Utvid 17. mai!

Tveiten tenker neppe på børsen på Wall Street når han vil utvide innholdet i 17.-maifeiringa. Børsen ble grunnlagt 17. mai 1792. Foto: Wikimedia.

I forkant av nasjonaldagen ble Rødts Eirik Tveiten intervjua av Moss Avis om at «17.mai-feiringen i Moss er moden for fornyelse – Norge er et flerkulturelt samfunn, det bør det også være på 17. mai». Han hadde studert programmet for dagen i Moss og konstatert at det kristne innholdet dominerer. Tveitens utsagn førte til 40 nettkommentarer fra kristenfolket med flere, men samtidig 72 «likere» på Facebook. Det kom også et par krasse leserinnlegg i papiravisa.

16. mai hadde Tveiten så en «oppsummering» i et leserinnlegg, der han minner om at statskirka faktisk snart er historie, og at 17.-maiprogrammene framover bør utvides, med mer variert innhold.

I samme utgave av MA hadde Rødt-styremedlem Anders Ericson et innlegg der han stiller spørsmålstegn ved hvor «norske» de (vi) egentlig er, som er bekymra for den norske kulturarvens undergang hvis for eksempel 17. mai blir mer flerkulturell.

Les begge innleggene nedenfor:

17. mai for alle – med et utvidet tilbud

Den offisielle 17. mai komiteen i Moss uttalte i et oppslag i Moss Avis at på bakgrunn av hendelsen 22. juli 2011 var den åpen for endringer, de hadde derfor fjernet salutten fra årets feiring i Moss!

Dette syntes jeg var «puslete», og foreslo at det offisielle trykte programmet burde bytte ut noen av de mange salmene med for eks Nordahl Griegs «Til ungdommen», eller Alf Cranners «Min tanke er fri». Likeledes slo jeg fast at dagen ikke først og fremst er en kristen markering (slik jula og påsken er), men en feiring av Norges Grunnlov, at Norge er et fritt og udelelig rike og et flerkulturelt samfunn.

Feiringen bør ikke begrenses til flaggheising og festgudstjenester i byens to kirker, men inkludere annerledes- eller ikketroende. Som eksempel foreslo jeg flaggheising utafor byens buddhistiske tempel.

Dette har falt en del særlig kristne, tungt for brystet. Under dekke om at «det er viktig å holde fast på tradisjonene» motsetter de seg enhver endring. De påstår seg å være inkluderende når de inviterer alle til å være med på feiring i toget, avsynging av salmer og festgudstjenestene.

Jeg er for barnetog, musikkorps og flagg, men skal 17. mai være for alle, må tilbudet UTVIDES! Og, de kristne kan gjerne fortsette med sine festgudstjenester.

Betyr så dette at Norge blir «verdinøytral» som Jon Erik Haave, påstår i et innlegg i Moss Avis den 15. mai. Nei, selvsagt ikke. Alternativet til en kristen 17. mai feiring er ikke likegyldighet eller kaos, men i større grad vektlegging av menneskerettighetene. Jeg har respekt for kristne tradisjoner, men krever samtidig at andre trossamfunn og jeg som humanist, bør gis tilbud og integreres i 17. mai feiringen. Det er lite ved det offisielle 17. mai programmet i Moss som gjenspeiler at byen er flerkulturell.

Merk også at 21. mai i år er en helt spesiell merkedag i Norge. Da vil Stortinget endre Norges Grunnlov. Staten skal ikke lenger holde seg med en religion. 500 års historie endres nå. «Det er viktig at kirken først og fremst står frem som et trossamfunn og ikke primært som en statsinstitusjon. I dag består samfunnet av mennesker med ulik tro og livssyn, og det er nødvendig at det er en likebehandling av tros- og livssynssamfunnene. Privilegier skaper ikke kirke, det er det troen på Jesus som gjør, og utfra det er kirken trossamfunn», sier Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen begeistret. Jeg etterlyser litt av den samme begeistringen fra lokale debattanter.

Med håp om godt 17. vær og mange glade og engasjerte deltakere, ønsker jeg alle en god 17. mai.

Eirik Tveiten – medlem av bystyret for Rødt

17. mai og det norske

Det kom mange reaksjoner etter at Rødts Eirik Tveiten tillot seg å mene i Moss Avis 10. mai at det kristne og kirkelige innslaget var urimelig stort i programmet for nasjonaldagen i Moss. Det som mange, inklusive Vera Jacobsen i et leserinnlegg to dager seinere, synes å være mest bekymra for, er ”vår kulturarv”.

Men hva består den norske kulturarven av? Er den så norsk som vi har en tendens til å tro? Og hvor ”norske” er vi sjøl? La meg ta tre eksempler:

Bunadene: De ble designet som ledd i en omfattende nasjonalromantisk kampanje for bare drøyt 100 år siden. Designerne baserte seg på ”felleseuropeiske moter fra 17–1800-tallet”, ifølge Wikipedia og flere kilder.

Ski og skiløping: Den eldste kunnskapen vår om ski er fra Kina og Sibir for rundt 10 000 år siden. Skikken vandra så vestover, og via samene kom skiene til det vi dag kaller Norge. Det eldste funnet av ski i Norge er ca 5000 år gammelt, fra Vefsn i Nordland. Steinalderbefolkningen der kan ha vært samer, eller folk som hadde innvandra sørfra. Men ikke dermed forfedrene til dagens etniske nordmenn, for mye tyder på at de (”vi”) kom hit 5-6000 år seinere. Nyere DNA-forsking bekrefter at dagens skandinaver stort sett stammer fra jordbruksfolk som trengte nordover fra Sør-Europa, og de fortrengte den opprinnelige steinalderbefolkningen. Personlig kan jeg vise til mye større DNA-sammenfall med spanjoler enn for eksempel tyskere.

Vikingene: Dermed har vi også sagt litt om middelalderbefolkninga på våre kanter, som altså ikke er på langt nær så ”arisk” som Hitler ville ha det til. I tillegg peker DNA-funn i de gravlagdes skjeletter både i Oseberghaugen og i Danmark mot Midtøsten. Jeg påstår ikke dermed at folk flest langs fjorden vår på 800-tallet var arabere, men folk med slikt opphav var godt integrert. Faktisk såpass at de kvalifiserte til gravlegging i dronninggraver.

Anders Ericson, styremedlem i Rødt

Reklamer
Stikkord:

One Trackback to “Utvid 17. mai!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: