Det er ikke slutt, før det er slutt!

Eirik Tveiten, Rødts bystyrerepresentant, har 20. april et innlegg til Moss Avis, der han i motsetning til de fleste som har kommentert konkursen på Peterson, mener det er viktig å slåss videre for bedriften og arbeidsplassene. For, som han sier: «Norge vil i mange år framover ha behov for ulike papirprodukter, og i mossedistriktet har vi både muligheten til kortreiste råvarer (trevirke og energi) og gode transportløsninger».

Tveiten kaller det «en styrt konkurs» og mener at «ulike eiendomsspekulanter» nå vil stå i kø for å presse fram «sine løsninger for boligutvikling for den «nye spennende bydelen.»

Les hele innlegget:

Det er ikke slutt, før det er slutt!

Av Eirik Tveiten, Rødt, Moss Avis 20.4.2012

Nå bør mossesamfunnet stå opp å kjempe! Et eventuelt vedtak om å legge ned Cellulosen er ikke en mulighet, men en svært alvorlig trussel for byen.
Samtidig tyder mye på at dette er en styrt konkurs. Fabrikkens beliggenhet som i tidligere tider var en fordel, med tilgang til vann, jernbane og kortreiste råvarer,
har utviklet seg til en ulempe, hvor ulike eiendomsspekulanter i årevis har presser på for å lansere sine løsninger for boligutvikling for den «nye spennende bydelen i Moss.»

I første omgang er en eventuell konkurs en tragedie for de ansatte, men samtidig er det et utslag en feilslått nasjonal næringspolitikk, hvor det satses ensidig på olje og oljerelaterte virksomheter.
Men oljen er både svært miljøødeleggende og en forgjengelig resurs, som vil ta slutt! Selv om oljeproduksjonen i dag gjør det mulig og opprettholde et velferdssamfunn med økt tilgangen på stadig flere importerte varer, kan vi på sikt ikke leve av å bo, eller å selge tjenester hverandre. Vår velstand er avhengig av at det opprettholdes et differensiert verdiskapende næringsliv, slik som Cellulosen i Moss.

Det er svært kortsiktig å ha årlig avkastning på investert kapital som eneste målestokk. Gir virksomhetene ikke et tilstrekkelig overskudd, kan jo (i teorien) egentlig alt kjøpes billigere fra utlandet!
Dessverre er det også slik at staten i mange år har holdt Peterson på pinebenken ved å unnlate å realisere jernbanen i dobbeltspor gjennom byen. Det ville ha lettet og redusert kostnaden ved å få transportert inn tømmer inn og ferdigprodukter ut, dersom jernbanen hadde vært lagt i tunell under fabrikken. Samtidig hindrer dagens jernbanespor fabrikken i å utvikle seg.

Norge vil i mange år framover ha behov for ulike papirprodukter, og i mossedistriktet har vi både muligheten til kortreiste råvarer (trevirke og energi) og gode transportløsninger.
Samtidig er Cellulosen i dag en moderne fabrikk. Det er fullt mulig å drive rasjonell papirproduksjon i Moss. Det står på viljen!

Jeg håper at de ansatte på Cellulosen og en samlet fagbevegelse i Moss ikke vil la seg avspore av ulike «byutviklingsentusiaster», men at vi slår ring om Cellulosen. Dersom ikke private vil drive fabrikken utfra et sneversynt profittbegjær, må staten på banen. Både ved å stille økonomiske garantier og/eller direkte som deleier.

For kommende generasjoner vil dette være en vesentlig bedre investering og bruk av oljefondet, enn at det i dag brukes til å kjøpe å bydeler i London og Paris.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: