Boligsosial handlingslammelse

Fra 4,4 til 5,6 millioner vil det koste å kjøpe en rekkehusleilighet (!) på Rosnes

Ved valget hadde Rødt på programmet at «Kommunen må trappe opp den sosiale boligbyggingen». Dette er et sterkt behov i Moss. I en rapport som Agderforskning har utarbeidet på oppdrag av kommunen går det fram at rundt 900 av de 30 000 innbyggerne våre har et slikt behov. Derfor var det sjølsagt for Eirik Tveiten i bystyret 22. oktober å forslå å pålegge et boligprosjekt i Øreveien at «ca 10% av  leilighetene legges til rette for personer med lav boevne, eller på andre måter er vanskeligstilte på boligmarkedet».

Men her fikk han bare støtte av fem andre i bystyret…

Les Tveitens innlegg i Moss Avis 29. oktober:

Boliger for vanskeligstilte i Moss.

Leserinnlegg av Eirik Tveiten, Rødt, i Moss Avis 29. 10.2011.

På tross av at mange partier uttrykker «stor forståelse» for boligsituasjonen for vanskeligstilte i boligmarkedet i Moss, misbrukte flertallet i bystyret 22.10. en mulighet til å gjøre noe med dette, ved å stemte ned et konkret forslag som ville betydd noe.

Det forgår mye, og planlegges for enda mer boligbygging i Moss for tiden. De fleste av disse leiligheter/boliger befinner seg prismessig i middels eller det øvre sjiktet. I bystyrets møte 22.10. skulle kommunen vedta endelige krav til detaljreguleringen av Øreveien 37, hvor det det skal bygges 80 nye leiligheter.

Jeg er vara i den kommunale styringsgruppa for det Boligsosiale utviklingsprogram i Moss 2010 -2014, som kommunen driver sammen med Husbanken. Den 1. oktober var jeg på møte i styringsgruppa, og ble orientert om framdriften og målsettingen med programmet.

I likhet med flere andre deltakere på møtet var jeg frustrert over framdriften, særlig med utgangspunkt i en prosjektrapport fra Agderforskning (nr 6/2011) som slår fast at: «vårt inntrykk er at Moss kommune har større utfordringer på det boligsosiale feltet enn mange andre kommuner.»

Til møtet 1. oktober var det vedlagt en rapport som slo fast at det «i Moss er det anslagsvis 900 personer som kan karakteriseres som vanskeligstilt i boligmarkedet».

Likeledes at «arbeidet med å skaffe til veie flere boliger for mennesker med lav boevne (…) er den mest akutte utfordringen» og at Moss kommune har som en del av sin strategi et «systematisk samarbeid med private aktører.» For eksempel ved at kommunen stiller krav om at en viss andel av ny boligmasse, blir forbeholdt vanskeligstilte. Husbanken kan gi rimeligere lån til slike boliger!

På bystyremøte sa jeg at dersom Moss skal oppnå sin ambisiøse målsetning om å tilby boliger til alle innbyggerne, bør det legges inn slike føringer i de fleste nye boligbyggingsprosjekter i Moss, og siden dette i boligprosjektet i Ørehavna ikke hadde lagt inn noen slik føring, burde bystyret vedta å legge det inn her.

Som et tilleggskrav til utbygger foreslo jeg derfor:

«g) ca 10% av  leilighetene legges til rette for personer med lav boevne, eller på andre måter er vanskeligstilte på boligmarkedet.»

Forslaget ble nedstemt mot 6 stemmer!

Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: