Kulturskoleinspirasjon fra Venezuela?

Eirik Tveiten fra Rødt fremma i bystyret i går en interpellasjon med oppfordring til ordføreren om å ta opp om Moss kommune, ved Kulturskolen, kan bruke erfaringer fra El Sistema, den suksessrike venezuelanske opplæringa i klassisk musikk for fattige barn og unge. Dette blir særlig aktuelt fordi Venzuelas ambassadør kommer til Moss i neste uke for å snakke med politikere, partier og fagbevegelse.

Tveiten fikk et svært positivt svar, der ordføreren viser til at Lars Jegleim, rektor for kulturskolen, sitter i landsstyret for Norsk kulturskoleråd, og har førstehånds tilgang til til informasjon om et norsk prosjekt som skal prøve å tilpasse El Sistema til norske forhold. Ordføreren skriver at «Det er naturlig at Moss følger denne utviklingen nøye, og eventuelt vil være klar til å sette i gang med El Sistema så snart det er noen erfaringer å bygge på etter norske forhold som vi ser vi kan ha nytte av».

Les interpellasjonen og svaret:Tveitens interpellasjon:

Den 25. april vil den venezuelanske ambassadøren i Norge besøke Moss kommune. Ambassadøren vil, slik vi har forstått, ha egen samtale med byens ordfører.

Venezuela er blant annet kjent for sin kraftige satsing på opplæring av unge fattige i klassisk musikk. Prosjektet «El Sistema» (systemet), blir av mange betegnet som noe av det mest interessante innen denne sjangeren på verdensbasis. Jfr. den nylig viste dokumentaren om dette på NRK TV.

Spørsmål:

Vi ordføreren i sin samtale med den venezuelanske ambassadøren, ta opp spørsmålet om hvordan Moss kommune ved Kulturskolen, kan bruke erfaringer fra denne satsingen. Eventuelt ved å utvikle et samarbeide med henblikk på å styrke kommunens eget kulturtilbud overfor unge i Moss.

Ordførerens svar:

Moss kommune, og særlig Kulturskolen, er godt orientert om El Sistema fra Venezuela. Både ved konserter i Norge og ved flere program på TV, har El Sistema imponert både ved sitt musikalske nivå, og ikke minst ved sitt sosialpedagogiske opplæringsprogram. Barn og unge fra til dels fattige områder i Venezuela har hatt stor suksess med opplæring i klassisk musikk, og oppnådd resultater som er bemerkelsesverdig på verdens basis.

I Norge har Norsk kulturskoleråd opprettet et prosjekt som skal prøve å tilpasse El Sistema til norske forhold. Foreløpig er 6 kommuner plukket ut, hovedsakelig fra Buskerud fylke.

Moss er medlem av Norsk kulturskoleråd. Rektor for vår kulturskole, Lars Jegleim, sitter i landsstyret for organisasjonen og har førstehånds tilgang til til informasjon om prosjektet. Det er naturlig at Moss følger denne utviklingen nøye, og eventuelt vil være klar til å sette i gang med El Sistema så snart det er noen erfaringer å bygge på etter norske forhold som vi ser vi kan ha nytte av. Ikke minst er det viktig å få informasjon om kostnader ved en slik satsing.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: