Når Leirstein snakker om ekstremisme

I Moss Avis’ spalter de siste par ukene har Frps stortingsrepresentant Ulf Leirstein vært svært synlig. Det blir man lett hvis man framstår som  så raus som han (PS: Det var en bokført raushet, og da er det OK, mener Østfold Frp). Mindre raus er han derimot mot muslimer i Norge. I et innlegg i MA 14. november advarer han på det sterkeste mot ekstremister, som han mener norske muslimer har «avlet fram».

Men han begynner med venstresida. Han påstår at det «på starten av 70-tallet var … røde, marxistiske ekstremister som truet med – og gjennomførte – terroraksjoner.» Dette får han gjennomgå for i to svarinnlegg. Både Rune Pedersen og Birger Thurn-Paulsen avviser dette kontant; snarere bidro bevegelsen på ytre venstre til «å hindre at disse gruppene fikk fotfeste i Norge. De søkte kontakt men ble kontant avvist», skriver Thurn-Paulsen.

Leirstein skriver så om muslimene i Norge at det må «være et problem» for dem «at man dessverre har fått «avlet» frem slike fanatikere» (han viser vel her til Profetens Umma). Rune Pedersen må da minne om følgende: «De mest grusomme terrorhandlingene i det moderne Norge ble utført av Anders B. Breivik 22. juli 2011. Vi kjenner hans ideologiske bakgrunn: En slags kristendom, fascisme og medlemskap i Fremskrittpartiet».

Les de to svarinnleggene i sin helhet:

Svar til stortingsrepresentant Ulf Leirstein om ekstremisme

Leserinnlegg i Moss Avis xx. november 2012.

Av Rune Pedersen, Rødt (vararepresentant i Bystyret)

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Østfold FrP har hatt mange innlegg under Moss Avis Meninger det siste året, og sikkert i åra før det også. I år vet jeg at jeg ofte har følt trang til å forsvare både meg og andre mot de verbale angrepa fra stortingsrepresentanten, men jeg mangler en del av den friskheten og entusiasmen som pleide å være igjen etter en arbeidsdag. Derfor har jeg latt det ligge når Leirsteins meninger om voldtekter, romfolk, kriminalitet og innvandringspolitikk og så videre har provosert meg. Inntil i dag. Da jeg leste teksten i avisa 14. november under overskriften «Stortingsrepresentant Ulf Leirsten advarer mot ekstremister», forsto jeg umiddelbart at her må jeg skrive noe.

Innledningen til FrP-politikeren er sånn: »Da jeg ble født på starten av 70-tallet var det røde, marxistiske ekstremister som truet med – og gjennomførte- terroraksjoner.» Da Leirstein blei født på starten av 70-tallet, var jeg voksen og rød og marxist, og medlem av SUF(m-l) og seinere AKP(m-l). Jeg kjenner ikke til verken trusler om, eller gjennomføring av terrorhandlinger fra «røde marxistiske ekstremister» her i landet, eller her hjemme på berget, eller i Norge, som er de geografiske referansene i Stortingsrepresentant Leirsteins artikkel. Så dette må FrP-politikeren dele med oss: Hvilke trusler, hvilke terrorhandlinger er det han sikter til?

Så skriver Østfold FrPs førstekandidat fra 2009-valget, sannsynligvis om den mye omtalte gruppa Profetens Umma: «Heldigvis tar de fleste muslimer avstand fra denne type grupperinger. Men det må likeledes være et problem for muslimer at man dessverre har fått «avlet» (Leirsteins anførselstegn) frem slike fanatikere.» FrP-representanten vet vel at terrorhandlinger utført av muslimer er på et meget beskjedent nivå i Norge. De mest grusomme terrorhandlingene i det moderne Norge ble utført av Anders B. Breivik 22. juli 2011. Vi kjenner hans ideologiske bakgrunn: En slags kristendom, fascisme og melemskap i Fremskrittpartiet.

Vi sier ikke at forekomsten av fanatikeren Breivik er et problem for alle de kristne eller for Fremskrittspartiet. Men det er sånn Stortingspolitikeren fra Østfold behandler muslimer flest i sin artikkel den 14. november. I klartekst: En ny omgang med skremselspropaganda om ei stor gruppe innvandrere for å høste politisk tilslutning fra lettskremte velgere, regissert av en liksom ansvarlig politiker. Ellers har artikkelen flere poenger jeg kunne ha lyst til å kommentere, men jeg håper andre kan gjøre det.

Frps myter om terror

Leserinnlegg i Moss Avis 23. november 2012.

Av Birger Thurn-Paulsen, Rødt Moss

Onsdag d. 14. november står det på debattsiden i Moss Avis: «Stortingsrepresentant Ulf Leirstein advarer mot ekstremister.» Voldsomt til oppslag til leserinnlegg å være, forresten. Stor overskrift og stort bilde av en bekymret, tenkende Leirstein.

Antydningens kunst er vanskelig. Den kan brukes på forskjellige måter, og den kan misbrukes. Leirstein skriver: «Da jeg vokste opp på 70-tallet var det røde, marxistiske ekstremister som truet med – og gjennomførte – terroraksjoner.» Og følger opp i samme avsnitt med at han også husker at det senere var enkelte nynazistiske miljøer her i landet som drev med aksjoner og trusler.

Hva betyr dette? Snakker han om Norge? Det kan lett leses slik og det er kanskje meningen?

La oss nå få slutt på myter og beregnende antydninger som skal få folk til å tro at det er noe i det.

Ja, det var såkalt revolusjonære grupper som drev med terrormetoder, særlig i Tyskland og Italia – men IKKE i Norge! Hverken AKP(m-l), RV eller nå Rødt, for den del, har noen gang stått for eller propagandert for terrormetoder, eller gjennomført noe som helst av den slags. AKP har faktisk bidratt til å hindre at disse gruppene fikk fotfeste i Norge. De søkte kontakt men ble kontant avvist.

Ja, det var nynazistiske miljøer som kastet bomber mot 1. mai-tog og Oktoberbokhandler. Nettopp – i Norge var det høyreekstreme som stod for terror. En smule større presisjon i historieskrivingen, takk! Ikke prøv med mistenkeliggjørende antydninger.

Overskriften forteller at Leirstein advarer mot ekstremister. Vel, i resten av innlegget advarer han mot én type ekstremister.

Ja, ekstreme islamister bruker terror. Det er det god grunn til å advare mot. Men det er foruroligende at all diskusjon og oppmerksomhet om terror praktisk talt utelukkende dreier seg om muslimer. Tør vi minne om at det var en hvit, norsk mann som i fjor utførte den verste terroraksjonen siden krigen, den verste i Norge noensinne, utført av én enkelt person.

Om han til nå er aleine om å gå så langt er han slett ikke aleine om meningene sine. Det er altfor mange som mener det samme. Den såkalte «Defense League» bevegelsen har slått farlig mange røtter i flere land, deriblant Norge. I dagens kriserammede Europa dukker de opp – i det landet som er verst rammet av krisa, Hellas har det høyreekstreme og voldelige partiet «Gyllent Daggry» skremmende stor oppslutning. I kriser trengs syndebukker. Det gir god grobunn for høyreekstreme. Historien taler sitt tydelige språk.

Da er vi tilbake til historieskriving. Leirstein skriver historie på upresist og villedende vis. Da åpner det for tolkninger og anklager i feil retning.

Når vi snakker om vår egen tid er advarselen også i beste fall upresis. Det er farlig. Terrormetoder skal vi advare mot og bekjempe. Men enøyde advarsler i én bestemt retning er også farlig. En sak er at det bidrar til å stigmatisere muslimer ytterligere. En annes sak er at det overser faren for høyreekstrem terror. Det er svært farlig!

Historieskriving – og analyser av egen tid – er en krevende disiplin. La oss slippe hint og mistenkeliggjørende antydninger. Vi har hørt og lest så utrolig mange av dem opp gjennom åra, det ene mer kreativt enn det andre. De blir ikke sannere av å bli gjentatt. Generelle advarsler som bare går i én enkelt retning er subjektivt og lettvint. Og gir lettere spillerom for folk av Breiviks type.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: