Foreslår INTERNASJONAL flaggborg neste 17. mai

17. mai er dagen både for iskrem og pølser, skrik, skrål – og TALER. Og i år var faktisk Rødts Eirik Tveiten hovedtaleren i Moss. Tveiten har holdt hundrevis av innlegg og taler, men han innrømmer overfor Rødts hjemmesideredaksjon at hovedtalen 17. mai var en vanskelig tale å holde: – «Settingen» var veldig uvant, en skal liksom ikke ta opp kontroversielle spørsmål på 17. mai.

De som venta seg oppfordring til klassekamp og stort drama etter Tveitens tale, måtte gå skuffa hjem. Men han fulgte likevel opp den etter hvert iltre debatten han starta etter fjorårets grunnlovsdag. Da kritiserte han feiringa i Moss for å være sterkt kristent dominert og foreslo å utvide 17. mai. Så som årets hovedtaler (17. maikomiteens taler-ansvarlige mener valget av Tveiten ikke har noe med fjorårets debatt å gjøre) foreslo han konkret: «Som en prøveordning kunne vi satse på en flaggborg av alle nasjonenes flagg, foran i toget!»

Og dette er ikke bare «festtale» fra Tveitens side; han mener Rødt bør følge opp forslaget i dertil egna fora.

Les hele talen:Gratulerer med dagen, Grunnloven!       (Eirik Tveitens hovedtale i Moss 17. mai 2013)

For det er den norske Grunnloven som i dag fyller 199 år, vi er her for å feire!

Grunnloven ble underskrevet på Eidsvoll 17. mai 1814, og da betegnet som den mest progressive og demokratiske i sin tid.

Men som vi vet er den norske Grunnloven ikke hogget i stein, og den har gjennomgått mange og store endringer!

Ta formuleringen i 1814 som ga stemmerett til «embedsmenn, byborgerskap og bønder», ca. 40 % av norske menn over 25 år. Det tok nesten 100 år (altså i 1913) før det norske Stortinget fikk manna seg opp, og forsto at et samfunn ikke fungerer særlig bra uten kvinner. Det ble innført alminnelig stemmerett for ALLE over 25 år og kvinnene fikk sin selvsagte rett til å stemme. Kvinner har derfor en spesiell grunn til å feire i år.

Gratulerer alle frammøtte kvinner!!

Et annet kjent eksempel er den store revisjonen som ble foretatt av det norske stortinget i mai 2012, med omfattende endringer i paragrafene 2, 4, 12, 16, 21, 22 og 27, som berørte forholdet mellom staten og den norske kirka. Endringen ble kunngjort i statsråd 15. juni 2012, og har ført til at dette er den første 17. mai vi kan feire som i praksis har fristilt kirka fra staten.

Vi annerledes tenkende og troende har derfor også en spesiell grunn til å feire i år!!

Men kanskje det mest kjente eksemplet (og egentlig en skamplett), var den opprinnelige paragraf 2 i grunnlovsteksten den såkalte «Jødeparagrafen».

Her står det: «Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.»

Det var Henrik Wergeland som ønsket full religionsfrihet, og han leverte sommeren 1839 inn forslag til endring av Grunnlovens § 2 som nektet jøder og jesuitter adgang til landet. Han mente paragrafen var i strid med den liberale ånd i Grunnloven for øvrig, og uforenlig med kristen nestekjærlighet.

Han konsentrerte seg i utgangspunktet om få fjernet forbudet mot troende jøder, og skrev artikler, større redegjørelser og dikt for å fremme sitt syn.

Paragrafen ble først endret i 1851 og forbudet mot jøder ble opphevet, seks år etter Wergelands død. Forbudet mot munkeordener ble fjernet i 1897,og først 60 år senere, i 1956, fikk også jesuitter adgang til landet!

Er det noen jøder, jesuitter eller munker her? En spesiell gratulasjon til dere!

Det er kanskje ikke så godt kjent at under andre verdenskrig ble jødeforbudet gjeninnført i Norge av Vidkun Quisling, og ble stående frem til frigjøringen i 1945.

Kampen mot den såkalte «jødeparagrafen» er altså både i tråd med den beste og verste i historien om Grunnloven, og det er egentlig forstemmende når enkelte nå tar til orde for å nekte spesielle folkegrupper og religioner innpass i Norge!

Vi bør si klart ifra at det ikke kommer på tale å nekte romfolket eller ulike trosretninger adgang til riket!

I tråd med våre beste demokratiske grunnholdninger vil vi slå ring om grunnlovens liberale ånd og utvikle demokratiet, ikke innskrenke det!

Til å feire Grunnloven bruker vi flagget. I utlandet bruker vi det norske flagget til å markere hvor vi kommer fra, til hjemmebruk når vi skal markere store begivenheter. Og, vi blir rørt når vi hører at 2. og 3 generasjon nordmenn i USA fremdeles feirer store begivenheter med norske flagg og bunader. De kjenner fremdeles tilhørighet til Norge, og blir ikke dårligere US-amerikanere av den grunn!

I likhet med svært mange andre land huser Norge en nasjonal minoritet: Det samiske folket! Samenes rettigheter er nedfelt i Grunnlovens § 110 a, og det er deres selvsagte rett, og vi «ikke-samers» plikt, til å sørge for at det samiske folket og deres flagg, gis anerkjennelse av det offisielle Norge, og særlig på en dag som dette: Selve Grunnlovsdagen!

Selvsagt skal det samiske flagget vaie ved siden av det norske flagg!

Men, demokratiet og inkludering er ikke vunnet en gang for alle, vi er ikke ved «reisens mål».

Norge er i dag et flerkulturelt samfunn, og det er STOR avstand mellom å være glad i landet sitt, eller kjenne tilhørighet, til det å være «nasjonalist»!

I Moss i dag bor det 129 ulike nasjonaliteter! Dersom disse nye mossingene ønsker å feire den norske Grunnloven med sitt nasjonale symbol, burde de ikke da få anledning til det? Burde vi ikke egentlig oppmuntre til det?

Burde ikke vår oppfordring være klar:

Ta på dere finstasen, ta med flagget deres, og delta i feiringen av Norges Grunnlov!

Som en prøveordning kunne vi satse på en flaggborg av alle disse nasjonenes flagg, foran i toget!

Velkommen til Norge og 17. mai!

Velkommen til Moss!

17. mai er for alle!

Takk for oppmerksomheten.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: