«Hvorfor skrives så mye om Rødt?»

Torsdag 16. feb hadde Sverre M. Olsen et leserinnlegg i Moss Avis med denne tittelen. Han er opprørt over at et parti med 3,3 prosent av stemmene ved siste valg slipper til i spaltene, og at partiets representanter framstår «med største selvfølge og patos «på vegne av folket» og krever mer demokrati».

I dagens avis (20.2.) svarer Birger Thurn-Paulsen, den lokale lederen av Rødt, med blant annet å spørre hva som er så ekstremt med de sakene Rødt blir sitert for, for eksempel i parlamentarismedebatten, privatisering og bombing av Afghanistan og Libya.

Ja, når det ikke står om å vinne statsminister- eller ordførerverv, viser Rødt seg ofte å være linje med folkemeninga.

Les Rødt-lederens svar:

Vi små demokrater

Leserinnlegg av Birger Thurn-Paulsen, leder av Rødt Moss og omland, i Moss Avis 20.2. 2012.

Sverre M. Olsen er, i et innlegg d. 16.02, bekymret for at det skrives så mye om Rødt, dette ekstreme, lille partiet som bare fikk 3,3% av stemmene, og likevel framstår som demokrater. Han mener stemmetallet kommer av at folk har forstått hva Rødt står for. Hva han selv har forstått om Rødt kan være et spørsmål.

Det er naturligvis ekstremt å gå mot innføring av parlamentarismemodellen. Men da har vi selskap av en god del andre «ekstremister.» Michael Tetzchner og Erling Lae anbefaler det ikke for en kommune som Moss, knapt nok for Oslo eller Bergen. Ordføreren gjorde det heller ikke, før han ble valgt. Nå handler dette om langt mer enn vår redsel for å få enda mindre innflytelse, noe alle som har fulgt diskusjonen vet.

Det er naturligvis også ekstremt å gå inn for at offentlige tjenester skal beholdes på offentlige hender, framfor å bli drevet på profittbasis. Det er åpenbart veldig ekstremt å gå mot krigføring i Afghanistan og bombing av Libya. For ikke å snakke om at vi er for sosialisme.

Det er jo tydelig at verden og menneskene er i de beste hender under kapitalismen. 1,2 milliarder  mennesker lever i dag i ekstrem fattigdom. Et stort antall barn dør hver eneste dag av sult og sjukdom. Europa opplever sin verste krise noensinne. Utviklingen for klimaet og miljøet er på full krisekurs. Men slikt kommer og går og er kanskje ikke ekstremt.

Ja, vi vil ha demokrati for folk. Ikke bare 3,3% demokrati, men innsyn, innflytelse og deltakelse for innbyggerne i byens styre og stell.

Reklamer

4 Responses to “«Hvorfor skrives så mye om Rødt?»”

  1. I Moss Avis 22. feb kom en oppfølger til denne saken. I leserinnlegget forsvarer Sonja Egeland, Moss, både demokratiet, Rødts Eirik Tveiten og Moss Avis, som omtaler ham og slipper ham til. Men det litt påfallende er at hun omtaler Tveiten som «en representant for sosialdemokratiet». Jeg kjenner ikke Sonja Egeland, men kanskje definerer hun seg såpass langt til venstre at Rødt, AP, SV osv blir ei eneste reformistisk smørje. Eller hun lever i det 19. århundre, da «sosialdemokratiske» politiske holdninger var identisk med venstresosialistiske. Sånn var det helt til den russiske revolusjonen: http://www.leksikon.org/art.php?n=2385

  2. For det først «føler jeg meg» ikke som sosialdemokrat, men dersom forfatteren av dagens innlegg i Moss Avis Sonja Egeland, legger definisjonen fra det 19. århundre og helt fram til revolusjonen i 1917 til grunn (se innlegget over fra seogsaablogger), kan det være greit nok 😉 Navnet skjemmer ingen, selv om jeg nok ville kalt meg marxist alternativt revolusjonær sosialist. Bortsett fra denne uklarheten, var det en flott og svært hyggelig presisering fra Sonja Egeland.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: