To timer hver fjortende dag til Noe Viktig?

Mandag 13. februar holdt Rødt Moss og omegn det innledende møtet i studiesirkelen «Økonomi på en annen måte», basert på boka av Rune Skarstein. Frammøtet var slett ikke verst, med åtte til stede og tre forfall. Og stemninga var god: Ingen «satt med fasiten» her; alle hadde ting å bidra med i samtalen og debatten, enten egne erfaringer eller også ting vi hadde lest. En av konklusjonene etter første møte var stor tro på at dette er en god form for å utvikle kunnskap og forståelse i fellesskap.

Men vi oppsummerte også at vi gjerne kan være noen flere, kanskje to-tre til. Derfor, ta kontakt på frilanders @ gmail.com snarest mulig hvis du vil være med eller vil vite mer. Vi tar opp nye deltakere fram til og med 2. møte, som vil være mandag 27. februar. De i alt seks møtene blir annen hver mandag framover. Deltakerne blir også med på en egen googlegruppe, der vi mellom møtene utveksler lenker, lesetips, spørsmål og svar (hvis vi har). Studieboka får du kjøpt av oss for 300 kroner. Ellers er alt gratis, inklusive kaffe, brus og kjeks.

denne sida finner du studieplanen, pluss ei lenkeliste som vi bygger ut etter hvert.

For å si det med Ralph Nader, tidligere presidentkandidat i US: If you’re not turned on by politics, politics will turn on you.

Les også Eirik Tveitens innledning på møte 1:

Velkommen til denne «grunnsirkelen» i politisk økonomi, bygd på boka til Rune Skarstein: «Økonomi på en annen måte»!

Først litt praktisk info:

Vi i Rødt tenker at denne sirkelen kan gjennomføres på 6 samlinger. Til å gjennomføre disse samlingene har vi fått hjelp av forfatteren av boka og Bjørn Tore Egeberg fra Rødt, til å utvikle studiespørsmål eller om du vil «hjelp for diskusjonene».

Håper at alle har fått disse spørsmålene, hvis ikke har vi noen her jeg kan dele ut. Eller så sender jeg dem gjerne på mail.

Vi har tenkt å ha 6 samlingen på mandager, dvs hver andre mandag! Altså første gang i dag og så hver andre mandag framover. Fint om dere som er her (og andre som ikke kunne komme i dag) merker seg dette: Neste møte er altså mandag 27. februar osv, hver andre mandag (skriv opp!).

Vi har forståelse for at dette enkelte ganger kanskje kan kollidere med andre avtale, slik at alle kanskje ikke kan komme hver gang, men i utgangspunktet legger vi altså opp til at dette er framdriftsplanen og at dere (som altså er her, pluss noen få til som ikke kunne komme i dag) avsetter disse mandagene og tar peiling på å gjennomføre hele studiesirkelen. Altså at alle tar et kollektivt ansvar for at disse studiemøtene blir så fulltallige som mulig.

Altså: I Utgangspunktet forplikter dere dere til å møte delta på HELE studiesirkelen.

Utover det er det ingen forpliktelser knytta til deltakelsen på denne studiesirkelen!

Ikke medlemskap i Rødt, ikke til å stå på stand eller selge Klassekampen på dørene, ikke engang til å delta 1. mai toget! Det eneste er altså at dere fører et kollektivt ansvar for at disse studiemøtene og diskusjonene blir så gode som mulig, og da blir det unødvendig ødeleggende for kvaliteten, dersom vi blir stadig færre.

DERETTER:

Vi vil opprette en egen elektronisk diskusjonsgruppe som bare består av deltakerne på denne studiesirkelen. Fint altså at alle skriver opp sin epost adresse. Her skal det være mulig å ta alt mulig knytta til disse studiene opp til diskusjon. Vanskelig ord og begreper, påstander som en synes halter, forslag til utdypende litteratur, osv. Altså alt som den enkelte mener berører emnet.

Om selv studiesirkelen:

Dette er altså en studiesirkelen i et forsøke på å forstå dette kapitalistiske samfunnet – sett med marxismen øyne! Det er altså ikke et vekkelsesmøte, for troende marxister!

Målsettingen er altså ikke å «omvende» deltakerne til Marxismen, men til å hjelpe hverandre til en dypere forståelse for hva som skjer i Norge, Europa, Verden med den samme TILNÆRMINGEN som Marx fortok sine analyser av det kapitalistiske samfunnet for godt over hundre år siden!

Vi kommer tilbake til dette, men Marx tilnærming var den såkalte «dialektiske materialismen»! Hva dette betyr håper vi at selve studiesirkelen skal hjelpe til å bringe klarhet i.

Merk!

Det finnes mange måter å forsøke å forstå samfunnet på, og de fleste av disse har selvsagt en teoretisk tilnærming i bunn. Den kan være religiøs, ha et liberalistisk/markedsmessig tilnærming( Milton Fridmann o.a), ny klassisk (Maynard Keynes o.a.) osv osv. Den enkelte av dere må gjerne ha et annet utgangspunkt, og det ikke hovedhensikten med denne studiesirkelen å sette de ulike tilnærmingene opp mot hverandre. Hensikten med DENNE sirkelen er altså å forsøke å få en dypere forståelse i hvordan samfunnet kan forstås med et marxistisk utgangspunkt.

Deretter: Dette er en grunnsirkel!

Vi har sagt at det ikke kreves forkunnskaper, og som dere er kjent med er ofte all begynnelse vanskelig! Noen er kanskje ukjent med studier i politisk økonomi, det er nok ikke noe fag på skolen. Til deres informasjon, pågår det en debatt i akademiske miljøer at den tilnærming til økonomifaget som finnes på høyskolen /universitet er svært ensidig, dårlig og lite vitenskapelig. Jeg skal ikke ta standpunkt til disse påstandene, men altså slå fast at: Selv om boka «Økonomi på en annen måte» etter min mening er svært god og ikke henvender seg til økonomer, vil det for mange kreve at dere jobber med stoffet!

Altså: Det holder altså ikke å møte opp på studiemøtet uten å ha gjort et ærlig forsøk på å forstå de kapitlene vi har anbefalt til hvert møte! Dere MÅ altså drive litt selvstudier og bryte noen barrierer!

Ordtaket om at «all begynnelse er vanskelig», kan også brukes om studier i politisk økonom!

Men til å hjelpe på dette, vil vi opprette den elektroniske debattsida, og det er fult mulig og fullt ut lovlig å lage «små egne grupper» i studiegruppa. Altså: Dere må gjerne treffe hverandre og diskutere utover de samlingene vi har hver andre mandag!

Hva er så marxsisme – og hvilken tilnærming har vi i denne studiesirkel?

En tilnærming er selvsagt å studere det Karl Marx og Fridrich Engels skrev, hvorav hovedverket «Kapitalen» er det mest kjent. En kan altså studere deres verker for å forstå dette. Det er det også mange som gjør og det har pågått store debatter for å forstå og tolke dette.

En kan ta utgangspunkt i der marxismen har blitt brukt til å foretatt samfunnsomveltninger. For eksempel slik det ble foretatt i Russland og i China. Altså hvordan klarte datidens russere og kinesere foretok selve samfunnsomveltningen. Det er mange som studerer og diskuterer dette, slike studier kan gjerne karakteriseres som «Marxismen- Leninismen» eller «Marxismen – Maoismen».

Vi har valgt en annen tilnærming i denne sirkelen: Hvordan benytte Marx sin funn og analysemetoder til å forsøke å forstå samfunnsforholdene i dag? I dagens Norge, i Verden? Altså om du vil: Vi har valgt en mer praktisk nytteorientert tilnærming, slik Rune Skarstein gjør et forsøk på i sin bok.

Underveis må vi altså sette oss inn i forstå noen av de påstander Marx gjorde, for eks om verdiskaping, om profittratens syndende tendens, osv, osv., men vårt utgangspunkt er altså et ønske om å forstå hva som skjer i dag, OG HVA SOM MEST SANNSYNLIG KOMMER TIL Å SKJE, med det kapitalistiske samfunnet framover!

For de av dere som er så heldig å abonnere på Klassekampen, kunne dere sist lørdag lese to gode kronikker. Både av en som heter Samin Amin og av forfatteren av studieboka vår. De forsøkte å foreta en enda mer dagsaktuell analyse av hva som sannsynligvis vil skje i den kriseramma kapitalistiske økonomien framover. De forsøkte altså ikke å opptre som Venstresidas Nostradamuser, men med en vitenskapelig marxistisk tilnærming, forsøkte de å se på de voldsomme endringer som skjer i dagens vestlige verden, og anta (i grove trekk) hva de ulike utfallene av den pågående krisa kan bli. For mange oss som i tillegg til et ønske om å forstå hva som skjer, også ønsker å påvirke utviklinga, er slike analyser svært nyttige.

Eller : Dersom det og det sannsynlig vil skje, hva vil det da være lurt å foreta seg! (og ikke minst hva er det ikke særlig lurt å foreta seg).

Til slutt altså: Målsetning for studiesirkelen er : Vi skal bli flinkere til å forstå hva det er som skjer ! Dersom det for noen av dere vil føre til at dere også vil føle et behov for å engasjere dere, vil det være en tilsiktet bieffekt!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: