JA-partiet Rødt!

Rødt er både et Ja- og Nei-parti

Mange vil ha det til at Rødt bare er et protestparti som sier Nei til det meste. Men Rødt bidrar også konstruktivt. I Moss Avis i dag (men ikke på nett) blir det vist til to av Rødts initiativ:

For det første i et intervju på side 10 med Tomas Colin-Archer (AP), der han lufter ideen om å bruke eksisterende bygninger på Cellulosen som alternativ til det dyre nybygget som Barnas Fredsverden ønsker seg. Det står at dette kom opp på siste formannskapsmøte, men den som foreslo dette var Rødts Eirik Tveiten. Noe som fikk umiddelbar tilslutning fra Høyres gruppeleder Kjellaug Nakkim. Og nå altså Colin-Archer. Å bruke disse bygningene var også viktig, mente Tveiten, for å sikre en mer ressursvennlig gjenbruk og for å få inn kultur og mindre næringsvirksomhet på tomta, i motsetning til at den blir et privatisert boligområde.

For det andre trykker MA et leserinnlegg på side 21, der det skrytes – igjen – av initiativet som brakte det venezuelanske symfoniorkesteret El Sistema til byen. Orkesteret er del av en hel bevegelse, som konsekvent rekrutterer musikere blant ungdom fra fattige bydeler. Denne konserten var fullt og helt på initiativ fra Tveiten og Rødt. Det begynte med at Rødt sentralt, via Tveiten, tok initiativ til et møte mellom Venezuelas ambassadør og ordføreren, andre mossepolitikere og LO. Under dette møtet kom innbydelsen fra ambassaden om en konsert fra orkesteret, som var i Norge for å spille blant annet på Festspillene i Bergen. Så ble det en ekstra konsert – i Moss. Dette kan i neste omgang bidra til en tilsvarende etablering av et orkester i Moss, slik man planlegger i Buskerud.

Se Tveitens interpellasjon om dette i bystyret og ordførerens svar (fra protokollen fra bystyremøtet 16. april):

Interpellasjon fra Eirik Tveiten, Rødt:

Den 25. april vil den venezuelanske ambassadøren i Norge besøke Moss kommune. Ambassadøren vil, slik vi har forstått, ha egen samtale med byens ordfører. Venezuela er blant annet kjent for sin kraftige satsing på opplæring av unge fattige i klassisk musikk. Prosjektet «El Sistema» (systemet), blir av mange betegnet som noe av det mest interessante innen denne sjangeren på verdensbasis. Jfr. den nylig viste dokumentaren om dette på NRK TV.

Spørsmål:

Vil ordføreren i sin samtale med den venezuelanske ambassadøren, ta opp spørsmålet om hvordan Moss kommune ved Kulturskolen, kan bruke erfaringer fra denne satsingen.
Eventuelt ved å utvikle et samarbeide med henblikk på å styrke kommunens eget kulturtilbud overfor unge i Moss.

Ordførerens svar:

Moss kommune, og særlig Kulturskolen, er godt orientert om El Sistema fra Venezuela. Både ved konserter i Norge og ved flere program på TV, har El Sistema imponert både ved sitt
musikalske nivå, og ikke minst ved sitt sosialpedagogiske opplæringsprogram. Barn og unge fra til dels fattige områder i Venezuela har hatt stor suksess med opplæring i klassisk musikk,
og oppnådd resultater som er bemerkelsesverdig på verdens basis. I Norge har Norsk kulturskoleråd opprettet et prosjekt som skal prøve å tilpasse El Sistema til norske forhold. Foreløpig er 6 kommuner plukket ut, hovedsakelig fra Buskerud fylke. Moss er medlem av Norsk kulturskoleråd. Rektor for vår kulturskole, Lars Jegleim, sitter i landsstyret for organisasjonen og har førstehånds tilgang til til informasjon om prosjektet. Det er naturlig at Moss følger denne utviklingen nøye, og eventuelt vil være klar til å sette i gang
med El Sistema så snart det er noen erfaringer å bygge på etter norske forhold som vi ser vi kan ha nytte av. Ikke minst er det viktig å få informasjon om kostnader ved en slik satsing.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: