Trist som faen

En variant av de tre vise apene. De skal ifølge legenden "ikke ville noe ondt". Men duger det til å styre en by?

Eirik Tveiten, bystyrerepresentant for Rødt i Moss, har i dag et innlegg i Moss Avis der temaet er det dårlige samarbeidsklimaet mellom kommunen, som arbeidgiver, og de ansatte og deres representanter. Bakgrunnen er det forestående spareprosjektet på 10 millioner, der rådmannen hadde foreslått å frikjøpe til sammen 0.8 stillingsresurs til organisasjonene, men noe de borgerlige avviste i formannskapet. Nok et eksempel på manglende kompetanse hos den framtidige «byrådstroikaen», konkluderer Tveiten.

Les hele innlegget:

Trist som faen

Leserinnlegg i av Eirik Tveiten, Rødt, i Moss Avis 21. mars 2012

Moss kommune skal omstilles og spare inn ca 10 millioner kroner i driftsutgifter. Siden en slik omstilling berører de ansattes arbeidssituasjon, er det avtalefestet at ansatte, gjennom sine tillitsvalgte, skal delta i slike omstillingsprosjekter.

Til møtet i formannskapet den 19. mars forelå et felles skriv fra Fagforbundet, Delta, Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund. De påpekte og klaget på at i dette prosjekt som hadde til hensikt å spare opp til 20 årsverk innenfor Helse- og omsorgsektoren, ble det tatt beslutninger som de ansatte gjennom sine tillitsvalgte ikke var kjent med på forhånd (ikke drøftet).

Fra AP og Rødt ble det påpekt at i en slik omstilling er det avgjørende at ansatte gjennom sine tillitsvalgte er involvert, uten at det nødvendigvis skal gå på bekostning av arbeidsgivers styringsrett. Så vel ordføreren som leder av SOK-utvalget uttrykte bekymring over samarbeidsklimaet og det ble rettet en sterk oppfordring til rådmannen om å gjøre tiltak for å bedre samarbeidsklimaet.

Rådmannen hadde før møtet i formannskapet drøftet selve omstillingsprosjektet med de tillitsvalgte. De tillitsvalgte er i tillegg til å være tillitsvalgt ordinært ansatte i kommunen, og rådmannen foreslo derfor som egen sak til formannskapet å frikjøpe til sammen 0.8 stillingsresurs til organisasjonene. Rådmannen så dette som et nødvendig skritt for at de tillitsvalgte i det minste ble frikjøpt til å kunne delta på møtene i omstillingsutvalget.

Med begrunnelsen om at fagforeningene får klare seg med de resursene som er hjemlet i hovedavtalen, ble rådmannens anbefaling avvist av det borgerlige flertallet! Rådmannens forslag om å legge til rette for et trepartssamarbeid ble altså avvist og isteden legges det opp til en konfrontasjonslinje, med egen ansatte.

Rådmannen har i dag personalansvar for alle ansatte i kommunen. Ved en byrådsmodell vil dette ansvaret og alle rådmannens fullmakter samt fullmaktene til formannskapet, Helse- og sosialutvalget, Skole, oppvekst og kulturutvalget og Utvalg for miljø, teknikk og samferdsel, bli overført til byrådet.

Etter min mening er beslutning gjengitt overfor, nok et eksempel på at den tiltenkte «byrådstroikaens» samlede kompetanse er så fraværende, at det vil være til ulykke ikke bare for de kommunalt ansatte, men for hele byen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: