Høyre i tøff skvis etter folkemøtet

Ordfører Tage Pettersen (H) satt i salen, men hadde tendenser til å komme ut av fokus med ujevne mellomrom. Klikk gjerne bildet og studér fenomenet nærmere

Noe knefall skjedde ikke på folkemøtet om styringsreformen i går kveld, men utfra det som ble sagt mellom linjene, og utfra en del kroppsspråk, sitter man med et klart inntrykk av at noe kan komme til å skje fram mot møtene i formannskapet 21. mai og i bystyret 18. juni. Men det vil avhenge av et fortsatt og økende medlems- og velgerpress mot Høyres bystyregruppe. Det ble tydelig at Kjellaug Nakkim, som satt i panelet for Høyre, ikke er jublende glad over reformplanene, og følgende utsagn er i alle fall det mest forbeholdne fra Høyre hittil: «Vi har sagt at dersom innbyggerne mener den ikke er god for Moss – ja, så går vi ikke for det». Men de som spurte om hva som skal til i høringsprosessen for å få Høyre til å snu, ble ikke mye klokere.

De fleste av de sikkert 200 tilhørerne kom ikke for å bli klokere på hva byparlamentarisme er. Etter innlegga fra salen å dømme var de allerede godt orientert; de stilte ikke bare spørsmål, slik ordstyreren, MA-redaktør Pål Enghaug, ba dem om, men hadde rede forklaringer og skarpe karakteristikker. Og i alle tilfellene unntatt ett var det skeptikere eller åpne kritikere av den varsla reformen som tok ordet.

Les mer:

Politikerpanelet besto av reglementskomiteen, med unntak av Ulf Leirstein som FrP-stand-in  for varaordfører Erlend Wiborg (mishagsytringer fra salen). Opposisjonen ved Tomas Colin Archer (A), May Hansen (SV) og Eirik Tveiten (Rødt) var klart mest entusiastiske. Ikke overraskende, siden «forsvarsrekka» til bystyreflertallet, trass i gjentatte henstillinger, hadde avvist å holde et slikt møte. Noe byens største avis dermed tok ansvar for. Ei avis vi i denne sammenhengen har skrytt av tidligere i herværende organ.

Leirstein var den eneste som virkelig brant for reformen. Han mente politikken vil bli tydeligere og var helt sikker på at valgdeltakelsen vil øke. Uten at det har skjedd i de tre byene som har innført byråd, ble det avklart. Raskere saksbehandling var ellers posisjonens oftest gjentatte argument for ny modell. Mens utreder Dølvik fra Agenda Kaupang hadde eksempler på det motsatte.

Panelet, fra venstre Erik Tveiten (R), May Hansen (SV), Tomas Colin-Archer (A), Sindre W. Mork (V), Halvard Sand (KrF), Kjellaug Nakkim (H) og Ulf Leirstein (FrP).

Det meste av det som ble sagt er kjent fra avisa fra før, men utålmodigheten var å ta og føle på når det gjaldt en endelig avklaring av om siste ord er sagt? For som kjent spriker tidligere utsagn på dette punktet mellom ulike posisjonspartier og mellom representanter for samme parti (særlig i Høyre).

I tillegg til Nakkims og Høyres nevnte signaler, ble det i går kveld klart at FrP absolutt ikke tviler. Venstre, slik vi forsto dem, vil ha parlamentarisme forutsatt at bystyret vedtar en variant fri for negative konsekvenser og der byrådet likevel ikke får … så veldig mye … makt. KrFs eneste utvetydige utsagn under møtet var «vet ikke» på spørsmål fra May Hansen om partiet trekker seg om flertallet i høringa går imot.

Ikke uventa ble presset på partiet Høyre stort. Rødts Eirik Tveiten krevde svar på om FrP hadde stillt ultimatum overfor Høyre om innføring av byrådsmodell under forhandlingene etter valget. Leirstein ville ikke lekke fra slike forhandlinger, fikk vi vite, mens Sindre Westerlund Mork (V) og Nakkim (H) forsikra at noe sånt slett ikke hadde skjedd (så får vi da spekulere videre på hva i all verden V og FrP har på Høyre, det klart største partiet?? )

Rødts Tveiten og SVs Hansen i foroverlent positur

Prosessen fram mot vedtaket, som mange har karakterisert som mildt sagt klossete, om ikke kuppaktig (Tveiten), ble ikke noe hovedtema, til det er det kanskje for grundig omskrevet i MA, og det blir sikkert sentralt i mange høringssvar. Kravet om folkeavstemming ble også overraskende en bisak, men hva får man plass til på en drøy time? Demokratisk underskudd, dårligere innsyn for Publikum, Presse og Politikere (opposisjons-), samt usikkerhet rundt byrådenes kompetanse, var temaer som skeptikere tok opp både i salen og i panelet. Det samme gjaldt reformens merkostnader.

Tveiten (Rødt) oppfordra til slutt ALLE, enkeltpersoner så vel som organisasjoner, til å skrive lange eller korte ( til og med svært korte) høringssvar innen fristen 26. mars.

Les mer i Moss Avis, f.eks. i den løpende teksten fra møtet.

Reklamer

One Comment to “Høyre i tøff skvis etter folkemøtet”

  1. Et meget bra referat, som tydelig viser at «ballen nå ligger i Høyre». Det ble kategorisk slått fast at verken FrP eller Venstre (lengre?) stiller innføring av byråd som et ultimatum for et fortsatt borgerlig flertallssamarbeid. Det holder ikke lengre for kjente Høyrekoryfeer å skremme med at alternativet er et samarbeide med AP (som blir sett på som et større onde).
    Høyre bør finne tilbake til sitt eget program og hva de kjempet for i valgkampen: «Tage Pettersen som ordfører» (altså ikke byrådsleder!) Aldri, verken i program eller diskusjoner antydet Høyre at de ville innføre et byråd i Moss. Byråd i Moss vil bli både svært dyrt og udemokratisk og til ulykke for innbyggerne. Resursene skal brukes til å utvikle stadig bedre offentlig tjenester og lignende, ikke til å brødfø et godt betalte stadig voksende, politisk byråkrati.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: