Høyres påskenøtter

Høyres "nøtt" trenger ikke være så vanskelig å knekke som den ser ut. Klikk bildet for å oppleve avansert nøtteknekking

Særlig etter Moss Avis’ folkemøte onsdag ble det tydelig at Høyre har ei «nøtt å knekke». Kjellaug Nakkim, partiets egen representant i reglementskomiteen, brukte sjøl dette uttrykket på møtet, jamfør bl.a. Erik Sæthres kommentar i MA dagen derpå.

Kan Høyre leve med å ikke ha ordføreren etter at Tage Pettersen «rykker opp» til byrådsleder? Hovedregelen er at varaordføreren (Frps Wiborg) da skal rykke opp til ordfører. Men med utgangspunkt i debatten på folkemøtet har utreder Tor Dølvik fra Agenda Kaupang på eget initativ skrevet et notat til gruppelederne i bystyret, der han drøfter om den perioden Pettersen er byrådsleder kan oppfattes som tidsavgrensa og at man dermed kan ta til takke med en «setteordfører». Dølvik anbefaler at kommunen ber Kommunal- og regionaldepartementet om en uttalelse om dette.

I et leserinnlegg i MA i dag (ikke på nett, men se nedenfor) spør så Rødts Eirik Tveiten seg om dette dilemmaet til Høyre kan ende med at hele det borgerlige samarbeidet kan ryke. På folkemøtet avkrevde Tveiten iherdig H, V og FrP et svar på om Høyre var stilt et ultimatum fra de to andre? Alle benekta dette. Tveiten siterer  så Nakkim og gjør det til sin egen konklusjon: «Høyre står fritt i å endre standpunkt dersom medlemsmøte/bystyregruppa til Høyre ønsket det». Altså er det mulig for Høyres bystyregruppe og medlemmer å sette strek for parlamentarismedebatten nå. Uten at det borgerlige samarbeidet ryker.

Les Eirik Tveitens innlegg:

Ingen skam å snu for Høyre

Leserinnlegg av Eirik Tveiten (Rødt) i Moss Avis 23.3.2012

Et godt besøkt og veldig viktig folkemøte på Tivoli onsdag, som ga noen viktige avklaringer. Flott innsats av «angrende høyrevelgere» som stemte for forandring, men som nå følte seg lurt av ikke minst måten Byrådsmodellen er annonsert på.

Høyre gikk til kommunevalget under slagordet «Tage Pettersen som ordfører» (altså ikke som byrådsleder). Venstre støttet dette kravet, men hadde samtidig sammen med FrP  kravet om innføring av parlamentarismen i Moss i sine valgprogrammer. I uttalelser fra sentrale Høyremedlemmer etter valget har en mer eller mindre kunnet lese mellom linjene/fått inntrykk av at FrP og Venstre krevde at innføring av byråd i Moss skulle med i partienes «Fellesplattform» etter valget.

Underforstått: Uten parlamentarismen ingen felles borgerlig plattform, og dersom Høyre trekker den konklusjonen i ettertid at partiet ikke vil innføre parlamentarismen i Moss, vil dette føre til at det borgerlige flertallssamarbeidet sprekker! Tidligere leder av Moss AP, Tomas Colin Archer, har i leserinnlegg i Moss Avis klart antydet at i så fall er Moss AP klar til å samarbeide med Høyre om et styringsdyktig flertall i byen. For mange sentrale høyrepolitikere som har uttrykt skepsis til parlamentarismen, har dette blitt brukt som et argument for at i så fall vil innføring av parlamentarisme framstå som det minste av to onder.

På folkemøtet i Tivoli stilte jeg derfor følgende spørsmål til først Ulf Leirstein (FrP), og siden til Kjellaug Nakkim (H), og Sindre Westerlund Mork (V): «Er kravet om innføring av parlamentarisme i Moss stilt som et ultimatum (et absolutt krav) fra FrP, ved forhandlingen av en felles borgerlig plattform»? Ulf Leirstein svarte at han selvsagt ikke ville lekke fra de interne forhandlingene, men at dette ikke var noe ultimatum. Kjellaug Nakkim avviste kravet om ultimatum kategorisk, og slo fast at dette var et felles standpunkt de hadde forhandlet seg fram til, og at Høyre står fritt i å endre standpunkt dersom medlemsmøte/bystyregruppa til Høyre ønsket det. Likeledes ble en slik bruk av ultimatum, avvist av Sindre Westerlund Mork (V).

Jeg er selvsagt klar over at undertegnede har begrenset innflytelse på avgjørelser i partiet Høyre, men for de i Høyre som nå har vaklet mellom disse alternativene, bør denne avklaringen være vesentlig. Det bør føre til at partiet Høyre leser sitt eget valgprogram og ser hva de lovte velgerne og står fast på at de ønsket Tage Pettersen som ordfører (altså en formannskapsmodell). Moss bør bli forskånet for en svært fordyrende, og vesentlig mindre demokratisk styringsmodell.  Av bystyrets totalt 39 medlemmer er kun 7 valgt inn på program som ønsker å innføre parlamentarisme (5 fra FrP og 2 fra Venstre).

Den nåværende formannskapsmodellen er heller ikke en statisk modell, den har forbedringspotensialer. Den bør både kunne gjøres med demokratisk og gi stadig bedre offentlig tjenester til folk i Moss. Jeg forutsetter da at dette er det felles utgangspunktet for alle byens politiske partier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: