Åge Fjelds liv er slutt – Minneord ved Rune Pedersen

Rødt Moss arrangerte et åpent møte om overvåking i 2011, der blant annet Åge Fjeld innleda om sine bøker. Her sammen med Jon Michelet og Geir Hovland, som etter flere år overtok etter Åge som leder av OPO.

Rødt Moss arrangerte et åpent møte om overvåking i 2011, der blant annet Åge Fjeld innleda om sine bøker. Her sammen med Jon Michelet og Geir Hovland, leder av OPO.

Det sto i lokalavisa 6. februar. Den lokalavisa som han har brukt til å glede og forarge folk i Moss gjennom flere tiår. Hans kronikker og leserbrev grep inn i folks hverdag nesten hver måned. De handla oftest om de store og avgjørende tinga i 20. og 21. århundre, som markedskrefter og planøkonomi, fascisme, rett og urett og opprør.

Åge var født i 1922, og han prøvde å sette sitt preg på verden med demokratisk politisk virksomhet i hele sitt voksne liv. Under den tyske okkupasjonen blei han tatt av Gestapo for en kommunistisk tegning på en brakkevegg på Sørlandet. Så 18 år gammel blei Åge sendt i tukthus og KZ-leir i nærheten av Hamburg i Nazi-Tyskland. Etter 1945 deltok Åge i bygginga av det nye Norge, i arbeidslivet som rørleggermester, i politikken som kommunist. Han var et framtredende medlem av NKP til sin død.                    Les videre:Derfor opplevde han og familien hets og trakassering. Samtidig nøt han stor respekt som fagmann og som en ærlig og rakrygga lokalpolitiker. Til tross for at han var rød, som noen sa.

Hans tyngste politiske minner var overvåkinga, registreringa og utfrysinga av kommunistene da den kalde krigen blei alvor. Da Lundkommisjonen konkluderte med at folk fra NKP, AKP(m-l) og mange andre hadde vært utsatt for ulovlig politisk overvåking, fikk Åge en politisk renessanse. I en alder av 80 år tok han initiativet til å danne den landsdekkende organisasjonen mot politisk overvåking – OPO– og han satt i styret i flere år etter stiftelsen i 2002.

Han lanserte en kampanje for å avtvinge Stortinget en offentlig unnskyldning for den urett de overvåkede var blitt påført, en kampanje som ennå ikke var ført til seier da Åge forlot oss. Samtidig samla han de kreftene som var mulig å forene og fikk NRK med på å lage en film om kommunistenes krigsinnsats, som hadde vært gjenstand for fortielse og undervurdering.

I 2009 ga han ut boka «Du må ikke sove – en krønike om svik, overvåking , fortielse og håp». Ei oppsummering av Åges liv, men primært ei analyse av de politiske stormene som prega hans tid.

Og mens denne noenogåttiåringen gjorde dette, ga han sin elskede Borghild en enestående omsorg under sykdommen.

Det er henne, Bjørn-Åge og familien som nå rammes hardest. Men vi er mange flere som savner Åge Fjeld, en mann som har fulgt Rudolf Nilsens oppfordring: «Kan hende det gjelder å redde vår jord – de beste blant dere er kalt.»

Åge Fjeld sto hele livet i kamp for en bedre verden, helt til sin død.

Rune Pedersen, medlem av Rødt
Sjøgata. Moss

Reklamer

3 kommentarer to “Åge Fjelds liv er slutt – Minneord ved Rune Pedersen”

  1. Greie ord, synd at de er skrevet på et så elendig norsk. (blei, tinga, ei oppsummering, etc).

  2. Ole. Hva tror du at hovedpersonen selv ville syntes om den såkalte «elendige norsken»? Jeg tror at Åge Fjeld ville ha satt pris på det – også.

  3. Takk for rosen om minneorda, Ole. Det ser ut som vi er svært uenige om hva som er god og dårlig norsk. Vi kan diskutere det en annen gang eller et anet sted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: