Arbeidernes INTERNASJONALE kampdag!

1. maitogene landet over var større enn på lenge. I Moss er antallet deltakere stipulert til mellom 4- og 500

Første mai i Moss i år kom blant annet til å bli en markering både av 22. juli og av nedlegginga av Peterson. Men det internasjonale var også i høyeste grad et tema. Thea Ossum fra Rød Ungdom fikk, som vi tidligere har nevnt, et solid oppslag i Moss Avis med sin appell «for fred og dialog, i steden for våpen og krig».

Og i samme avis 4. mai er det en innsender som, med utgangspunkt i Theas appell, mener det er «skremmende» at Rødt er «det eneste partiet som sier nei til krig».

Nedenfor gjengir vi Theas tekst i sin helhet.

Her gjengir vi også NKP-veteran Åge Fjelds tale til de falne mossingene i 2. verdenskrig. Han trakk linjene mellom datidas nazisme og Breiviks ideologiske tankegods og handlinger, men han ser også grunner til optimisme: Han minnet om både Sør-Amerikas dreining bort fra den globale turbokapitalismen og om massedemonstrasjonene i mange land under parolen ”Occupy Wall Street!”

Les begge tekstene her:

Thea Ossums appell:

Gratulerer med dagen, alle sammen!

Jeg er fra Rød Ungdom og vi vil legge frem for dere en viktig kampsak, nemlig antikrig.

Vi synes det er veldig skuffende og synd at et enstemmig storting sendte bombefly til Libya og at et enstemmig storting sender unge soldater til Afganistan.

For det første er krig meningsløst. Når har en krig noensinne løst flere problemer enn den har skapt?

For det andre, hvorfor skal norske folk dra ut i verden for å krige? Ja, jeg vet nordmenn er glad i å reise, men at de skal ta med bomber og våpen på reisen, det forstår jeg ikke!

Det må finnes andre løsninger. Fredelige løsninger.

Om det er boikott, forhandling eller hva som helst, så er det bedre enn krig.

Historien viser at fredelig konfliktløsning er mulig.
Som i 1905 da Norge og Sverige var på randen av krig, var det forhandlere som gjorde Norge selvstendig.
Eller i 2005 da det etter 30 år med konflikt, endelig ble fred i Aceh-provinsen i Indonesia, dette ved at det ble lagt en fredsavtale som begge parter kunne godta.

Alt dette beviser at fredsforhandlinger funker om vi tar utgangspunkt i det beste fra to parter.

Norge bør bli et land for fred.
Et land vi kan være helt ærlig og oppriktig stolte av.

Vi i Rød Ungdom kjemper for fredelige løsninger som ikke skader menneskeheten.

Åge Fjelds tale til de falne

Ved kranspålegging i Kirkeparken i Moss den 1.mai 2012.

Gode samfunnsinteressert frammøtte!

Det er vel neppe en tale på årets 1.Mai som ikke nevner de siste ti-åras politikks nærmest logiske konsekvens, – høyreekstremisten Anders Breivik massedrap på Utøya, – på ”kultur-marxistisk” ungdom – som han sa.

Etter Nazi-Tysklands 5 års lange terrorstyre i Norge, og som kostet verden 50 millioner døde, var det svært få som forutså 22.juli. Men blant de som ofret livet i kampen mot nazi-ideologien, og som vi hedrer i dag, – var Nordahl Grieg.

Han hadde aldri tatt borgerskapets framstillinger for god fisk, men søkte viten ikke minst fra den revolusjonære side i klassekampen, – og i diktet ”Den men- neskelig natur” som han skrev kort før han sjøl falt, – filosoferte han:

”Bli framfor alt ikke trette – som mennesker blir etter kriger – når grumset og griskheten kommer i følge med motløsheten, det varme råtnende dyndet lagret av hundrer av slektsledd hvor sinnet kan krype til hvile – og han som vi drepte kan oppstå.”

Grieg fikk ikke oppleve fredsdagene og de få progressive åra framover, etter at fanger fra de tyske konsentrasjonsleirene hadde svoret at nazismen skulle rives opp med røttene.

Men arbeiderbevegelsen i hele Europa ble en ledende kraft i å bygge en bedre verden. Vi begynte å bygge velferdsamfunnet –  og reiste minnesmerker som dette og over de 2200 Sovjetsoldatene som falt da de befridde Nord-Norge, og over andre allierte som falt i kampen mot den hensynsløse nazi-ideologien.

Så fikk vi den 22.juli ifjor, – 66 år etter gledesdagene i mai i 1945, – oppleve ny-nazistisk terror på Utøya. Nazismen, eller han som Nordahl Grieg sa at vi drepte i sjølforsvar – var stått opp igjen!

Noen av oss få som ennå lever og husker nazi-terroren,  finner rettsaken mot morderen av arbeiderungdommene besynderlig. Det er morderens personlighet  som dominerer i debatten, mens drivkraften bak hans handlinger, rasismen og den brutale nazistiske herskermentaliteten med sin forakt for fagbevegelsen – blir tonet ned.

De som falt under krigsårene og som vi skal takke og hedre med blomster nå,

kunne nok ha ulike politiske oppfatninger, – men de var alle besjelet av samme mål: Nazisme ville ingen ha, og de fleste ville ha felleseie av våre resurser.

Men hvorfor opplevde vi så den 22.juli?

Fordi vi som Grieg skrev: er blitt trette som folk blir etter kriger, – og aksepterer griskheten og grumset og motløsheten som kommer til syne, ikke minst i vårt politiske liv. Sjøl arbeiderbevegelsen er fanget av det materielle konsumet og glemmer for ofte solidariteten med resurssvake eldre og unge – lokalt og globalt.

Og vi har glemt budskapet i  Nils Collet Vogts mektige ”1.Mai-sang”:

”Den var vår denne jord, – den var vår og vi tok den i eie og arv, mot å dele dens trengsler og kår og i fellesskap skjøtte dens tarv.”

Dette er vakkert, – men nærmest fy-ord for mange i vår nye generasjon, – som lar seg fascinere av spekulantenes enorme rikdommer. . Men høyrebølga er på retur.

Nær hele Sør-Amerika er i ferd med å fri seg fra kapitalens diktatur, – og sjøl i USA har unge mennesker gjennomskuet bankenes hensynsløse plyndring.

Noe de viser ved massedemonstrasjonen under parolen: ”Occupy Wall Street!”

Vi i Moss og Norge kan best ære våre falne – ved å vise mer mot i kampen mot spekulasjonskapitalen, – ved å bekjempe høyreekstremismen og ved for alltid å rykke nazismen opp med røttene.

Arbeiderbevegelsen i Moss takker for at dere tok ansvar med livet som innsats.

Reklamer
Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: