– Rart forsvar av Lysbakken

Klikk bildet og se kart over utbredelsen av korrupsjon i verden. Kilde Transparency International

Eirik Tveiten hadde i går et leserinnlegg i Klassekampen der han polemiserer mot avisas redaktør. I en lederartikkel tre dager tidligere mener han Klassekampen «forsøker å bortforklare den åpenbare feilen Lysbakken har begått». Om Lysbakken mener Tveiten at hans «største feil er at man burde forventet at SV som et «antikorrupsjonsparti» brøt med denne tradisjonen [med forfordeling av sine egne osv., vår anm.], og på eget initiativ gjort sitt til at statsforvaltningen opptrådde mer etterrettelig».

Les hele innlegget:

Rart forsvar av Lysbakken

Leserinnlegg i Klassekampen 15.03.2012 av Eirik Tveiten

Klassekampen har 12. mars en leder «Feil avdeling», med en litt spesiell vinkling: Siden Lysbakken var statsråd i BLD, hvor det er «ei mengd små løyvinger og ikkje nokre få, store, er sjansen enorm for rot (…) ein kan og lure på om den største feilen var at han sat i feil departement.»

Det må sies å være et underlig forsvar av en statsråd, som sto Klassekampen nær.

La oss slå fast: 1) Lysbakken har som statsråd begått feil ved å ”favorisere sine egne”, 2) det er bra at Dagbladet avslørte dette, 3) opposisjonen har rett og plikt til å ta saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen. For disse feilene bør statsråden få en korreks av Stortinget.

Men deler av media og opposisjonen på Stortinget har bragt saken langt ut av proporsjoner og drevet heksejakt på personen Audun Lysbakken. Selve avgangen som statsråden var sannsynligvis en overreaksjon, som i hovedsak skyldes hvordan dette ble taklet av de involverte, da saken ble avslørt!

Kontroll- og konstitusjonskomite har nå vedtatt å gå igjennom alle departementene. En bør ikke bli overrasket, om det dukker opp tilsvarende saker i de fleste departementene. Og, hadde de valgt å gå tilbake i tid og sett på tidligere regjeringer, holder jeg det for mer sannsynlig enn usannsynlig, at de ville avslørt at også tidligere regjeringer har drevet på tilsvarende måte! Jeg våger å påstå at dette nok er regelen mer enn unntaket! Jeg påstår altså ikke at det har vært drevet omfattende forfordeling til «vennligsinnede» organisasjoner og virksomheter i statsforvaltningen, men at de fleste departementer nok har sine enkelte svin på skogen!

Spørsmålet noen har stilt er om departementene kun skal drives etter boka, som et slags kjønnsløst overbyråkrati, uten at det skinner igjennom hvilket politisk grunnlag regjeringen har? Selvsagt ikke, men politikken kan synliggjøres i HVILKE prosjekter som prioriteres. Kritikken av Lysbakken er altså IKKE at han ønsket å prioritere selvforsvarskurs for unge jenter (det var bra og god likestillingspolitikk), men at denne beslutningen ikke ble formidlet til alle de miljøene som kunne bidra med noe.

På samme måte er den viktigste kritikken av Lysbakken ikke AT han sannsynlig på samme måte som statsråder før han, har forfordelt sine egne. Hans største feil er at man burde forventet at SV som et «antikorrupsjonsparti» brøt med denne tradisjonen, og på eget initiativ gjort sitt til at statsforvaltningen opptrådde mer etterrettelig.

Det blir derfor å gjøre så vel SV som en samla venstreside en bjørnetjeneste, når Klassekampen forsøker å bortforklare den åpenbare feilen Lysbakken har begått, ved at det hadde gått bedre i et annet departement. En kritisk presse må påpeke og bidra til å avsløre alle tendenser til korrupsjon, også av dem som vanligvis står en nær.

Eirik Tveiten, medlem av henholdsvis NTL og Rødt

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: