Åpent brev fra Rødt til AP om Khaqan Khan

I et leserinnlegg i Moss Avis i dag (se også nedenfor) begrunner Rødts Eirik Tveiten hvorfor han støttet Khaqan Khans lovformelige rett til å fortsette i styret for MKE som uavhengig representant.

Tveiten formulerer dette som et åpent spørsmål til APs gruppeleder, og kan konkluderer: – Hvordan har Tomas Colin Archer (Moss AP) kommet fram til at Rødt ved å forholde seg til bestemmelsene i kommuneloven, uttrykker politisk støtte eller ”fortsatt har tillit til Khan etter de uttalelser han kom med om statsministeren”?

Les hele leserinnlegget:

Khan-saken en gang til

På trykk i Moss Avis 13. desember 2012.

Etter at Khaqan Khan ble ekskludert av Arbeiderpartiet ønsket lokalpartiet å fjerne ham som styremedlem av Moss Kommunale Eiendomsselskap (MKE): ”Han har ikke lengre APs tillit.” Et samlet bystyret (minus Moss AP) avviste mandag 10. 12. å gjøre endringer i styret på et slikt  grunnlag. Bystyret besluttet at styret i MKE slik det ble valgt for ett år siden, fortsetter med Khan som styremedlem.

Moss Avis har hatt flere oppslag om denne saken og i følge avisa lørdag 8. desember uttaler gruppeleder for Moss AP følgende: ”Partiet som Tveiten representerer (Rødt) har gammel historie på å representere autoritære styresett. Det får være Tveitens sak om han og partiet Rødt fortsatt har tillit til Khan etter de uttalelsene han kom med om statsministeren.”

Hva dette har med den aktuelle saken å gjøre er for meg litt uklart, men kanskje Tomas Colin Archer kan bidra med noen avklaringer.

Mener Colin Archer at alle partiene som avviste å gjøre APs forslag til endringer i MKEs styre, gjorde dette fordi de ”har gammel historie på å representere autoritære styresett”? Underforstått det er bare Moss AP som kan vise til en slik plettfri historie.

Valg til styret i ulike kommunale foretak og utvalg ble foretatt da resultatet av kommunevalget 2011 forlå. Innstillingene tok utgangspunkt i de enkelte partiers størrelse i bystyret (forholdstallsprinsippet). Deretter ble valgene foretatt av et enstemmig bystyre. Mener Tomas Colin Archer at Rødt ved å tilslutte seg et slikt ”forholdstallsvalg” har uttrykt støtte til for eksempel styreleder i MKE Erlend Wiborg (FrP) eller det enkelte styre-/utvalgsmedlems politiske standpunkt, eller uttalelser?

Valg til foretak og utvalg i Moss gjøres for en fireårsperiode (kommunevalgperioden). Med utgangspunkt i kommuneloven og vår tolkning av denne (som forøvrig er kvalitetssikret av jurister), er det ikke åpnet for nyvalg av enkeltmedlemmer i foretakene. Det enkelte styremedlems politiske endringer av standpunkt/oppfatning, selv om disse skulle være uttrykt på vulgær men lovlig måte, er IKKE et kriteria for å kreve nyvalg, og er derfor denne saken totalt uvedkommende.

Hvordan har Tomas Colin Archer (Moss AP) kommet fram til at Rødt ved å forholde seg til bestemmelsene i kommuneloven, uttrykker politisk støtte eller ”fortsatt har tillit til Khan etter de uttalelser han kom med om statsministeren”?

Saken dreier seg om ytringsfrihet og hvilke demokratiske rettigheter og plikter en har som folkevalgt, det er å håpe på at Moss AP vil forsvare disse rettighetene, også for bystyrerepresentanter som ikke er medlem av Moss AP.

Mvh Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: