– Kontantstøtte ER privatisering!

Klikk bildet og se dansk tv-innslag om "friheten til å velge" versus den nordiske velferdsmodellen

– Innføring av prinsippet om å motta tilskudd for å unnlate å benytte en rettighet, er skummelt, sier Rødts Eirik Tveiten i et leserinnlegg i Moss Avis i dag, 14. mars. Én ting er at kommunen på denne måten kan vri seg unna å bygge den etterspurte barnehagen i sentrum. En annen og alvorligere ting, på sikt, er prinsippet som kontantstøtte åpner for: – … prinsippet [kan] enkelt … utvides til retten til skole og utdanning, rett til hjelp når du blir syk, rett til ulike omsorgstjenester, osv. De borgerlige partiene kaller dette «den enkeltes rett til å velge», i virkeligheten er det en privatisering av det offentliges oppgaver og en nedbygging av den norske velferdsstaten, slik vi kjenner den.

Les hele leserinnlegget:Kontantstøtte er privatisering.

Leserinnlegg i Moss Avis 14. mars 2012 av bystyrerepresentant i Moss Eirik Tveiten, Rødt.

De borgerlige partiene Høyre, FrP, Venstre og KrF vil vedta å innføre lokal kontantstøtte for 2-åringer i Moss fra august 2012. Dette til tross for at verken Høyre, FrP eller Venstre sa noe som helst om dette i sine valgprogrammer før siste kommunevalg. Det som står i programmene om barn og barnehager er at de er for likebehandling av offentlige og private barnehager. I beste fall er derfor deres «JA til kontantstøtte» en svært kreativ måte å lese valgprogrammet på, i verste fall en løgn.

Ordningen med kontantstøtte har siden den ble innført da Kjell Magne Bondevik (KrF) var statsminister, vært omstridt og ble vesentlig skjerpet da Stortinget vedtok at alle barn har rett til en barnehageplass (altså ikke plikt, men en rett). Kontantstøtten utbetales til foreldre som unnlater å benytte seg av denne retten. De vil motta et offentlig tilskudd på, la oss si kr 3 500 pr mnd. for å holde barnet hjemme!

For Moss kommune er kontantstøtten en billig ordning, siden kommunen som en del statens rammetilskudd har mottatt overføringer tilsvarende full barnehagedekning. For å dekke dette behovet måtte Moss kommunen ha en ny barnehage klar fra august 2012, fortrinnsvis i sentrum. Nå kan kommunen slippe dette og sparer sannsynlig mange millioner! (Usikkert beløp, siden en per dato ikke vet hvor mange som vil benytte ordningen).

Nå angår jo ikke dette så mange, det er et fåtall av oss som har 2-åringer i familien og som vil ha behov for barnehageplass fra høsten, men innføring av prinsippet om å motta tilskudd for å unnlate å benytte en rettighet, er skummelt. Illustrert ved at prinsippet enkelt kan utvides til retten til skole og utdanning, rett til hjelp når du blir syk, rett til ulike omsorgstjenester, osv. De borgerlige partiene kaller dette «den enkeltes rett til å velge», i virkeligheten er det en privatisering av det offentliges oppgaver og en nedbygging av den norske velferdsstaten, slik vi kjenner den. Både praktisk og prinsipielt er privatiseringen av retten til barnehageplass, derfor svært betenkelig.

At valgvinnerpartiet Høyre ved høstens kommunevalg ikke hadde dette i sitt program, er nok noe vi bare må venne oss til. De som stemte på dette partiet vet tydeligvis ikke hva de har stemt for, siden partiet jo selv ikke vet hva de har gått til valg på!

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: