Kapitalismens mange ansikter

I Moss Avis 1. februar hadde Erik Johansen et leserinnlegg der han hever seg en god del hakk over lokale kamper som parlamentarisme og fredsverdener. Han sier blant annet: «Uansett hva som skjer er det vesentlig å skjønne at kampen mellom arbeid og kapital ligger i bunn. Hvem skal styre utviklinga? Hvem skal ha nytte av verdiene som skapes? Kapitalistene eller det brede lag av folket?». Og han mener at «vi kan ikke stole på de sosialdemokratiske lederne i denne saken».

Vi minner i den sammenhengen om Rødt Moss og omlands studiesirkel, basert på Rune Skarsteins bok «Økonomi på en annen måte», som fortsatt kan ta opp én eller to flere deltakere. Siste frist er på det kommende møtet, 27. februar kl 19 på Folkets hus.

Les Eriks innlegg:

Kapitalismens mange ansikter

Av Erik Johansen

Leserinnlegg i Moss Avis 1. februar 2012

I forbindelse med toppmøtet i Davos hvor verdens kapitalistiske kriser stod på dagsorden, har det dukket opp en diskusjon om vi trenger en annen form for kapitalisme. En mindre rå og brutal versjon.

Kapitalismen har i dag mange ansikter. Fra den kinesiske statskapitalisme, via Russland, USA, Latin Amerika, den arabiske til den europeiske med velferdsordninger.

Det er flott at verdens stormakter er i ferd med å skjønne at noe er galt med systemet. Om de faller ned på bærekraftige løsninger får tida vise.

For de av oss som ser at en ytterligere utpining av verdens resurserog massearbeidsløshet ikke er ønskelig, står overfor store oppgaver.

Uansett hva som skjer er det vesentlig å skjønne at kampen mellom arbeid og kapital ligger i bunn. Hvem skal styre utviklinga? Hvem skal ha nytte av verdiene som skapes? Kapitalistene eller det brede lag av folket?

Norge har så langt styrt klar av de grelleste utslag av krisa. Men dette er bare midlertidig. Løsningen synes å være at når fortjenesten synker, så går man løs på de sosiale og faglige rettighetene som det arbeidene folk har tilkjempet seg i snart 100 år.

Vi kan nevne pensjonsreformen som av mange blir beskrevet som et ran mot de kommende slekter. I dag står vi overfor vikarbyrådirektivet som vil svekke rettigheter for arbeidstakerene. De fleste partiene med AP og de borgerlige i spissen ivrer for dette direktivet. Så vi kan ikke stole på de sosialdemokratiske lederne i denne saken.

Vårt eneste våpen og talerør er fagorganisasjonen med medlemmer som daglig føler dette på kroppen. Å støtte denne motstanden kan synes som et nålestikk. Men en seier viser bedre enn noe annet et ønske om en ny veg ut av den kapitalistiske smeltedigelen. Og i tida som kommer vil det bli mange slike kamper.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: