Er Venstre i Moss for eller imot tigging?

I et leserinnlegg i Moss Avis lørdag 4. mai tar Rødts Eirik Tveiten for seg revisjonen av politivedetektene for byen. Han har i MA gått imot blant annet Frps Erlend Wiborg, som vil forby tigging ved minibanker. Men i lørdagens innlegg oppsummerer han en diskusjon mellom ham og Venstres Sindre Westerlund Mork i MA på nett. Mork påstår han prinsippielt er imot tiggerforbud, men hvorfor benytta han ikke da anledninga i formannskapet til å stemme imot å sende det til høring, spør Tveiten. For når det kommer til bystyret, veit også Mork at det vil bli stemt gjennom av flertallet H + Frp!

Tveiten redegjør i innlegget for regelverket som Mork kunne ha brukt til å hindre dette.

Les hele innlegget:Forslag til nye politivedtekter i Moss

Leserinnlegg av Eirik Tveiten, Rødt, i MA 4.5. 2013.

Det borgerlige flertallet i Moss formannskap har med fem mot fire stemmer vedtatt å legge sitt forslag til nye politivedtekter ut til offentlig høring. De viktige endringene er av flere blitt karakterisert ved at de inneholder viktige innstramminger for enkeltindividet og overføring av mer makt til politiet.

For eksempel er det tatt inn  et delvis forbud om tigging, forbud mot «støy» på hverdager etter kl. 22.30. Likeledes er det tatt inn at politiet kan forby skating og lignende på offentlig sted, og at politiet egenrådig (uten dom) er gitt fullmakt til å bortvise «bråkmakere» fra sentrum i opp til 2 mnd.

I en kommentar til oppslaget om dette i Moss Avis, slo jeg fast at det var de borgerlige forbundspartiene som har foretatt disse endringene. AP, SV og Rødt er mot endringene, og derfor mot at de legges ut på høring.

Min kommentar fikk Venstres Sindre Westerlund Mork til «å gå av skaftet» og karakterisere min kommentar som et «lavmål». Han viser til at de borgerlige partiene ikke nødvendigvis vil innføre de innstrammingene de foreslår, siden det bare er en høring. Han mener at bystyret til høsten «på fritt grunnlag» kan ta stilling til forslagene og høringsinnspillene! Likeledes viser han til at Venstre prinsipielt er mot et forbud mot tigging.

Rent formelt har Westerlund Mork delvis rett, siden Politiloven § 14 regulerer framgangsmåten for endring av politivedtekter. De som blir berørt av endringene skal gis anledning til å UTTALE seg før bystyret kan fastsette nye politivedtekter. Men som avstemmingen i formannskapet viste, det var BARE de borgerlige partiene som vil innføre slike innstramminger, samt at loven ikke gir noe pålegg om å ta hensyn til innkomne høringssvar.

Loven er samtidig formulert slik at BARE forslag som har vært på høring (og ingen andre), kan vedtas! Flertallet i bystyret i Moss utgjøres i dag av Høyre og FrP med henholdsvis 15 og 5 representanter (tilsammen 20 av bystyrets 39).
I formannskapet er Venstres ene representant på vippen med 1 representant av 9. Sammen med AP/SVs 4 representanter, burde Venstre foreslått å fjerne forslag de prinsipielt er mot! Forbudet mot tigging hadde da ikke vært med i høringsutkastet, og kan derfor ikke vedtas av bystyrets flertall.

Dersom Venstre er mot et forbud mot tigging lå partiets mulighet til å hindre dette i å fjerne dette fra Politivedtektene FØR de gikk på høring! Nå står Venstre bak flertallets utkast, uavhengig av Westerlund Morks tolkning.

Westerlund Mork vet at når de nye politivedtektene med innstramminger og utvidelse av politiets fullmakter kommer til behandling i bystyret, kan Venstre «trygt» stemme MOT sammen med AP, SV, Rødt og KrF. Venstres motstand blir rent symbolsk. Nye politivedtekter kan nå fastsettes av Høyre og FrPs flertall i bystyret, og disse partiene er programforpliktet til å vedta noen av de sentrale innstramningsforslagene, herunder forbud mot tigging.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: