Det burde bli innført en miljøavgift på fergetrafikken!

Ikke akkurat Bastøyferga

Rødts Eirik Tveiten hadde dette leserinnlegget i Moss Avis 25. oktober, på bakgrunn av bystyrebehandlinga av ferjekonsesjonen:

Det burde bli innført en miljøavgift på fergetrafikken!

Det er riktig slik Moss Avis skriver i sine referat fra møtet at Moss bystyre 22.10., i sitt innspill, gjorde et ENSTEMMIG vedtak om konsesjonskrav, når staten skal lyse ut hvem som skal betjene fergesambandet Moss – Horten, i tiåret etter 2016. Men det skjedde etter at det borgerlige flertallet med støtte fra Ap, hadde avvist et forslag fra Rødt om at billettprisen for kjøretøy bør økes ved at det legges til en miljøavgift!

Jeg argumenterte for at kommunen burde understreke at den økende biltrafikken gjennom sentrum (RV 19) på grunn av fergesambandet, påfører byen og befolkning økende miljøproblemer. Kommunen og særlig de som bor inntil riksveien, blir påført betydelige støy-, støv- og luftplager. Sannsynlig påføres også nærliggende bygninger ekstra vedlikeholdsutgifter. For å dempe disse belastningene antok jeg at kommunen må iverksette ulike miljøtiltak. Det kan for eksempel bli aktuelt med beplantning, skjermer, installere luftrenseanlegg i enkelte av husene, og i de mest ekstreme tilfeller kan det bli aktuelt for noen å bytte bolig. Kostnadene ved slike tiltak vil uten en slik miljøavgift ensidig bli påført Moss kommune.

Derfor fremmet jeg følgende forslag til innspill:  (klikk «readmore» for å lese forslaget)«Dagens vegtrase til fergesamband (Rv19) går i dag gjennom Moss sentrum i et tett befolket strøk. Dagens trase påfører befolkningen i byen støy-, støv- og luftforurensing, samt økt slitasje på tilliggende bygningsmasse.  Kostnadene ved å gjennomføre nødvendige forurensningsdempende tiltak, påføres i dag ensidig Moss kommunen. Ved utlysning av ny konsesjon må det komme fram at det på billettprisen for kjøretøyer, vil bli påført en ekstra miljøavgift. Avgiften skal dekke kostnadene kommunen har til miljøtiltak som kan relateres dagens trase. Disse midlene disponeres av kommunen og øremerkes formålet.»

Utover at de tre store partiene (Høyre, AP og FrP) hadde blitt enige på kammerset på forhånd, forstår jeg fremdeles ikke hvorfor flertallet avviste dette innspillet.

Vennlig hilsen Eirik Tveiten – Rødt

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: