalgkamp hvor politikk ble redusert til hvem som kunne lire av seg de mest positive fortellingene.

De konkrete politiske resultatene kom først etter valget med Høyre og Frps valgseier. Da trakk Høyre opp av sekken at de ville innføre by-parlamentarisme I Moss, prisen på SFO og trygghetsalarmer for eldre måtte prisjusteres opp, private tilbydere måtte få konkurrere om å tilby helse- og omsorgstjenester, osv., og brukerne skal selv finansiere hva tjenesten koster. Grunnstøtten til ulike kulturtiltak ble redusert og isteden skal det søkes om konkret prosjekter i konkurranse med andre. Til gjengjeld ble eiendomsskatten redusert med i gjennomsnitt ca kr 30 i mnd.

Per i dag går Moss kommunen med underskudd, et underskudd som skal rettes opp med at tilbudet innenfor helse- og omsorgstjenester skal reduseres fra «Godt» til «Godt nok».

Ved årets stortingsvalg følger Høyre på landsplan den samme taktikk: Alt skal bli bedre med ny regjering, og det blir ikke store endringer. Riktignok skal formueskatten nærmest fjernes, og arveavgiften skal bort, staten og kommunens inntekter skal reduseres og flere vil bli nullskatteytere. Private tilbydere kan slippe til i skolen og OFO (Offentlig Privat Samarbeid) skal benyttes i store veiprosjekter. Arbeidslivet regelverk skal «mykes opp»: «Vi blir alle bedre av å konkurrere»!

Det finnes høyrestyrete land i Skandinavia og i resten av Europa, med angrep på faglige rettigheter, økende arbeidsledighet og kraftige kutt i ulike velferdsordninger. Det er god grunn til å skjære igjennom Høyres Ole Brum-fortellinger, og tenke seg hvordan samfunnet vil bli, dersom resultatet av valget blir en borgerlig regjering i Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: